"Η αθέατη πλευρά της Σελήνης": H έκθεση της Mirella Bentivoglio στην αίθουσα τέχνης Gramma Epsilon και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

A book is a shell, 1993 Marble, shell, paper

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και η αίθουσα τέχνης Gramma_Epsilon διοργανώνουν την έκθεση "Mirella Bentivoglio. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (5 μ.μ.).

Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση της Mirella Bentivoglio στην Ελλάδα και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αρχείο της στη Ρώμη, το οποίο θέλησε να απονείμει φόρο τιμής στη μεγάλη Ιταλίδα καλλιτέχνιδα γιορτάζοντας εκατό χρόνια από τη γέννησή της. Η Bentivoglio υπήρξε ποιήτρια, καλλιτέχνιδα, κριτικός, επιμελήτρια, και το όνομά της είναι συνυφασμένο με το ιταλικό και διεθνές κίνημα της οπτικολεκτικής τέχνης. Πάνω από πενήντα έργα, φωτογραφίες, βίντεο και σχέδια μοιράστηκαν στους χώρους της Gramma Epsilon και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και δίνουν φως στην πολυπλοκότητα και το βάθος της ποιητικής της Bentivoglio, συστήνοντάς μας τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της. Ταυτόχρονα, εισάγεται μία συζήτηση γύρω από επίκαιρα κοινωνικά θέματα, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικές αφηγήσεις στα έργα της.

I love You, 1970, κολάζ σε χαρτί
I love You, 1970, κολάζ σε χαρτί

Καταναλωτισμός, εικαστικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και το γυναικείο φύλο είναι από τα πιο βασικά θέματα στο μακρόχρονο έργο της Bentivoglio, το οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και να μελετήσουν στην έκθεση. Ειδικά για τον ρόλο της γυναίκας, η καλλιτέχνιδα εστιάζει στη χειραφέτηση και αποστασιοποίησή της από κοινωνικά στερεότυπα. Όπως είχε δηλώσει η ίδια, "η γυναίκα συνήθως θεωρούνταν παρούσα στο αισθητικό φαινόμενο μόνο ως νοικοκυρά· σημασία δινόταν στην επιστήμονα κι όχι στην καλλιτέχνιδα".

Τέλος, θα γνωρίσουμε διάφορα έργα από άλλες καλλιτέχνιδες που εντοπίστηκαν είτε στις δημιουργίες ή στο αρχειακό υλικό της Bentivoglio, στην προσπάθειά της να αναδείξει τον κοινό παρονομαστή των "οπτικολεκτικών" πρακτικών τους. Ορισμένες από αυτές τις καλλιτέχνιδες είναι οι Tomaso Binga, Irma Blank, Francesca Cataldi, Betty Danon, Chiara Diamantini, Anna Esposito, Elisabetta Gut, Maria Lai, Sveva Lanza, Paola Levi Montalcini, Lucia Marcucci, Silvia Meija, Valeria Melandri, Gisella Meo, Anna Paci, Giovanna Sandri, Greta Schödl και Simona Weller.

Diva-no, 1973, κολάζ σε μαξιλάρι καναπέ σε κουτί πλέξιγκλας
Diva-no, 1973, κολάζ σε μαξιλάρι καναπέ σε κουτί πλέξιγκλας

"Με την έκθεση αυτή", σημειώνει η Patrizia Falcinelli, πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα "θέλουμε να δώσουμε στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει μια εκπληκτική μορφή, την Mirella Bentivoglio, καλλιτέχνιδα και πολύπλευρη προσωπικότητα που ενέπνευσε όσο λίγες το ιταλικό και διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Δεν είναι βέβαια τυχαίο που αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε την έκθεση την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πρόθεσή μας ήταν να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στη Mirella Bentivoglio, όχι μόνο λόγω της εγγενούς καλλιτεχνικής αξίας του έργου της, αλλά κι επειδή αποτέλεσε παράδειγμα για εκατοντάδες καλλιτέχνιδες, καθώς και για όσα έκανε στη μακρά σταδιοδρομία της για να δώσει ώθηση στη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία".

Την έκθεση συμπληρώνει ένας δίγλωσσος κατάλογος στα ιταλικά και τα αγγλικά, από τις εκδόσεις Postmedia Books, με δοκίμια των Davide Mariani, Rosanna Ruscio και βιογραφικές και βιβλιογραφικές σημειώσεις της Rosaria Abate. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στους Paolo Cortese και Davide Mariani.

Info: Gramma Epsilon | 08/03-10/05 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.