Μόλις άνοιξε ένας ψηφιακός χάρτης με τις φεμινιστικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας

Ένα νέο εργαλείο της πλατφόρμας This is not a feminist project αναδεικνύει τις κινήσεις που ασχολούνται με ζητήματα φύλου.

Μόλις άνοιξε ένας ψηφιακός χάρτης με τις φεμινιστικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας

Τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησε την πορεία του το This is not a feminist project: η ψηφιακή πλατφόρμα που, χρησιμοποιώντας ως τίτλο μια αντίστοιχη άρνηση σαν του Ρενέ Μαγκρίτ, «σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως βάση για περαιτέρω ανάδειξη γυναικείων διεκδικήσεων», όπως είχαν δηλώσει η Βάσια Ντούλια και η Μάρη Σπανουδάκη στο «α». Αρχειακό υλικό και αναλύσεις για κινήσεις από το 1980 κι έπειτα, καθώς και ταινίες μικρούς μήκους από κινηματογραφίστριες ήταν δυο διακριτές κατηγορίες που φιλοξενούνταν στο εγχείρημά τους, ενώ πρόσφατα προστέθηκε ψηφιακός χάρτης.

«Με την προσθήκη του ψηφιακού χάρτη στην πλατφόρμα του This is not a feminist project επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε, να συγκεντρώσουμε και να παρουσιάσουμε γεωγραφικά τον αστερισμό διαφορετικών σύγχρονων ομάδων, πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων, σωματείων με δημόσια δράση πάνω σε έμφυλα θέματα στην Ελλάδα, αξιοποιώντας παράλληλα ποικίλα μέσα», αναφέρουν οι ίδιες στην ιστοσελίδα τους.

Μόλις άνοιξε ένας ψηφιακός χάρτης με τις φεμινιστικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας - εικόνα 1

Πρόκειται για έναν εν εξελίξει χάρτη, ανοιχτό σε νέες προσθήκες ώστε να δικτυωθούν περισσότερες πρωτοβουλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκαπέντε ομάδες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του φύλου, των έμφυλων στερεοτύπων και της αντίστοιχης βίας ή σεξουαλικότητας, προσφέρουν χώρους συνάντησης και έκφρασης, έχουν καλλιτεχνική ή / και ακτιβιστική δράση. Σε κάθε καταγραφή αναγράφεται έτος ίδρυσης, περιεχόμενο και λοιπές πληροφορίες, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται από βιντεοσυνέντευξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκδοτική πρωτοβουλία Queer Ink, το χώρο του beaver και το πρότζεκτ Fluffy.

Επίσης, στα εργαλεία του This is not a feminist project προστέθηκε το Online Gaze: προσπαθώντας να διαμορφωθεί αντίλογος στη μιντιακή κυριαρχία συγκεκριμένων αισθητικών ή συμπεριφορικών προτύπων, η πλατφόρμα συγκεντρώνει βίντεο-πορτρέτα από θυληκότητες κάθε είδους – ποια είναι τελικά τα κριτήρια που υπαγορεύουν αν μια αναπαράσταση θα είναι προκλητική, αντιδραστική ή σοβαρή;

iΠερισσότερες πληροφορίες στη ψηφιακή πλατφόρμα This is not a feminist project.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Silent Night με βουβό σινεμά στο ΕΜΣΤ

Χριστουγεννιάτικες προβολές στο CineFIX.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

Λίνα Μενδώνη: "Η Ελλάδα αποκτά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που της αξίζει"

Εγκρίθηκαν οι προωθημένες μελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του ΕΑΜ.

Last call για την έκθεση του Juergen Teller στο Onassis Ready

Το "you are invited" θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ένα ταξίδι στον κόσμο της μνήμης κάνει ο καλλιτέχνης Γιώργος Ασημακόπουλος

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του Ασημακόπουλου.

Τι είναι το "Βάλε" και το "Σπαθόλαδο" που μπήκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας;

Από τα φυτά και τα φάρμακα μέχρι τους χορούς και τις φωτιές: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας σύμφωνα με την UNESCO διευρύνεται.

Τετραήμερο χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίου από τα ΑΣΚΙ

Οι επισκέπτες στο παζάρι βιβλίων των ΑΣΚΙ θα αποκτήσουν παλιά και νέα βιβλία, σπάνιες εκδόσεις, λευκώματα, tote bags και σημειωματάρια.

Αναδρομή στα όσα έγιναν τη φετινή καλλιτεχνική χρονιά στην γκαλερί Art Project Space

Η γκαλερί μάς περιμένει για το κλείσιμο της χρονιάς με έργα που αγαπήσαμε.