Έξι καλλιτέχνες εμπνέονται από την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελευσίνας

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts (V.A.) Initiator, το οποίο ανοίγει έναν καλλιτεχνικό και πνευματικό διάλογο επικοινωνίας ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς και τους κατοίκους ενός ελληνικού τόπου.

Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την Delta Pi Productions & Arts Management διοργανώνει το "Μυστήριο 19_Η Μύηση ως Διαδικασία". Από τις 18 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου, έξι καλλιτέχνες με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts (V.A.) Initiator, εμπνέονται από τον τόπο και τους κατοίκους του και δημιουργούν έργα -καρπούς αυτής της συνδιαλλαγής, αναδεικνύοντας τη σπάνια ποικιλομορφία της πόλης. Η παρουσίαση των έργων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης-περιπατητικής ξενάγησης, στα σημεία της Ελευσίνας που θα επιλεγούν από τους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα Visual Arts (V.A.) Initiator, που πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για δεύτερη φορά, έρχεται να μυήσει νέους εικαστικούς στην τέχνη της in situ εγκατάστασης και της site-specific performance, υπό την εποπτεία μιας επιμελητικής ομάδας, και να τους δώσει την ευκαιρία να πειραματιστούν με έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας. Το πρόγραμμα δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες, ούτως ώστε οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες να αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελευσίνα, μια στενή σχέση με την πόλη, να την αφουγκραστούν, να αντιδράσουν στα ερεθίσματά της και να την ξανασυστήσουν μέσα από τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

Ελευσίνα
©Pantelis Ladas

Η φετινή εκδοχή του V.A. Initiator εκκινεί από το βαθύ παρελθόν, αναζητώντας παραλληλισμούς αλλά και νέα ανοίγματα στο παρόν και το μέλλον. Αναπτύσσοντας τη θεματική "Η Μύηση ως Διαδικασία" στοχεύει σε δυο κατευθύνσεις: αφενός, στην ενίσχυση της νέας εικαστικής δημιουργίας και τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με νέους καλλιτέχνες και αφετέρου, στην ενδυνάμωση της εγχώριας εικαστικής σκηνής, των δημιουργικών επαγγελματιών του πεδίου της καλλιτεχνικής φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων σε επίπεδο κοινών συνεργειών.

Η 6μελής ομάδα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών του προγράμματος φιλοξενίας διαμορφώθηκε κατόπιν ανοιχτού καλέσματος, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2021, κι επιλέχθηκε ανάμεσα σε 135 αιτήσεις από όλον τον κόσμο. Οι έξι καλλιτέχνες/ιδες που θα συμμετάσχουν είναι οι ακόλουθοι/ες: Παγώνα Ζάλη (GR), Τίμοθυ Λασκαράτος (GR), Αιμιλία Λιόντου (ΑΤ), Μαρία Νικηφοράκη (GR), Eleni Mylona (CH), Kamila Szejnoch (PL).
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος διαδραματίζουν ως μέντορες τρεις διακεκριμένοι φορείς του κλάδου της καλλιτεχνικής φιλοξενίας (artistic residency). Πρόκειται για τους Yellow Brick, Eight/Το Οχτώ και Snehta Residency, που συνεισφέρουν μέσω του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνογνωσίας τους, με μια σειρά διαδικασιών, θεματικών, ποιητικών αποχρώσεων και μεθοδολογίας στη δημιουργική διαδικασία.

Ελευσίνα

Τα έργα που θα δημιουργηθούν από την καλλιτεχνική ομάδα υπό την επιμέλεια των μεντόρων, θα προκύψουν από μια εντόπια δημιουργική διαδικασία, από τη βιωματική σχέση των συμμετεχόντων με την πόλη και τους κατοίκους της και θα παρουσιαστούν αποκλειστικά στην Ελευσίνα. Σημεία της πόλης, ιστορίες, τεκταινόμενα και δράσεις που θα μετασχηματίσουν το αυτονόητο σε καλλιτεχνικό ή αισθητικό γεγονός, θα αποτελέσουν την αφορμή για έργα μιας υλικής και άυλης παρακαταθήκης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Συντελεστές
Μέντορες & Συν-επιμελητές: Yellow Brick, Το Οχτώ/Eight, Snehta Residency
Σχεδιασμός-Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Τεχνική Διεύθυνση: Βασίλης Σάλτας
Επιμέλεια περιεχομένου & Συντονισμός Επιμελητών: Ραλλού Αβραμίδου
Συντονισμός Καλλιτεχνών & Καλλιτεχνικών Δράσεων: Αναστασία Τσοπελάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Άννα Βακόντιου, Κατερίνα Κάζου
Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi
 
Ημερομηνίες Προγράμματος: 18/05 – 11/06/2022

Εγκαίνια-περιπατητική ξενάγηση: 11/06

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλες οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συλλογή διηγημάτων, αστυνομικό best seller, ελληνική πεζογραφία, ψυχολογία αλλά και παιδικά βιβλία μας περιμένουν στο νέο εκδοτικό πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2026

Η επιστήμη της αγάπης "διδάσκεται" στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μέσω των events στις 7/2, 8/2, 14/2 και 15/2, οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν την αγάπη όχι θεωρητικά, αλλά βιωματικά, μέσα από συμμετοχή και πειραματισμό.

Όλα όσα θα δούμε τον Φεβρουάριο στο Ολύμπια

Νέος μήνας, νέες εκδηλώσεις για το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, που φιλοξενεί δύο εκδηλώσεις με αφορμή το έργο του Γιάννη Ρίτσου και πολλά ακόμη.

"Ο Άνθρωπος στην Πινακίδα": Μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης από τις εκδόσεις Carnivora

Η Μαρία Χοσέ Φεράδα εμπνέεται από ένα αληθινό γεγονός και παραδίδει μια ιστορία ενηλικίωσης για την περιθωριοποίηση και την κοινωνική βία.

Η "αγωνία της ύπαρξης" στην ατομική έκθεση του Θοδωρή Ρουσόπουλου

Την έννοια της αγωνίας τη δηλώνει με φόρμες που δεν υπακούουν σε μια εφησυχαστική ευκλείδεια γεωμετρία, αλλά εμφανίζονται κατακερματισμένες.

Μουσική, συζητήσεις και νυχτερινές περιπέτειες τον Φεβρουάριο στο Μουσείο Κάλλας

Πολυδιάστατος θα είναι ο χαρακτήρας του Μουσείου Μαρία Κάλλας το Φεβρουάριο, με ένα πρόγραμμα που εκτείνεται από την ελληνική μουσική ως ξεναγήσεις.

Περνάμε κάθε μέρα στο Μουσείο Μπενάκη με δράσεις και εκδηλώσεις για όλους

Αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη, δράση για μικρά παιδιά, θεματικές ξεναγήσεις, αποκριάτικα events και άλλα πολλά μας περιμένουν τον Φεβρουάριο.