Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις διερευνούν τοπικές αφηγήσεις στις Σπέτσες

Η έκθεση «History of Absence» φιλοξενείται στο Αναργύρειο & Κοργιαλένιο Ίδρυμα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα από το AMA House.

Malvina Panagiotidis The wings keep spreading and yet are never wings, copper, dimensions variable, 2022, commissioned by contemporary art centre 40mcube (Rennes) in collaboration with Callirhoë

Ολοκληρώνοντας ακόμα ένα ετήσιο, διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα, το AMA House στεγάζει στο εμβληματικό "Αναργύρειο & Κοργιαλένιο" –πρώην οικοτροφείο αρρένων – στις Σπέτσες την έκθεση History of Absence σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη. Στην έκθεση συμμετέχουν με νέα έργα τους η Agata Ingarden, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη και η Chloé Royer.

Συνεχίζοντας στο ίδιο γενικό πλαίσιο που τέθηκε από την περσινή έκθεση του προγράμματος, με τίτλο: Tactile Ghost η οποία παρουσίασε έργα της Εύας Παπαμαργαρίτη και του Μάριου Σταμάτη, το φετινό ερευνητικό πρόγραμμα της έκθεσης οργανώνει μια εναλλακτική ιστορική σπουδή που αναφέρεται σε τοπικές αφηγήσεις και μικρές εναλλακτικές κοσμολογίες. Σε μόνιμο διάλογο με το τοπικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται, το History of Absence επιχειρεί να ανιχνεύσει σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας, διερευνώντας τρόπους αποδόμησης κυρίαρχων αφηγήσεων.

Malvina Pnagiotidis Where the stream divides I, blown glass, paraffin wax, pigment, wick, metal, 220 x 124 x 115 cm, 2019, courtesy of the artist and Rodeo Gallery
Malvina Pnagiotidis Where the stream divides I, blown glass, paraffin wax, pigment, wick, metal, 220 x 124 x 115 cm, 2019, courtesy of the artist and Rodeo Gallery

Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν μέσα από προσωπικές αναγνώσεις των δημιουργών τους, τρεις ιστορίες βασισμένες σε τοπικές αφηγήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ερμηνευτικά εργαλεία για να εκφράσουν μη ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις σχετιζόμενες με φεμινιστικές θεωρίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο έργο του Ιάννη Ξενάκη που υπήρξε οικότροφος στο ίδρυμα το οποίο στεγάζει την έκθεση, στον Σπετσιώτη Δημήτρη Κατσώρη, ταριχευτή, που κυνηγούσε στο γειτονικό δάσος και σε τοπικές αφηγήσεις σχετικές με τη Μέδουσα.

Εγκαίνια: 9/7 (7-10 μ.μ.)

Info: Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες | 9/7-11/9 

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Malvina Panagiotidis The wings keep spreading and yet are never wings, copper, dimensions variable, 2022, commissioned by contemporary art centre 40mcube (Rennes) in collaboration with Callirhoë

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Γιορτινό art fair στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Ένα διήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη δημιουργία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2025

Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα;

Παρουσιάστηκε η πανελλαδική έρευνα με θέμα "Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και ο αντίκτυπός τους στο κοινωνικό σύνολο".

"Crush": Ο Cronenberg και το στερεότυπο της γυναίκας "δίπλα" στο αυτοκίνητο

Η εικαστικός Bety Krňanská εμπνέεται από την εμβληματική ταινία του Καναδού σκηνοθέτη και δημιουργεί τη δική της αφήγηση για τη δυναμικότητα της γυναίκας.

"Cosmic Spectrum": Μία έκθεση για τη μεταμορφωτική εμπειρία του φωτός

Ένας διάλογος ανάμεσα στο πολύτιμο κόσμημα και τις εικαστικές τέχνες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Μία σημαντική πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Οι "Αινιγματικές παραλλαγές" τώρα και σε βιβλίο

Οι εκδόσεις Opera κυκλοφορούν το θεατρικό του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ που είδαμε πρόσφατα με τον Γιάννη Μπέζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Το άσυλο, ο Άγνωστος Στρατιώτης και η Εθνική Kαρτερία: πόσες ματαιώσεις αντέχεις;

Το βιβλίο της Ειρήνης Βλάχου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες έρχεται σε μια στιγμή συλλογικής ματαίωσης των αξιών του δυτικού πολιτισμού.