Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο

Σαράντα μορφές στήνουν χορό στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. «Χορεύουμε για να υπενθυμίσουμε την ευφυή βλακεία, τη βλακώδη ευφυΐα», λέει ο καλλιτέχνης.

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο

Άλλες με πολύχρωμες πλισέ φούστες και φαντεζί μαλλιά, άλλες με λαχανικά ή φρούτα για χέρια κι άλλες σαν καρικατούρες, μάσκες και ξόανα ή σιέλ αρχαίες κόρες και τραγέλαφοι σάτυροι, οι σαράντα περίπου μορφές που προσγειώθηκαν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στήνουν έναν ειρωνικό, αστείο κι αυτοστοχαστικό-για-τον-δυτικό-πολιτισμό χορό με την εικαστική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου. Το «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» προέκυψε χάρη στη σύμπραξη Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και οργανισμού ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην Πόλη 2020, και σημαίνει την έναρξη του καλοκαιρινού φεστιβάλ της πόλης, με εγκαίνια στις 5 Ιουνίου.

O χορός του Διονύση Καβαλλιεράτου συνδέεται άμεσα με τους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Οι μορφές της in situ εγκατάστασης είναι τοποθετημένες πάνω στην κεντρική σκηνή, σε διαφορετικά ύψη κι επίπεδα, αλλά όλες κοιτούν προς το κέντρο του εμβληματικού αρχαίου θεάτρου, προτάσσοντας τα χέρια εν είδη κυκλικού χορού. Ετερόκλιτα στοιχεία αναδύονται στο αλλόκοτο χορευτικό σύνολο, τόσο ως προς το στιλ και τα υλικά των μορφών (από χαλκό και πηλό έως καθρέφτη) όσο κι ως προς τις αναφορές που υπαινίσσονται: σαν περίεργα τέκνα του δυτικού πολιτισμού, τα γλυπτά επικοινωνούν με την προϊστορία και την αρχαιότητα, την μοντέρνα τέχνη και την μαζική κουλτούρα, τη λαϊκή τέχνη και το σουρεαλισμό που ενέχει η πανσπερμία της παγκοσμιοποίησης.

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 1

«Χορεύουμε για να υπενθυμίσουμε την ευφυή βλακεία, τη βλακώδη ευφυΐα», λέει ο καλλιτέχνης, καθώς κεντρικές ιδέες του έργου –μαζί με τη χρήση του (μαύρου) χιούμορ ως απάντηση στη φορτισμένη περίοδο που διανύουμε– είναι η σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας και τις σωματικής έκφρασης.

i «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» | Ωδείο Ηρώδου Αττικού | 5/6-3/7 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε εδώ τις πρώτες φωτογραφίες

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 2
Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 3

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 4

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 5

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 6

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 7

Πρώτες φωτογραφίες από την εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο - εικόνα 8

© φωτογραφιών: Natalia Tsoukala

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η "The pleasure principle" ξεδιπλώνεται στο Hyper Hypo

Το νέο φωτο-βιβλίο του εικαστικού καλλιτέχνη René Habermacher αφηγείται το παρθενικό ταξίδι ενός καϊκιού στην Ανάφη και παρουσιάζεται προσεχώς στο Hyper Hypo, μαζί με σχετική έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2025

Όλα τα βιβλία που αναμένουμε από τη Διόπτρα μέχρι το τέλος του 2025

Από μεταφρασμένη πεζογραφία με κάτι από Νόμπελ, μέχρι αστυνομικά, Καβάφη, Έσε και φιλοσοφία, αυτοί είναι οι τίτλοι για ενήλικες που έρχονται ως τέλος Δεκέμβρη.

"all aboard": Απογειωνόμαστε με τη νέα έκθεση στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Η πόλη γίνεται το επίκεντρο ενός τολμηρού καλλιτεχνικού εγχειρήματος.

Ένα immersive υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ έρχεται στην Ελλάδα

Η δημοφιλής έκθεση "Van Gogh: The Immersive Experience" κάνει στάση στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Ρόμπερτ Λάνγκντον του 'Κώδικα Da Vinci' επιστρέφει με 'Το μυστικό των μυστικών'

Το νέο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν με πρωταγωνιστή τον καθηγητή συμβολογίας που έχουμε συνδέσει με τον Τομ Χανκς θα είναι σύντομα διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Μια μίνι ατζέντα με εκδηλώσεις των εκδοτικών

Δείτε εντός συγγραφείς που πρόκειται να υπογράψουν τα βιβλία τους και παρουσιάσεις για ενήλικες αλλά και τους μικρούς αναγνώστες.

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Συνέχεια με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Από συζήτηση για κόμικς μέχρι μια αναδρομή στα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων, αυτά είναι όσα μας περιμένουν στο Πεδίον του Άρεως το διήμερο 10-11 Σεπτέμβρη.