Ημέρα σεξουαλική αγωγής για τα σχολεία στη Στέγη Ίδρυμα Ωνάση

Επιστήμονες, ειδικοί και εκπαιδευτικοί μιλούν για τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα, προωθώντας την αξία της ενημέρωσης στη σεξουαλικότητα με γνώμονα το σεβασμό του διαφορετικού.

Ημέρα σεξουαλική αγωγής για τα σχολεία στη Στέγη Ίδρυμα Ωνάση

Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν είναι έγκυρα και πόσα αναπαράγονται λανθασμένα; Επιστήμονες, ειδικοί και εκπαιδευτικοί κάθονται στο τραπέζι της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, προωθούν την ενημέρωση περί σεξουαλικότητας με γνώμονα το σεβασμό του διαφορετικού και διεκδικούν την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής ως αυτοτελούς μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Όσο κι αν έχουμε την τάση να κρύβουμε τα σοβαρά θέματα κάτω από το χαλί λόγω προκαταλήψεων και λοιπόν κωλυμάτων, το ζήτημα της σεξουαλικότητας παραμένει κομβικό σε όλη την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία ενός ανθρώπου, οργανικά δεμένο με την εξέλιξη της ψυχολογίας του και την ισορροπία στις σχέσεις που πρόκειται να χτίσει. Λόγω έλλειψης μιας έγκυρης πηγής πληροφόρησης, η εικόνα που διαμορφώνεται στους νέους σχετικά με το σεξ και την ταυτότητα είναι τουλάχιστον θολή, αν όχι παραπλανητική. Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, λοιπόν, σημειώνεται ένα εντατικό μάθημα για σχολεία και κοινό με την ημερίδα «Onassis Sexuality Education Day».

Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φορείς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, τον τομέα Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Σχολεία και τον Κυβερνοχώρο της UNESCO, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το Athens Pride και άλλους φορείς-όργανα, μαζί με επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και κοινωνιολόγους παίρνουν το μικρόφωνο. Ξεκινώντας από τα ευρωπαϊκά δεδομένα στη σεξουαλική αγωγή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες και σύγχρονες μελέτες περιπτώσεων που αφορούν την επιτυχημένη ενσωμάτωση της σεξουαλικής υγείας και αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα, η συζήτηση συνεχίζει στην ελληνική περίπτωση και τις τρέχουσες πρακτικές, ενώ έπειτα επεκτείνεται στο μέλλον.

Οι τοποθετήσεις σε κάθε ενότητα-συζήτηση θα είναι δεκάλεπτες, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες πτυχές του θέματος. Τελικός στόχος της ημερίδας; Να δικτυωθεί η σημασία της σεξουαλικής αγωγής ώστε παιδιά, νέοι και νέες να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους με υγεία και να νιώθουν ασφαλείς μέσα στις σχέσεις που διαμορφώνουν.

iOnassis Sexuality Education Day | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | 15/12 | Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη προεγγραφή εδώ) | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη

Οι εκθέσεις "Martial Raysse. Sinéma" και "Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων" είναι ένας καλός λόγος για ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Τρεις καλλιτέχνες "εκθέτουν" το μεσημέρι ως απολεσθέντα χρόνο

Ο Παναγιώτη Κεφαλά, η Νικόλ Οικονομίδου και ο Θάνος Φούντας εξετάζουν τη φύση του χρόνου, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως στοιχείο "ήδη εγγεγραμμένο στο υλικό".

Το ΕΛΙΒΙΠ γιορτάζει με μια έκδοση την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αφιέρωμα, σε δίγλωσση έκδοση, για μεταφράστριες και μεταφραστές και παρουσιάζει 29 διαδρομές προς την ελληνική γλώσσα.

Όλα όσα μας περιμένουν αυτόν το μήνα στο ΕΜΣΤ

Απ' όλα έχει ο δεύτερος μήνας του έτους στο ΕΜΣΤ, που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων.

Το Μόναχο φωνάζει "Αντιφασισμός: Tώρα" και η Αθήνα παίρνει σειρά

Bρεθήκαμε στο εναρκτήριο διήμερο του δι-εθνικού προγράμματος "Αντιφασισμός: τώρα" ("Antifascism: Now) από το "Lothringer 13 Halle" και Goethe-Institut πριν αυτό ενεργοποιηθεί και στην Αθήνα και αναμεταδίδουμε.

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη μετά από 30 χρόνια

Θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά έως τις 24 Μαΐου σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ενός πολυσύνθετου καλλιτέχνη.

To "Μαζί για το Παιδί" γιορτάζει 30 χρόνια με εικαστική έκθεση και δημοπρασία

Συνολικά 30 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες προσφέρουν τα έργα τους, συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή εικαστική γιορτή με κοινωνικό αποτύπωμα.