"Cocta Terra": Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις δυνατότητες της κεραμικής τέχνης

Το i-D ProjectArt επιστρέφει με μια ομαδική έκθεση για την καλοκαιρινή του σεζόν.

Cocta Terra

Το i-D ProjectArt ανοίγει ξανά τις πόρτες του και παρουσιάζει την ομαδική έκθεση κεραμικής με τίτλο "Cocta Terra”. Στην έκθεση, που επιμελείται η Λώρα Κουφοπαντελή, παρουσιάζονται έργα από 15 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Αμερική που έχουν δουλέψει, από την δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, σχεδόν αποκλειστικά με την κεραμική τέχνη. Η έκθεση εξετάζει τα όρια μεταξύ χρηστικού και γλυπτικού κεραμικού για ένα σύνολο 55 αντικειμένων όπως κηροπήγια, πιθάρια, καθρέφτες, αυγοθήκες, πιάτα, γλυπτά και επιτοίχια έργα. 

Αφετηρία της έκθεσης, ένας καθρέφτης των Argonautes και τρείς μάσκες των Accolay (1945-1992), έργα των πρώτων μεταπολεμικών κεραμοποιών.  Η Frederique Bourguet και η Isabelle Ferlay, οι δύο Γαλλίδες κεραμίστριες του collectif Argonautes, ανοίγουν ατελιέ κεραμικής το 1953 στο Vallauris, την μητρόπολη της κεραμικής τέχνης εκείνης της εποχής, γνωστή τότε για τον κόκκινο πηλό της. Την ίδια εποχή στη Γαλλία, ο Christian Dior ανακαλύπτει τους Accolay (1945-1992) και ζητάει να του δημιουργήσουν κουμπιά από πηλό για την επόμενη συλλογή του οίκου Dior, "New Look" (1946). Οι τέσσερεις Γάλλοι, ξεφεύγουν σύντομα από τα συμβατικά αντικείμενα για να φτιάξουν τα δικά τους αντικείμενα τέχνης.

Cocta Terra

Η εικαστικός Μαρία Βλαντή δουλεύει τον πηλό από το 1978. Παρουσιάζονται συνολικά στην έκθεση 10 έργα της: από πιθάρια της δεκαετίας του 1990, μέχρι τα αφαιρετικά γλυπτά που ξεπερνούν τα  δύο μέτρα από την σειρά "Επίφαντα " εκτεθειμένα για πρώτη φορά στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (2012). Tα κεραμικά της Μαρίας Βλαντή παντρεύονται με την εγκατάσταση λουλουδιών της Δήμητρας Σκανδάλη (γ.1969). Οι δύο καλλιτέχνες ανοίγουν μία συζήτηση μεταξύ μορφής, σκιάς και χώρου. Γνωστή για τα site-specific έργα της με υλικά διαλεγμένα από τη φύση και τον βυθό της θάλασσας, όπως αποξηραμένα λουλούδια και φύκια, η Δήμητρα Σκανδάλη είναι η μοναδική καλλιτέχνης της Cocta Terra που δεν αγγίζει τον πηλό. 

Cocta Terra

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Accolay co. 1945-1992 (Andre Boutaud, Slavik Palley, Louis Dangon & Raude) Argonautes co. (Frederique Bourguet (1925-1997) & Isabelle Ferlay (γ. 1917)) Elina Belou (γ.1988) Elina Belou (γ.1988) & Laure Jaffuel (γ.1987) Μαρία Βλαντή (γ.1952) Μίρκα Δραπανιότου (γ.1971) Μάριον Ιγγλέση (γ.1961) Ναταλία Μαντά (γ.1994) Κάλλια Πανοπούλου (γ.1989) Camille Romagnani (γ.1992) Κορίνα Ρουμελιώτη (γ.1978) Venetia Sacret Young (γ.1982) Δήμητρα Σκανδάλη (γ.1969) Tessa Wolfe Murray (γ.1950) Μελίνα Ξενάκη (γ.1989)

Εγκαίνια: 02/6 (6 μ.μ.)

Info: i-D ProjectArt | 02/6-02/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ. - 7 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.