"Cocta Terra": Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις δυνατότητες της κεραμικής τέχνης

Το i-D ProjectArt επιστρέφει με μια ομαδική έκθεση για την καλοκαιρινή του σεζόν.

Cocta Terra

Το i-D ProjectArt ανοίγει ξανά τις πόρτες του και παρουσιάζει την ομαδική έκθεση κεραμικής με τίτλο "Cocta Terra”. Στην έκθεση, που επιμελείται η Λώρα Κουφοπαντελή, παρουσιάζονται έργα από 15 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Αμερική που έχουν δουλέψει, από την δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, σχεδόν αποκλειστικά με την κεραμική τέχνη. Η έκθεση εξετάζει τα όρια μεταξύ χρηστικού και γλυπτικού κεραμικού για ένα σύνολο 55 αντικειμένων όπως κηροπήγια, πιθάρια, καθρέφτες, αυγοθήκες, πιάτα, γλυπτά και επιτοίχια έργα. 

Αφετηρία της έκθεσης, ένας καθρέφτης των Argonautes και τρείς μάσκες των Accolay (1945-1992), έργα των πρώτων μεταπολεμικών κεραμοποιών.  Η Frederique Bourguet και η Isabelle Ferlay, οι δύο Γαλλίδες κεραμίστριες του collectif Argonautes, ανοίγουν ατελιέ κεραμικής το 1953 στο Vallauris, την μητρόπολη της κεραμικής τέχνης εκείνης της εποχής, γνωστή τότε για τον κόκκινο πηλό της. Την ίδια εποχή στη Γαλλία, ο Christian Dior ανακαλύπτει τους Accolay (1945-1992) και ζητάει να του δημιουργήσουν κουμπιά από πηλό για την επόμενη συλλογή του οίκου Dior, "New Look" (1946). Οι τέσσερεις Γάλλοι, ξεφεύγουν σύντομα από τα συμβατικά αντικείμενα για να φτιάξουν τα δικά τους αντικείμενα τέχνης.

Cocta Terra

Η εικαστικός Μαρία Βλαντή δουλεύει τον πηλό από το 1978. Παρουσιάζονται συνολικά στην έκθεση 10 έργα της: από πιθάρια της δεκαετίας του 1990, μέχρι τα αφαιρετικά γλυπτά που ξεπερνούν τα  δύο μέτρα από την σειρά "Επίφαντα " εκτεθειμένα για πρώτη φορά στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (2012). Tα κεραμικά της Μαρίας Βλαντή παντρεύονται με την εγκατάσταση λουλουδιών της Δήμητρας Σκανδάλη (γ.1969). Οι δύο καλλιτέχνες ανοίγουν μία συζήτηση μεταξύ μορφής, σκιάς και χώρου. Γνωστή για τα site-specific έργα της με υλικά διαλεγμένα από τη φύση και τον βυθό της θάλασσας, όπως αποξηραμένα λουλούδια και φύκια, η Δήμητρα Σκανδάλη είναι η μοναδική καλλιτέχνης της Cocta Terra που δεν αγγίζει τον πηλό. 

Cocta Terra

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Accolay co. 1945-1992 (Andre Boutaud, Slavik Palley, Louis Dangon & Raude) Argonautes co. (Frederique Bourguet (1925-1997) & Isabelle Ferlay (γ. 1917)) Elina Belou (γ.1988) Elina Belou (γ.1988) & Laure Jaffuel (γ.1987) Μαρία Βλαντή (γ.1952) Μίρκα Δραπανιότου (γ.1971) Μάριον Ιγγλέση (γ.1961) Ναταλία Μαντά (γ.1994) Κάλλια Πανοπούλου (γ.1989) Camille Romagnani (γ.1992) Κορίνα Ρουμελιώτη (γ.1978) Venetia Sacret Young (γ.1982) Δήμητρα Σκανδάλη (γ.1969) Tessa Wolfe Murray (γ.1950) Μελίνα Ξενάκη (γ.1989)

Εγκαίνια: 02/6 (6 μ.μ.)

Info: i-D ProjectArt | 02/6-02/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ. - 7 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.

"Η Τέχνη του Αλγόριθμου": Κατανοώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης με τον ίδιο αλγόριθμο.