Τα έργα της Στέλλας Μελετοπούλου συστήνουν την αναβίωση μέσα από την απομόνωση και τον πόλεμο

Πειραματισμοί με τις μορφές που παίρνουν τα υλικά πάνω στην επιφάνεια του καμβά και του τοίχου οδήγησαν την εικαστικό σε μία μακροχρόνια καλλιτεχνική αναζήτηση.

Καταβολές έκθεση

"Καταβολές / Origins" είναι ο τίτλος της έκτης ατομικής έκθεσης της Στέλλας Μελετοπούλου στη γκαλερί Σκουφά, με 24 νέα έργα σε καμβά αλλά και τρισδιάστατες εγκαταστάσεις. 

Aκρυλικό, μελάνι, μπαμπού, ξύλο, βαμβάκι, μαλλί και χαρτί είναι μερικά από τα υλικά που η Μελετοπούλου, όχι μόνο χρησιμοποιεί τακτικά, αλλά και πειραματίζεται μέσω μιας συνεχούς προσπάθειας δοκιμών που εξωθούν τα όρια των υλικών επάνω στην επιφάνεια του καμβά και του τοίχου. Δουλεύοντας με όλα αυτά τα μέσα και διερευνώντας σχολαστικά τις ιδιότητές τους, αποτέλεσε γι’ αυτήν μια διαδικασία μακροχρόνιας αναζήτησης.
 

Καταβολές έκθεση

Με αφετηρία την πρόσφατη εμπειρία απομόνωσης εξαιτίας της πανδημίας αλλά και παρατηρώντας τη δυστοπία του πολέμου, η καλλιτέχνις οραματίζεται μια επανεκκίνηση της ζωής και της δημιουργίας. Έννοιες που σχετίζονται με τη διασυνδεσιμότητα, τη συνέχιση, τη βιωσιμότητα, την εξέλιξη και την εσωτερική επανάσταση βρίσκονται υπό μια διαρκή επανεξέταση και ανάλυση.

Διαισθανόμενη και συνάμα εντοπίζοντας μια εμβριθή σχέση με τη φύση, η Μελετοπούλου επιβεβαιώνει τη σημασία των καταβολών μας, της μετασχηματιστικής και προσαρμοστικής ικανότητας του ανθρώπου να επιβιώσει. Το οπτικό της λεξιλόγιο στρέφει την προσοχή του θεατή στην ελαστικότητα του χώρου και στην ευθραυστότητα της στιγμής, επαναξιολογώντας ταυτόχρονα τις παραμέτρους της ύπαρξής του. Τα έργα παίζουν με το ασυνείδητο και μας κάνουν να ονειρευόμαστε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Αποκαλύπτουν την εσωτερική δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους με τον τόπο τους και παράλληλα αφυπνίζει τη συλλογική μας συνείδηση με το σύμπαν.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Απριλίου και η έκθεση θα συνοδεύεται από έντυπο κατάλογο. Η επιμέλεια ανήκει στον Κώστα Πράπογλου.

Info: Γκαλερί Σκουφά | 14/4-14/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. – 4μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. – 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουφά

Σκουφά 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

NoExcuse#2: Ατομική έκθεση της Ειρήνης Βαζούκου στο Λόφος art project

Από τις 6 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026, το Λόφος Art Project παρουσιάζει την ατομική έκθεση No Excuse #2 της Ειρήνης Βαζούκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2026

Επανέκθεση, σε νέα εκδοχή, του "The End" του Νίκου Αλεξίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης, "The End. Μια σπουδή στο άπειρο", γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

Η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο μουσείο.

Όλες οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συλλογή διηγημάτων, αστυνομικό best seller, ελληνική πεζογραφία, ψυχολογία αλλά και παιδικά βιβλία μας περιμένουν στο νέο εκδοτικό πρόγραμμα.

Η επιστήμη της αγάπης "διδάσκεται" στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μέσω των events στις 7/2, 8/2, 14/2 και 15/2, οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν την αγάπη όχι θεωρητικά, αλλά βιωματικά, μέσα από συμμετοχή και πειραματισμό.

Όλα όσα θα δούμε τον Φεβρουάριο στο Ολύμπια

Νέος μήνας, νέες εκδηλώσεις για το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, που φιλοξενεί δύο εκδηλώσεις με αφορμή το έργο του Γιάννη Ρίτσου και πολλά ακόμη.

"Ο Άνθρωπος στην Πινακίδα": Μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης από τις εκδόσεις Carnivora

Η Μαρία Χοσέ Φεράδα εμπνέεται από ένα αληθινό γεγονός και παραδίδει μια ιστορία ενηλικίωσης για την περιθωριοποίηση και την κοινωνική βία.