Ανοίγει το ΕΜΣΤ: Ένας μήνας δοκιμαστικής λειτουργίας από 24 Φεβρουαρίου

Στην «Ανοιχτή Συζήτηση για τον Πολιτισμό» που οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώθηκε η είδηση, καθώς και μερικές ακόμη.

Ανοίγει το ΕΜΣΤ: Ένας μήνας δοκιμαστικής λειτουργίας από 24 Φεβρουαρίου

Στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης έκαναν ποδαρικό την περασμένη Τετάρτη (5/2) περισσότεροι από πεντακόσιοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, επικεφαλείς ιδρυμάτων και φορέων, επίτιμοι προσκεκλημένοι και απλοί πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για μια «Ανοιχτή Συζήτηση για τον Πολιτισμό» με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πλάι στον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντρέα Δρακόπουλο, όταν ανακοινώθηκε η τελική ημερομηνία δοκιμαστικής λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκρότημα.

Στις 24 Φεβρουαρίου ανοίγει τις θύρες του τελικά το πολύπαθο μουσείο της πρωτεύουσας με την μεταβατική διεύθυνση που έχει αναλάβει –ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης με την ιστορικό τέχνης-επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα– και πρόκειται να μείνει ανοιχτό για ένα μήνα δοκιμαστικής λειτουργίας με ελεύθερη είσοδο. Σε αυτή την περίοδο θα είναι επισκέψιμο από μαθητές και κατοίκους της περιοχής του ΦΙΞ ώστε να ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες, ενώ η κανονική του λειτουργία παραμένει προγραμματισμένη για το τέλος του 2020, όπως είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο καλοκαίρι. Πράγματι, οι εκκρεμότητες του μουσείου απαλείφονται μία-μία, ύστερα και από τις νομικές τροποποιήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα αλλά και την έκτακτη επιχορήγηση που είχε δοθεί στο τέλος του 2019.

«Η δωρεά των 3 εκατ. του ΙΣΝ “ξεκλείδωσε” τα 44 εκατ. που είχαν ήδη δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο για το έργο», σημείωσε η Υπουργός στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη ζωτικής σημασίας συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την προώθηση βαρυσήμαντων κινήσεων στον πολιτισμό. Για το σύνολο των ζητημάτων που θα προκύψουν προς επίλυση παραμένει αρμόδιος ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε το άνοιγμα της Εθνικής Πινακοθήκης στις νέες εγκαταστάσεις (για το οποίο επίσης στάθηκε σωτήρια η δωρεά 13 εκατ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), στις 25 Μαρτίου του 2021: στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα γίνουν τα «προ-εγκαίνια», όπως χαρακτηρίστηκαν από τη διευθύντρια Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Επίσης αναφέρθηκε η εμπλοκή του Ιδρύματος στην ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη που θα εγκαινιαστεί το 2024 καθώς και στους «Δεσμώτες», τους 79 ανθρώπινους σκελετούς-ευρήματα από ομαδική ταφή που αποκαλύφθηκαν στο Φάληρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη

Οι εκθέσεις "Martial Raysse. Sinéma" και "Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων" είναι ένας καλός λόγος για ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Τρεις καλλιτέχνες "εκθέτουν" το μεσημέρι ως απολεσθέντα χρόνο

Ο Παναγιώτη Κεφαλά, η Νικόλ Οικονομίδου και ο Θάνος Φούντας εξετάζουν τη φύση του χρόνου, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως στοιχείο "ήδη εγγεγραμμένο στο υλικό".

Το ΕΛΙΒΙΠ γιορτάζει με μια έκδοση την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αφιέρωμα, σε δίγλωσση έκδοση, για μεταφράστριες και μεταφραστές και παρουσιάζει 29 διαδρομές προς την ελληνική γλώσσα.

Όλα όσα μας περιμένουν αυτόν το μήνα στο ΕΜΣΤ

Απ' όλα έχει ο δεύτερος μήνας του έτους στο ΕΜΣΤ, που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων.

Το Μόναχο φωνάζει "Αντιφασισμός: Tώρα" και η Αθήνα παίρνει σειρά

Bρεθήκαμε στο εναρκτήριο διήμερο του δι-εθνικού προγράμματος "Αντιφασισμός: τώρα" ("Antifascism: Now) από το "Lothringer 13 Halle" και Goethe-Institut πριν αυτό ενεργοποιηθεί και στην Αθήνα και αναμεταδίδουμε.

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη μετά από 30 χρόνια

Θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά έως τις 24 Μαΐου σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ενός πολυσύνθετου καλλιτέχνη.

To "Μαζί για το Παιδί" γιορτάζει 30 χρόνια με εικαστική έκθεση και δημοπρασία

Συνολικά 30 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες προσφέρουν τα έργα τους, συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή εικαστική γιορτή με κοινωνικό αποτύπωμα.