
Ολοκληρώνοντας ακόμα ένα ετήσιο, διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα, το AMA House στεγάζει στο εμβληματικό "Αναργύρειο & Κοργιαλένιο" –πρώην οικοτροφείο αρρένων – στις Σπέτσες την έκθεση History of Absence σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη. Στην έκθεση συμμετέχουν με νέα έργα τους η Agata Ingarden, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη και η Chloé Royer.
Συνεχίζοντας στο ίδιο γενικό πλαίσιο που τέθηκε από την περσινή έκθεση του προγράμματος, με τίτλο: Tactile Ghost η οποία παρουσίασε έργα της Εύας Παπαμαργαρίτη και του Μάριου Σταμάτη, το φετινό ερευνητικό πρόγραμμα της έκθεσης οργανώνει μια εναλλακτική ιστορική σπουδή που αναφέρεται σε τοπικές αφηγήσεις και μικρές εναλλακτικές κοσμολογίες. Σε μόνιμο διάλογο με το τοπικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται, το History of Absence επιχειρεί να ανιχνεύσει σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας, διερευνώντας τρόπους αποδόμησης κυρίαρχων αφηγήσεων.

Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν μέσα από προσωπικές αναγνώσεις των δημιουργών τους, τρεις ιστορίες βασισμένες σε τοπικές αφηγήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ερμηνευτικά εργαλεία για να εκφράσουν μη ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις σχετιζόμενες με φεμινιστικές θεωρίες.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο έργο του Ιάννη Ξενάκη που υπήρξε οικότροφος στο ίδρυμα το οποίο στεγάζει την έκθεση, στον Σπετσιώτη Δημήτρη Κατσώρη, ταριχευτή, που κυνηγούσε στο γειτονικό δάσος και σε τοπικές αφηγήσεις σχετικές με τη Μέδουσα.
Εγκαίνια: 9/7 (7-10 μ.μ.)
Info: Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες | 9/7-11/9
Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Malvina Panagiotidis The wings keep spreading and yet are never wings, copper, dimensions variable, 2022, commissioned by contemporary art centre 40mcube (Rennes) in collaboration with Callirhoë