O Βασίλης Πέρρος μας καλεί στο ζωγραφικό του καταφύγιο

Η έκθεση «εν οίκω» θα περιλαμβάνει το «Exit», ένα νέο του έργο του ταλαντούχου εικαστικού το οποίο εμπνέεται από το κονσεπτ της χωροταξίας.

Έκθεση «εν οίκω» Βασίλη Πέρρου

"Έχεις πινέλα και χρώματα. Ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα". Με τα λόγια του Καζαντζάκη για οδηγό, ο Βασίλης Πέρρος μας προσκαλεί στο ζωγραφικό του καταφύγιο, όπως αυτό μεταφέρθηκε από το εργαστήριό του στην γκαλερί Σκουφά. Από την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 12 Μαρτίου 2022 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το τελευταίο εικονογραφικό σύνολο του καλλιτέχνη στην έκθεση "εν οίκω". Καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας, ο Πέρρος αξιοποίησε τον χρόνο του "κρυφοκοιτώντας" σε σπίτια. Περνούσε το αδιάκριτο βλέμμα του μέσα από τις χαραμάδες κι έριχνε τον φακό του για να συλλάβει τα τεκταινόμενα του σημερινού σπιτιού λεπτομερώς.

Ο οίκος και το σχήμα του εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα της έκθεσης, με φόντο την ανθρώπινη καθημερινότητα και το σπίτι ως χώρος που εξελίσσεται η σύγχρονη πραγματικότητα. Η έννοια του "οίκου" που προστατεύει, ενώνει, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει, μετατρέπεται σε καμβά. Πάνω στο λευκό φόντο καθρεφτίζεται ο ζωτικός χώρος όπου ο κόσμος πρόσφατα βίωσε την εντελώς απρόσμενη και ανοίκεια εμπειρία του εγκλεισμού.

Το παράθυρο, 2021, λάδι σε ντεκουπαρισμένο καμβά, 35Χ55εκ
Το παράθυρο, 2021, λάδι σε ντεκουπαρισμένο καμβά, 35Χ55εκ.

Επίκεντρο του "εν οίκω" αποτελεί το έργο "Exit" (Έξοδος). Πρόκειται για καρπό πολύμηνης προσπάθειας, ένα σπονδυλωτό σύνολο από αυτόνομες ιστορίες που μαζί έχουν τη λογική "πολυκατοικίας". Την ιδέα της χωροταξίας εμπνεύστηκε όταν δίδασκε εικαστικά τους μαθητές του μέσω Webex. Στο ψηφιακό περιβάλλον άντλησε βιώματα αποκαλυπτικά. "Αυτή η εικόνα ήρθε και πότισε το μυαλό μου. Παρά τα στενά όρια του μαθήματος κατανοούσες τι επικρατεί σε κάθε οικογένεια, από μικρά ευτράπελα έως τρομερά δυσάρεστες ιστορίες. Παιδιά και γονείς έβγαλαν "ρίζες” επάνω στον καναπέ μπροστά σε μια οθόνη. Αυτήν την εικόνα, λοιπόν, ήθελα να μεταφέρω".

Το σπίτι, όμως, του ζωγράφου δε μένει ακίνητο. Αναπνέει σαν πραγματικό ον, μετακινείται, διαστέλλεται, παραλλάσσοντας κάθε τόσο την οπτική γωνία, εστιάζοντας σε διαφορετικά σημεία του χώρου ή μεγεθύνοντας τα πρόσωπα. "Ήθελα να δείχνει σαν κουκλοθέατρο με μαριονέτες θλιβερά πραγματικές. Διότι είμαστε θιασώτες ενός έργου που παίζουμε άθελά μας με νήματα αόρατα".

Το σύμπαν που δημιουργεί ο Πέρρος πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια προσκαλεί τον θεατή να συμμετέχει ενεργά. Ο καθένας δηλαδή μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του μέσα σε αυτόν τον ζωγραφικό κόσμο και τα προσωπικά του βιώματα γίνονται κομμάτι του συνόλου. Ο δημιουργός αντλεί τα υλικά του από την παραστατική ζωγραφική για να μεταδώσει στο κοινό την ιδέα ότι η πραγματική ζωή είναι πολύ πιο τρομακτική όταν την αντικρύζουμε για πρώτη φορά. Η προβολή του φόβου για την πανδημία και τον θάνατο μέσα από την τέχνη δίνουν στο άτομο την ευκαιρία να δει την πραγματικότητα από μία διαφορετική σκοπιά και να εμβαθύνει γύρω από αυτά τα θέματα.

Κλεψύδρα, 2021, λάδι σε ντεκουπαρισμένο καμβά, 105Χ155εκ.
Κλεψύδρα, 2021, λάδι σε ντεκουπαρισμένο καμβά, 105Χ155εκ.

"Παρ’ όλα αυτά ο Πέρρος δεν σε καταθλίβει. Αντίθετα, σε παρηγορεί" γράφει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. "Τρέφει απέραντη αγάπη και ευαισθησία για τους ανθρώπους που πάσχουν. Και η ζωγραφική του αύρα μέσα από μεγαλειώδη μικροπράγματα – σε μια ανθοστήλη, στην παρέα ενός ζώου, στ’ αναμμένο καντήλι, στη ζεστασιά του χαλιού - περνά από τα σπίτια και σε συμφιλιώνει με τη μοίρα, με τον πόνο των ανθρώπων και των πραγμάτων".

Info: Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα,Τετάρτη: 10 π.μ.-4 μ.μ., Τρίτη,Πεμ: 10 π.μ.-9 μ.μ., Παρασκευή: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάββατο: 10.30 π.μ.-4 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.skoufagallery.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η νέα έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη δεν χάνεται

Αφιέρωμα για έναν από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους του 21ου αιώνα παρουσιάζει το μουσείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/11/2025

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τίτλοι και συγγραφείς στις ελληνικές βιβλιοθήκες;

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου σύλλεξε τα στοιχεία των δανεισμών και αποκαλύπτει τις αναγνωστικές τάσεις.

Σύγχρονoi δημιουργοί και εμβληματικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης στην Kalfayan

Ένα αφιέρωμα που παντρεύει το διαχρονικό με το σύγχρονο.

Αφιέρωμα για τον διεθνώς αναγνωρισμένο ζωγράφο Άγγελο Παναγιώτου

Σε γνωστή γκαλερί του αθηναϊκού κέντρου θα παρουσιαστεί η έκθεση.

Η γνωστή ζωγράφος Giota Vorgia ανοίγει για πρώτη φορά το ατελιέ της στο ελληνικό κοινό

Μία σπάνια ευκαιρία για συλλέκτες, φιλότεχνους και επαγγελματίες του χώρου να γνωρίσουν από κοντά τη ζωγράφο σε μια ιδιωτική ξενάγηση.

"Materiality": Η κεραμική παραμένει μία από τις πιο πειραματικές τέχνες

Δεκατέσσερις διακεκριμένοι καλλιτέχνες αναδεικνύουν τις δυνατότητες της κεραμικής.