Ιδρύεται Μουσείο Φιλελληνισμού με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Με αφορμή την επέτειο διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση, το νέο μουσείο θα καταγράφει την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος.

Ιδρύεται Μουσείο Φιλελληνισμού με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Ένα νέο μουσείο που θα καταγράφει την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος προανήγγειλαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο εκπρόσωπος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) Κωνσταντίνος Βελέντζας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, το νέο μουσείο συγχρονίζεται με την επέτειο διακοσίων χρόνων από το 1821, τιμώντας όσους διαχρονικά στήριξαν τη χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και ύστερα από την ελληνική επανάσταση.

Το νέο μουσείο θα διαθέτει περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τέχνης και τεκμήρια, από την –έως τώρα μη προσβάσιμη για το ευρύ κοινό– συλλογή του Κωνσταντίνου Βελέντζα: πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων με θέματα γύρω από την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, αντικείμενα από μπρούντζο, πορσελάνη, ύφασμα, ξύλο και χαρτί, όπλα από τον αγώνα των Ελλήνων, καθώς και πάνω από 250 φιλελληνικά βιβλία (πρώτες εκδόσεις), παρτιτούρες φιλελληνικής μουσικής, επιστολές Ελλήνων αγωνιστών και Φιλελλήνων. Μέσα από αυτά αποτυπώνεται η πορεία του φιλελληνικού κινήματος από τον 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"ανίΝ": Το πορτέτο μιας γυναίκας σε 32 ιστορίες

Κυκλοφορεί από τις ΑΩ Εκδόσεις το νέο βιβλίο της Όλγας Πατσούρα Λένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/08/2025

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δωρεάν είσοδος και ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του μουσείου.

Νέα εποχή για τις εμβληματικές "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Οι διαδικασίες συντήρησης για το γνωστό, υδροκινητικό έργο θα ξεκινήσουν άμεσα.

Οι εκθέσεις που αξίζει να δεις πριν τελειώσει το καλοκαίρι

Οκτώ στάσεις σε γκαλερί και μουσεία της πόλης για να απολαύσουμε με την ησυχία μας όσες εκθέσεις δεν προλάβαμε μέσα στη χρονιά, αλλά και να "κρυφτούμε" από τον αφόρητο καύσωνα μέχρι να μας αποχαιρετήσει το καλοκαίρι.

"Η ιστορία της σεξουαλικότητάς μου": Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Νήσος

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Τόμπι Λακμάκερ, που έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα που δεν αισθάνεται καλά με τη θηλυκότητά της.

Αυτά είναι τα υποψήφια βιβλία για το Booker 2025

Ανακοινώθηκαν τα δεκατρία βιβλία της μακράς λίστας του σημαντικού βραβείου για την αγγλλόφωνη λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας του "Μικρού Πρίγκιπα" έγραψε για τη "Γη των ανθρώπων"

Το βιβλίο του συγγραφέα του οποίου τα ίχνη χάθηκαν (και δεν βρέθηκαν ποτέ) σαν σήμερα, 31/7, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.