20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

Despina Charitonidi, Still in time, 2022, glazed ceramics, diptych, detail

under the sun

Η ομαδική έκθεση under the sun αντλεί από το μοναδικό τοπίο της Τήνου, και δημιουργεί μια in-situ εγκατάσταση στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου Under the Sun Cyladic Village. Ακολουθώντας την αισθητική και την εναρμόνιση με τον επιβλητικό, ερημικό τόπο, τα έργα της έκθεσης αναδεικνύονται στο φυσικό περιβάλλον του νησιού και συνομιλούν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το φως, ο αέρας, η θάλασσα και το χώμα. Το ξενοδοχείο υπόσκαφο σε ένα λόφο στα Υστέρνια, κρύβεται μέσα στη γη χωρίς να διαταράσσει τον ορίζοντα και την ηρεμία του τοπίου. Δώδεκα καλλιτέχνες εμπνέονται από τα χρυσαφένια χρώματα και τις χωματώδεις υφές, τους δυνατούς αέρηδες και την αλμύρα της θάλασσας, και δημιουργούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο κυκλαδίτικο νησί.

Συμμετέχουσες/οντες εικαστικοί: Αντωνάκης, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αριστείδης Λάππας, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Ευγενία Βερελή, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Μαριλία Κολυμπίρη, Νάνα Σαχίνη, Πάνος Προφήτης, Σωκράτης Φατούρος, Σοφία Στέβη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη

Info: Under the Sun Cyladic Village | 22/6-3/10 | Ανοιχτή στο κοινό κατόπιν ραντεβού, email επικοινωνίας info@underthesuntinos.com

Ταπισερί

Ταπισερί έκθεση
©Νίκος Κόνιαρης

O ιστορικός Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο και ο εξέχουσας ομορφιάς περιβάλλων εξωτερικός χώρος με το ξερικό τοπίο και τους διατηρητέους ερειπιώνες, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, υποδεχόμενοι δώδεκα ετερόκλητες νησίδες ύφανσης. Οι σύγχρονοι υφαντικοί τόποι των συμμετεχόντων εικαστικών συνομιλούν με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση, ορίζοντας άλλους τρόπους, αναζητώντας νέα υλικά, επινοώντας αυτοδίδακτες μεθόδους χειρωναξίας και προτείνοντας νεωτερικά υφασμένα τοπία. Συντάσσοντας την εκθεσιακή δράση, οι συμμετέχοντες ενεργοποιούνται σε διαφορετικούς εσωτερικούς χώρους του Πύργου και διερευνούν τη μικρογεωγραφία του.

Info: Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού (22850 31402) | 26/6-2/10| Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. – 5μ.μ., εκτός Δευτέρας

Πλάθοντας το άυλο

Πλάθοντας το άυλο Αλεξάνδρα Αθανασιάδη
©Χριστόφορος Δουλγέρης

Ένα αφιέρωμα στην καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, που καλύπτει σχεδόν πέντε δεκαετίες δημιουργίας, χωρίς να ακολουθεί χρονολογική σειρά, και μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τις πολλαπλές πτυχές της πορείας της Αθανασιάδη, από τα πρώιμα παιδικά έργα της έως σήμερα. Η έκθεση θα μας ταξιδέψει πρώτα στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, στο οποίο δημιουργεί εδώ και τριάντα χρόνια. Σε αυτόν τον χώρο, που ανοίγει σε έναν καταπράσινο κήπο όπου δεσπόζουν οι δημιουργίες της, η Αθανασιάδη πλάθει, σχεδιάζει, ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, φυλώντας προσεκτικά, εδώ κι εκεί, διάσπαρτα θραύσματα από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, που περιμένουν υπομονετικά τη μετουσίωσή τους σε έργα τέχνης. Η περιήγηση λοκληρώνεται με την ενότητα που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της τέχνης της Αθανασιάδη: το ανθρώπινο σώμα. Γυναικείες και ανδρικές φιγούρες, από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, εμπνευσμένες από τη μυθολογία, την ίδια, τον πατέρα της ή τον σύζυγό της, συνυπάρχουν σε αυτόν τον χώρο, εκφράζοντας όλες τις πλευρές, ακόμα και τις πιο σκοτεινές, του έργου της. Εδώ, το βίωμά της διαπερνά την ύλη και μας αγγίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, που χαρακτηρίζεται όμως πάντα από ευαισθησία και λεπτότητα.

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου | 3/7-2/10 | Δευτ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. & 6-9 μ.μ | Γενική είσοδος: €5, Μειωμένο €3

Οι Σειρήνες ήταν γυναίκες πουλιά

Anne-Charlotte Finel l'oeil du python copie
Anne-Charlotte, Finel l'oeil du python copie

Με την έκθεση αυτή για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο οργανισμός HYam θέτει τις γυναίκες στο επίκεντρο της προσοχής, προσκαλώντας δύο νέες καλλιτέχνιδες, μια Κύπρια και μια Γαλλίδα, να εκθέσουν αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Ύδρας σε ένα από τα εμβληματικά κτίρια του νησιού. Πρόκειται για την Γαλλίδα καλλιτέχνη βίντεο Anne-Charlotte Finel, και την Κύπρια γλύπτρια Λητώ Κάττου. Η έκθεση Les Sirenes etaient des femmes oiseaux, με θέμα την υβριδικότητα σε έναν 21ο αιώνα σε πλήρη μετάλλαξη, εγκαινιάζεται στην Οικία Τομπάζη, παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας στην Ύδρα.

Info: Οικία Τομπάζη (λιμάνι Ύδρας Τ.Θ. 33, Ύδρα, 22980-52291) | 9/7-14/8 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 1 μ.μ. & 7-10 μ.μ.

History of Absence

Malvina Panagiotidi
Malvina Panagiotidi "So that morning and evening are like promises kept", 2022, polaroids,copper,paraffin wax, pigment, wick

Ολοκληρώνοντας ακόμα ένα ετήσιο, διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα, το AMA House στεγάζει στο εμβληματικό "Αναργύρειο & Κοργιαλένιο" –πρώην οικοτροφείο αρρένων – στις Σπέτσες την έκθεση History of Absence σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη. Στην έκθεση συμμετέχουν με νέα έργα τους η Agata Ingarden, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη και η Chloe Royer. Σε μόνιμο διάλογο με το τοπικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται, το History of Absence επιχειρεί να ανιχνεύσει σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας, διερευνώντας τρόπους αποδόμησης κυρίαρχων αφηγήσεων. Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν μέσα από προσωπικές αναγνώσεις των δημιουργών τους, τρεις ιστορίες βασισμένες σε τοπικές αφηγήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ερμηνευτικά εργαλεία για να εκφράσουν μη ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις σχετιζόμενες με φεμινιστικές θεωρίες.

Info: Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες | 9/7-11/9

Μνήμη και εντύπωμα. Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, Αλέα Τεγέας

Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο απέσπασε διεθνή τιμητική διάκριση το 2016 ως ένα από τα "ευρωπαϊκά μουσεία της χρονιάς". Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας περιλαμβάνει 71 εκθέματα οργανωμένα γύρω από δύο θεματικούς άξονες και σε πέντε ενότητες. Δεκατέσσερα επιλεγμένα γλυπτά της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου διαλέγονται με δεκαεπτά νομίσματα που φέρουν όμοιους ή συναφείς εικονογραφικούς τύπους. Εντυπωσιάζει η ομοιότητα της ηρωικής μορφής σε κοπή της Τεγέας με τη μορφή του Έχεμου, του Τεγεάτη βασιλιά, σε ανάγλυφο. Συγκινεί η εγγύτητα της μορφής που συνδέει τους Διόσκουρους μιας κοπής του Γυθείου με εκείνους ενός τεγεατικού ανάγλυφου, ή την κεφαλή του Ασκληπιού σε ένα νόμισμα της Επιδαύρου με τη γλυπτή κεφαλή του ιατρού θεού.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας | 8/6-30/11

Έκθεση σύγχρονης κεραμικής του project Big Blue Dot

Έκθεση σύγχρονης κεραμικής του project Big Blue Dot

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρώω Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό, το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Big Blue Dot, ενός 10ήμερου καλλιτεχνικού residency στο Άνω Κουφονήσι και μιας δημόσιας εικαστικής εγκατάστασης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αθανασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Μάρα Δεσύπρη, Γιάννης Ζώης, Andrew Hazewinkel, Λουκία Θωμοπούλου, Χαρούλα Κοροπούλη, Νάσια Παυλίδου, Άννυ Ρίγα, Σωτήρης Φωκέας, Ηλίας Χριστόπουλος

Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του 2022.

Επιγραφόμενα

Πάνος Χαραλάμπους
© Θάνος Δεσποτόπουλος

"Τα επιγραφόμενα” είναι μια εικαστική σπουδή στην επιγραφή. Ο καλλιτέχνης Πάνος Χαραλάμπους θεωρεί ότι "η χρήση της γραφής ( γράμματα, λέξεις, ονόματα, αριθμοί, πράξεις, χρονολόγια) πάνω σε φύλλα καπνού, ωθεί σε μια προβληματική διαφορική ανάγνωση μεταξύ γραφής και αναπαράστασης…ένα Αρχείο που ερευνά και γιορτάζει τον καπνό ως πολιτισμικό επιβίωμα.” Η έκθεση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με την Citronne Gallery και αποσκοπεί να αναδείξει την συνέχεια και την διαχρονικότητα της Τέχνης, προβάλλοντας μια "ερμηνευτική" άποψη, μια συμπληρωματική οπτική, όπως προτείνεται από ένα σύγχρονο εικαστικό.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου | 27/5-31/10

5 fragments

Αγγελική Παπαδοπουλου Πίθος, 100cmx150cm 5 fragments
Αγγελική Παπαδοπούλου, Πίθος, 100cmx150cm

Έργα από 5 διακεκριμένες κυρίες της ελληνικής κεραμικής σκηνής θα βρίσκονται από το Σάββατο 13 Αυγούστου στο νησί των αρωμάτων. Οι σύγχρονοι έλληνες κεραμίστες άλλοτε πιστοί στις παραδοσιακές τεχνικές, άλλοτε πειραματιζόμενοι με νέες μεθόδους, προσφέρουν ενεργά στην καλλιτεχνική σκηνή του τόπου με πρωτοτυπία, φαντασία και διάθεση που θα κεντρίσουν τον ενδιαφέρον και του πιο κοσμοπολίτη επισκέπτη του νησιού. Υψηλή αισθητική, μοναδικός σχεδιασμός και η μαγεία του αργίλου συνθέτουν το σκηνικό της έκθεσης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αγγελική Παπαδοπούλου, Αννα Καρούντζου, Έλενα Μανάλη, Θεοδώρα Τσιράκογλου, Μαρία Οικονομίδου

Info: nord (Πλατεία ρολογιού, Σπέτσες 18050, 6944443534) | 13/8-11/9

μοίρα μου... ΘΑΛΑΣΣΑ

Βασίλειος Καγκαράς, Εσωστρέφεια, 67x92cm, Ακρυλικά
Βασίλειος Καγκαράς, Εσωστρέφεια, 67x92cm, Ακρυλικά

Η ομαδική εικαστική έκθεση σας καλεί να επισκεφτείτε τον όμορφο και φιλόξενο χώρο τέχνης Αδαμαντία στο Νειμποριό, στην παραλία της Χώρας της Άνδρου, να νιώσετε το άγγιγμα της θάλασσας, να νοσταλγήσετε εικόνες που σας "δένουν" με αυτήν, να πάρετε κουράγιο από το βλέμμα αγίων προσώπων, να ξεφυλλίσετε ιστορίες αγαπημένων προσώπων και να περπατήσετε ή να κολυμπήσετε στους θαλασσινούς τόπους μιας χώρας που η θάλασσα τής πρόσφερε παγκόσμια αξία, ιστορικές δόξες, στιγμές απελευθέρωσης από τα δεσμά της αλλά άνοιξε και πληγές σε όσους την ακολούθησαν, όμως της θάλασσας η μοίρα της είναι να υφαίνει ανθρώπινες ιστορίες χαράς και πόνου και να μας παρασύρει στην απεραντοσύνη της, πολλές φορές χωρίς επιστροφή.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Eleni Denart – Kirsikka Soustiel - Kostas G. Schnippering – Paul Spourelas - Sidan Ghazi – Yiannis Kaminis – Γιάννης Αμπατζόγλου – Λένα Αναδιώτου – Αναστασία Ανθρακοπούλου – Μαρία Αργυρακοπούλου – Χρυσούλα Ντέλλα Βακουφάρη – Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου – Φρόσω Βυζοβίτου – Πόλυ Γεωργακοπούλου – Μαρία Γκέλα – Μαρία Δαδαρούκα – Σπυριδούλα Δήμου – Βασίλειος Καγκαράς – Ειρήνη Καπώλη – Ηρώ Καυκιού Καραουλάνη – Μαίρη Κάρλου – Στέλλα Κάρλου – Δημήτρης Κατσαβέλης – Μιράντα Κατσίφα – Μίνα Κουζούνη – Δέσποινα Μαρία Λογίδου – Ελένη Λουκή – Θεόδωρος Μαρκόπουλος – Βιβή Μεντζελοπούλου – Μαριλένα Μπιτζάνη – Νάνσυ Ναουμίδου – Όλγα Ξυθάλη – Αντιγόνη Παγώνα – Αριστέα Παναγιωτακοπούλου – Νίκος Παντζόπουλος – Μαριέττα Παπαγεωργίου – Λίνα Ρωμανού – Βιβέττα Σαρρή – Μαργαρίτα Τελιανίδου – Ρένα Λυρά Χατζηγεωργίου – Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου

Εγκαίνια: 14/8 (8 μ.μ.)

Info: Χώρος Τέχνης Αδαμαντία – Adamantia Art Space (Νειμποριό – Άνδρος, 2282022324) | 14-27/8 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

*Τη Δευτέρα 15/8 η έκθεση θα παραμείνει κλειστή

The Fame Game

Luca Valentini RR & KK
Luca Valentini RR & KK

Ο σημαντικός, κοσμοπολίτης καλλιτέχνης Luca Valentini παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων με πολλαπλές κινηματογραφικές αναφορές, εμπνευσμένη από την έβδομη τέχνη και τους παγκοσμίου φήμης αστέρες της, που κάνουν τον γύρο του κόσμου με τις ταινίες τους. Έργα με ποπ αρτ ατμόσφαιρες και έντονα χρώματα σε εκρηκτικούς συνδυασμούς, σ ένα ατέρμονο κυνήγι ή και παιχνίδι της φήμης, όπως λέει και ο τίτλος της έκθεσης του.

Info: Kapopoulos Fine Arts (Ένόπλων Δυνάμεων 15, κεντρικό Ματογιάννι, Μύκονος, 2289027005) | 6-15/8 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 1.30 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Evzonas Project

O γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος δημιούργησε αποκλειστικά μια σειρά 14 γλυπτών με την αρχετυπική μορφή του Εύζωνα σε στάση προσοχής, ντυμένο με την παραδοσιακή του ενδυμασία και 14 ζωγράφοι/συνεργάτες της Γκαλερί Σκουφά, φιλοτέχνησαν τα γλυπτά – ο καθένας με τη δική του καλλιτεχνική οπτική, αισθητική και αναφορές. Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι μια επανεξέταση της δύναμης του συμβόλου του Εύζωνα ειδωμένη με φρέσκια ματιά και επιβεβαιώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης με τον πιο ζωηρό τρόπο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Νίκος Αγγελίδης, Βίκη Σταματοπούλου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Αντώνης Στάβερης, Τίνα Καραγεώργη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Δημήτρης Κούκος, Άντα Τσιροπούλου, Β. Κούκου, Στάθης Αλεξόπουλος

Info: Γκαλερί Σκουφά (Καλογερά 40, Χώρα, Μύκονος 2289028560) | 3-13/8 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 6.30 μ.μ. – 12 π.μ.

Υφαίνοντας το Μέλλον

Κατερίνα Καλιτσουνάκη Υφαίνοντας το Μέλλον
© Κατερίνα Καλιτσουνάκη

Η έκθεση είναι ένα work in progress project, ένα ανοιχτό εργαστήρι ιδεών, που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ Ελληνίδων εικαστικών, με στόχο να ενώσει τις γυναίκες από το παρελθόν στο μέλλον, αφού η χειρωναξία των προγόνων μας, μέσα από το βλέμμα και τα μέσα των σύγχρονων καλλιτεχνιδών, μετατρέπεται σε σύγχρονη τέχνη, που αγγίζει και καυτηριάζει ζητήματα σημαίνουσας σημασίας.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: Άντα Αναστασέα, Βίκυ Βασιλείου, Γρηγορία Βρυττιά, Πέννυ Γκέκα, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Σταυρούλα Καζιάλε, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Βάλια Καραπιδάκη, Μαρίκα Κοένιγκ, Κατερίνα Κοκκινάκη, Μαριγώ Κάσση, Μαρία Λαγού, Ιουλία Λαδογιάννη, Βίκη Μπέτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ιωάννα Μύρκα, Μαργαρίτα Πέτροβα, Βιβή Περυσινάκη, Σπυριδούλα Πολίτη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιφιγένεια Σδούκου, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Βούλα Φερεντίνου.

Info: Δημοτική Αγορά Ύδρας | 5-21/8 | Ώρες Λειτουργίας: 11 π.μ. - 1 μ.μ. & 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Shapes Of Stories

Vessel No. 11 by Maru Meleniou Shapes of Stories
Vessel No. 11 by Maru Meleniou 

Το μεγάλο εύρος δημιουργικής δυνατότητας, πειραματισμού, ελεύθερης έκφρασης και εξέλιξης που παρέχει η κεραμική τέχνη αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότερο υπάρχει η τάση του χειροποίητου, του ποιοτικού και όχι τόσο του μαζικού και του ομογενοποιημένου, οδήγησε 15 εικαστικούς διαφορετικών γενεών και ειδικοτήτων στη δημιουργία έργων τα οποία επαναπροσδιορίζουν την έννοια της κεραμικής και της χρηστικότητας των υλικών, τονίζοντας πόσο ανεξίτηλη παραμένει σαν τέχνη μέσα στα χρόνια και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Diane Alexandre, Μαρία Αλεξίου, Νικόλας Αθανασόπουλος (Niklas), Φίλιππος  Θεοδωρίδης, Ειρήνη Θεοδώση (irzzy), Άννα Καρούντζου, Παναγιώτης Λεζές, Janet Lines, Αλεξάνδρα Μανουσάκη, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μελένιου (Maru), Μελίνα Ξενάκη, Μαρία Οικονομίδου, Αγγελική Σταματάκου, Γιώργος Τριχάς.

Info: The Blender Gallery | 8/9-20/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. ή κατόπιν ραντεβού στο 2130280597 | Είσοδος ελεύθερη

Οι Παραθεριστές

Παραθεριστές

Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη, η οποία συμπυκνώνει μέσα από τα έργα της έναν τόπο συμβολικό, όπου τοποθετεί τους Παραθεριστές της. Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού αναφέρει σχετικά: "Φάκελοι αλληλογραφίας και κουνιστά αλογάκια, ελαιόδεντρα και ανθοδέσμες σε διάφανα βάζα, σημαιάκια, κοχύλια και σύννεφα, σκάλες βιβλιοθήκης, αρχαία ποδήλατα και πλαστικά επιπλέοντα παπάκια, ρετρό πινακίδες δρόμου και επιγραφές νέον, συνθέτουν με τον τρόπο μιας σπονδυλωτής ψηγματικής αφήγησης, τον πολύχρωμο συμβολικό κόσμο της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη".

Εγκαίνια: 27/8 (9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Βουρκαριανή (Άγιοι Ανάργυροι, Βουρκαρίου Κέας) | 27/8-11/0 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 π.μ. - 2 μ.μ. & από τις 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

HANDMADE: οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας

Jennifer Nelson, Democracy is a Party, 2019, Συλλογή ΕΜΣΤ
Jennifer Nelson, Democracy is a Party, 2019, Συλλογή ΕΜΣΤ

To EMΣΤ ξεκινά μια συστηματική συνεργασία με φορείς και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας. Η καινούρια αυτή εξωστρεφής πολιτική έχει ως στόχο της μέσα από συνεργασίες να συμβάλλει στην περαιτέρω διάδοση του σύγχρονου εικαστικού πολιτισμού και να εκθέτει έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ εκτός των τειχών του και εκτός της πρωτεύουσας. 
Σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες επιστρέφουν στις χειροποίητες πρακτικές και στις πρακτικές που ενέχουν δημιουργική υλικότητα. Η αντίθεση τέχνης-χειροτεχνίας αμφισβητείται, καθώς αμφισβητούνται οι κυρίαρχες αφηγήσεις της ιστορίας και της ιστορίας της τέχνης, οι οποίες υπαγόρευαν τους κανόνες τι ανήκει στην "υψηλή τέχνη" και τι όχι. Αυτό, από πολλές απόψεις, εξηγεί την επιστροφή της χειροτεχνίας, η οποία κάποτε αποτελούσε ένα ούτως ή άλλως αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής πρακτικής. Στην έκθεση συμμετέχουν 9 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περιλαμβάνονται έργα από τη συλλογή του Μουσείου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Μαρία Βαρελά, Bertille Bak, Silvina Der Meguerditchian, Μαρία Λουίζου, Jennifer Nelson, Ελένη Μυλωνά, Ναταλία Μαντά, Sphinxes.

Info: Art Space Pythagorion (Σάμος) | 4/8-25/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. & 7 μ.μ. - 12 π.μ. | Είσοδος €2

Black & White

Συνέργειες Πολιτισμού Νάξος

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης κατά τη διάρκεια της ασύγκριτης παγκόσμιας πανδημίας και οι κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειές της, αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία 22 ευφάνταστων έργων της έκθεσης του Σπύρου Γρατσία στη Νάξο. Μέσα από τα έργα του προσεγγίζει και επανεξετάζει δημιουργικά την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συμβίωσης ενώ διεγείρει την προσμονή μας για ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον, ξορκίζοντας τον φόβο και το σκοτάδι με τα "χρώματα" της ελπίδας.

Info: Εκθεσιακός Χώρος "Κυκλαδία” (Δαμαλάς Νάξου, 2285032678) | 3-18/8

Who Will Fight the Dragon?

Who will fight the dragon - Αλέκος Κυραρίνης

Ο Αλέκος Κυραρίνης και ο Νίκος Ποδιάς, με κοινές παραστάσεις από τα νεανικά τους χρόνια, συνεκθέτουν μία εικαστική συνήχηση με θέμα τον δράκοντα. Αφετηρία και σκοπός της έκθεσης αυτής είναι η ανάδειξη των δύο αυτών εικαστικών κόσμων οι οποίοι, αν και εμφανώς διαφοροποιούνται ως προς τις συγκυρίες, μπορούν να ταυτιστούν. Στα έργα τους συναντώνται εικαστικές συμπτώσεις, αλλά και διαφοροποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συνύπαρξης, διακρίνεται το συγγενές κλίμα σε ζητήματα τα οποία, εξαρχής, καθορίζουν τα έργα. Έχει να κάνει με τον συσχετισμό και την ποσόστωση της ουσίας της γοητείας την οποία ασκεί ο τρόμος (uncanny). Εκεί ακριβώς συναντιούνται• μια κοινή τοποθέτηση απέναντι στο αρχέτυπο.

Info: Citronne Gallery Πόρος | 23/7-10/9 

Εν οίκω

Βασίλης Πέρρος Απάγκιο,2021,Λάδι σε καμβά
Βασίλης Πέρρος, Απάγκιο, 2021, Λάδι σε καμβά

Η ατομική έκθεση του Βασίλη Πέρρου ταξιδεύει στην Τήνο, στο A Touch of New / Vacation House ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ. Ο οίκος και το σχήμα του εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα ως εικόνα αρχετυπική. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι καθημερινοί και το σπίτι είναι το πεδίο όπου εξελίσσεται η σύγχρονη πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η έννοια του "οίκου" που προστατεύει ως απάγκιο, ενώνει, αλλά μπορεί και να περιορίζει, ακόμη και να συνθλίβει, ζωντανεύει και γίνεται επιφάνεια ζωγραφική.

Info: A Touch of New / Vacation House ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ (Τριαντάρο Τήνου) | 29/7-25/8 

Thermia Project

thermia project

Το πρόγραμμα φιλοξενίας εγκαινιάζεται φέτος για πρώτη φορά στο νησί της Κύθνου και καλεί τους εικαστικούς Αντωνάκη Χριστοδούλου και Αλέξανδρο Σιμόπουλο, καθώς και την ανθρωπολόγο Νίκη Σούμπαση να παραμείνουν για ένα μήνα στο νησί και να εμπνευστούν από τις τοπικές παραδόσεις και πολιτιστικές πρακτικές του τόπου. Για το ερευνητικό τους εγχείρημα θα συνομιλήσουν με ντόπιους, μεγάλους και μικρούς, ώστε να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της ζωής και της καθημερινότητας στο νησί. Η εξερεύνηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αντιλήψεων ως προς την έννοια της παράδοσης, και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας με τη σύγχρονη τέχνη, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζητούμενο της εικαστικής έρευνας. Τα έργα που θα πραγματοποιήσουν κατά την παραμονή τους στο νησί θα εκτεθούν στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Κύθνου σε μια έκθεση σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

Info: Δημοτικό Σχολείο Χώρας Κύθνου | 20-25/8 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.