Μια συζήτηση για "το όνειρο των μάγων" στο Tavros

Ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος και η καλλιτέχνιδα Ρένα Παπασπύρου συζητούν στο πλαίσιο της τέταρτης συζήτησης της σειράς «Διασταυρώσεις».

Όνειρο των μάγων (Le Sommeil des Mages), Chapiteau de Gislebertus, à la Cathédrale d’Autun (vers 1130)

Στην τέταρτη συζήτηση της σειράς "Διασταυρώσεις", ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος συζητά με την καλλιτέχνιδα Ρένα Παπασπύρου για τη σύνθεση του Οίκου, αλλά και για "το όνειρο των μάγων": για τις αναφορές και τις εμμονές της, τα έργα και τους καλλιτέχνες που την επηρέασαν και καθόρισαν την πρακτική της. 

Η τέχνη της Ρένας Παπασπύρου, ιδωμένη συνολικά μέσα από την αρχιτεκτονική της ύλης που μεταχειρίστηκε, σχηματίζει έναν Οίκο. Τούβλα, κεραμίδια, τοίχοι, μωσαϊκές πλάκες και κλίμακες συνθέτουν το σχέδιο μιας ιδιόμορφης κατοικίας. Αυτό το σπίτι "χτίστηκε" σταδιακά μέσα σε διάστημα εξήντα ετών. 

Εξετάζοντας το έργο (oeuvre) της Παπασπύρου με μια αναδρομική ματιά, αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά έχεις να κάνεις με ένα εγχείρημα μακράς πνοής, με ένα σχέδιο ζωής. Αντιλαμβάνεσαι επίσης την πληρότητα αυτού του σχεδίου, την ανθρωπιστική του διάσταση και την οικειότητα που αποπνέει. 

Τρίτη 21 Ιουνίου 8 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

©φωτογραφίας εξωφύλλου: Όνειρο των μάγων (Le Sommeil des Mages), 
Chapiteau de Gislebertus, à la Cathédrale d’Autun (vers 1130)

Περισσότερες πληροφορίες

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Κosmos" της Εlke Lagansky ξεδιπλώνεται

Στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζεται η έκθεση όπου θα παρουσιάζεται η δουλειά των τελευταίων 25 χρόνων της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας που ζει στην Ελλάδα από το '80.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/10/2025

"Αρόδου": Το νέο βιβλίο του Στέλιου Μάινα παρουσιάζεται στο Πειραιά

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν την παρουσίαση του μυθιστορήματος στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τι ιστορίες έχουν να μας πουν 12 γυναίκες άνω των 60 ετών;

Μια έκθεση με ιστορίες δύναμης, τρυφερότητας, σχέσεων, ανθεκτικότητας και αγάπης για τη ζωή.

Για την Gisela McDaniel, το να κάνεις τέχνη είναι σαν να μεγαλώνεις παιδιά

Με αφορμή τη νέα της ατομική έκθεση στα Dio Horia, η Τσαμόρο καλλιτέχνιδα εξηγεί στο "α" πώς η ζωγραφική της δίνει φωνή σε περιθωριοποιημένες θηλυκότητες και αντιτίθεται στο αποικιοκρατικό και πατριαρχικό βλέμμα που κυριαρχεί στην ιστορία της τέχνης.

Πίσω από το βλέμμα των "Cycladic Blues"

Λίγο πριν τη λήξη της έκθεσης της Marlene Dumas, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται τη συγγραφέα Jennifer Higgie για τη διάλεξη "The Naked Eye".

"Ο κήπος πάνω από τη θάλασσα": Μια συνταγή του ΚΠΙΣΝ για ανοϊκούς και τους φροντιστές τους

Η δράση περιλαμβάνει δώδεκα δίωρες συναντήσεις ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων στο Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" με τη μορφή ενός εργαστηρίου θεάτρου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνταγογράφησης.

"Παλιό χώμα": Ιστορίες παράλληλες, 24 αιώνες μακριά

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαζαφείριου (εκδ. νήσος) φέρνει στο προσκήνιο μια υπαρξιακή αναζήτηση μέσα από την τομή δύο ιστοριών, ενός αρχαιολόγου κι ενός βετεράνου του μακεδονικού στρατού.