Η Ημέρα των Νεκρών ζωντανεύει στην Αθήνα για 20η χρονιά

Βωμός των νεκρών, μασκαρέματα και μεγάλη παρέλαση. Η κατεξοχήν γιορτή της μεξικάνικης παράδοσης επιστρέφει.

Η Ημέρα των Νεκρών ζωντανεύει στην Αθήνα για 20η χρονιά

Η κατεξοχήν γιορτή της μεξικάνικης παράδοσης, το Dia de los Muertos ή στα καθ’ ημάς Ημέρα των Νεκρών, εδώ και είκοσι συναπτά χρόνια δονεί το κέντρο της πόλης, με πολλά χρώματα και μασκαρέματα, γλυκίσματα και τελετουργικά, μουσική και παιχνίδια να τιμούν σύμφωνα με το εθιμοτυπικό την παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων, όπως δοξάζεται στην κουλτούρα της υπερατλαντικής χώρας κατά το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου και πλέον συγκαταλέγεται από την UNESCO στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ραντεβού, λοιπόν, είναι ξανά στο κέντρο γλωσσών Abanico, στην Κολοκοτρώνη. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού, το Σύλλογο Μεξικανών στην Ελλάδα και τη συλλογικότητα Balam μεταξύ άλλων, την 1η και 2η Νοεμβρίου ο ιβηροαμερικάνικος πολιτισμός έχει την τιμητική του: στήνεται ο καθιερωμένος βωμός για τους νεκρούς, οι επισκέπτες βάφονται, οργανώνονται συζητήσεις και προβολές, γίνεται διαγωνισμός «καβαλέρας» με ποιήματα, τρατάρονται γλυκά και ετοιμάζονται εκπλήξεις.

Η παρέλαση των «Κατρίνας» είναι τη δεύτερη μέρα, στις 2 Νοεμβρίου. Η γιορτή μεταφέρεται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, όπου από τις 5.30 το απόγευμα μικροί και μεγάλοι βάφονται, χορεύουν λάτιν, απολαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας, λαϊκής μεξικάνικης τέχνης, δουλειά του φωτογράφου του φωτογράφου Mauricio Silerio και βίντεο της συλλογικότητας El catrinero. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους στις 8 μ.μ. με μεξικάνικα τραγούδια –το μουσικό ρεπερτόριο οδηγούν οι Martha Moreleón, Μπάμπης Διαμαντόπουλος, οι μουσικοί και τα μέλη του χορωδιακού συνόλου Abanicoro– ενώ αμέσως μετά στήνεται συναυλία με την Martha Moreleón.

i Dia de los Muertos | Abanico (Κολοκοτρώνη 12) & Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) | 1-2/11 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το εικαστικό σύμπαν της Λυδίας Δαμπασίνα στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Το "Red Line, Κόκκινη γραμμή, Ligne rouge" έχει ήδη ανοίξει για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/12/2025

Χαρακτικά δημιουργών μιας άλλης γενιάς συνομιλούν με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών στο Electra Art Space

Ο παράλληλος χώρος της Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει μία νέα έκθεση λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Μια έκθεση ζωγραφικής στο πνεύμα των γιορτών

Η ζωγράφος Εβίτα Κανέλλου δημιουργεί έργα γεμάτα ελπίδα και αισιοδοξία.

Ιστορίες φωτός και αγάπης με αφηγήτρια τη Σάσα Βούλγαρη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στις ιστορίες φωτός και αγάπης με αφηγήτρια τη Σάσα Σταμάτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θυμόμαστε πως τα παραμύθια έφτασαν ως εμάς.

ΕΜΣΤ: Παράλληλες δράσεις για την έκθεση "Θαλασσόκαμπος"

Ειδικές προβολές και μία ξενάγηση με αφορμή την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Η Catwoman, η Maleficent και άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες σε μια έκθεση για τα όρια καλού-κακού

Την αμφιθυμία ανάμεσα στο καλό και το κακό μελετά ένας Ισπανός καλλιτέχνης.

ΥΠΠΟ: Νέα αφετηρία για τα μουσεία του 21ου αιώνα

Υποδομές, εργαλεία και διαδικασίες ώστε τα μουσεία να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και στις προσδοκίες του αύριο.