Συνέργειες Πολιτισμού: H "μακρινή συντροφικότητα" των ασπρόμαυρων έργων του Σπύρου Γρατσία

Συνέργειες Πολιτισμού Νάξος

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης κατά τη διάρκεια της ασύγκριτης παγκόσμιας πανδημίας και οι κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειές της, αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία 22 ευφάνταστων έργων της έκθεσης του Σπύρου Γρατσία στη Νάξο, η οποία φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: "Black & White”. Η έκθεση πραγματοποιείται στον Εκθεσιακό Χώρο "Κυκλαδία” και σηκώνει αυλαία στις 3 Αυγούστου (7 μ.μ-12 π.μ).

Συνέργειες Πολιτισμού

Τα ασπρόμαυρα σχέδια της έκθεσης, χαρακτηρίζονται από ένα πολύ προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος, αξιοποιώντας μια σχεδόν εμμονική επανάληψη μοτίβων, γραμμών, καμπυλών και ευρηματικών σχημάτων σχεδιασμένων με μαύρο μελάνι. Στο εικαστικό του αυτό ταξίδι, ο Γρατσίας συνειδητοποιεί ότι η καλλιτεχνική έκφραση ενεργεί ως μια μορφή επικοινωνίας, που ο ίδιος αποκαλεί "μακρινή συντροφικότητα" και επιστρατεύει θρυλικούς ήρωες και θεσμικές οντότητες για την οπτική προβολή ενός συναισθηματικού χρονολογίου. Μέσα από τα έργα του προσεγγίζει και επανεξετάζει δημιουργικά την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συμβίωσης ενώ διεγείρει την προσμονή μας για ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον, ξορκίζοντας τον φόβο και το σκοτάδι με τα "χρώματα" της ελπίδας. Την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου επιμελείται ο Κώστας Θεωνάς.

3-18/8 | Εκθεσιακός Χώρος "Κυκλαδία” | Δαμαλάς Νάξου | cycladia.org | info@cycladia.org | Τηλ: 22850 32678 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δείπνο δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Υπουργείο Πολιτισμού καταδικάζει την εκδήλωση του Βρετανικού Μουσείου

Όσα δήλωσε η Λίνα Μενδώνη με αφορμή το αμφιλεγόμενο event που φιλοξένησε το Βρετανικό Μουσείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/10/2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

"Φρέσκος" Φουκώ από τις εκδόσεις Πότλατς

Κυκλοφόρησε μόλις το βιβλίο "Ο Βίος των αχρείων | Υποκείμενο και εξουσία" που συνδυάζει δύο κείμενα του Γάλλου φιλοσόφου.

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

Αυτό το εργαστήρι δημιουργικής γραφής εμπνέεται από την τέχνη

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη θα φιλοξενήσει το εργαστήρι με τη συγγραφέα Έλενα Μαρούτσου.

Ο Παύλος Μεθενίτης μάς κερνά ένα "Τσιγαμάκι"

Την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, με θέμα την "ευδόκιμο καπνιστική σταδιοδρομία του" μας παραδίδει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, από τις εκδόσεις Εύμαρος.

Ληστεία στο Λούβρο: Το χρονικό ενός εγκλήματος που κανείς δεν περίμενε

Η κλοπή ανεκτίμητων αντικείμενων από το μουσείο σόκαρε το κοινό και άφησε αναπάντητα ερωτήματα ως προς τις προθέσεις των ληστών.