«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων

Εταιρίες και υψηλόβαθμα στελέχη συμπράττουν σε μια πρωτοβουλία που παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση εκ των έσω σε Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού. Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου.

«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων

Μέσα σε μια οκταετία, από το 2008 έως το 2016, πάνω από 450 χιλιάδες Έλληνες άφησαν τη χώρα, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες (και μέλλον) στο εξωτερικό. Η οικονομική αβεβαιότητα που ξέσπασε με την κρίση, η διαφθορά του κράτους καθώς και η έλλειψη αξιοκρατίας συνεχίζουν να οδηγούν μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό εκτός συνόρων, και οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι άνθρωποι με άριστο επίπεδο σπουδών και εξειδικευμένες γνώσεις. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από την πρόσφατη έρευνα της ICAP People Solution, μιας έγκριτης εταιρείας που τα τελευταία χρόνια καταγράφει το φαινόμενο, μόλις το 8% των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών δεν έχει κανένα πτυχίο, ενώ ο αριθμός αυτών που κατέχουν υπεύθυνη θέση αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλοι τους αναπολούν την πατρίδα και ισχυρίζονται πως θα γυρνούσαν αν εξασφάλιζαν αντίστοιχες εργασιακές συνθήκες και αποδοχές.

Με αυτά τα στατιστικά δεδομένα κατά νου, μια νέα πρωτοβουλία επιχειρεί να μετατρέψει το λεγόμενο Brain Drain σε «Brain Regain». Έτσι ονομάζεται η εθελοντική προσπάθεια που ξεκίνησαν πέντε στελέχη από επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά, προσπαθώντας να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού που θέλουν να επαναπατριστούν. «Μέσα από μια ευρεία συμμαχία εταιρειών και στελεχών θέλουμε να διαμορφώσουμε κανάλια επανασύνδεσης‧ χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, στη συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη Τρίτη (16/4), στο μουσείο Κυκλαδικής. Αυτό που ουσιαστικά φτιάχνει το «Brain Regain» είναι μια πλατφόρμα για να παρέχει στοχευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού από τους ειδήμονες του χώρου: αυτούς που βρίσκονται μέσα στις ελληνικές εταιρείες.

«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων - εικόνα 1
Από αριστερά: Γιάννης Παπαχρήστου (Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου Coca-Cola Τρία Έψιλον)Κωνσταντίνος Κεσεντές (Πρόεδρος ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε), Θεόδωρος Κοτιώνης (Διευθύνων Σύμβουλος Ogilvy Greece), Ευάγγελος Μαρνέρης (Διευθύνων Σύμβουλος AIMS International Hellas A.E., Στάθης Ποταμίτης (Διευθύνων Εταίρος PotamitisVekris Law Partnership)

«Τα δύο βασικά εμπόδια που μπορούμε να ξεπεράσουμε είναι η άγνοια για την αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον της χώρας γενικότερα, καθώς και η απόσταση ανάμεσα σε όποιον ζει στο εξωτερικό και τους κλάδους που μέσα στα χρόνια της κρίσης στάθηκαν δυνατοί», εξήγησε ο Θεόδωρος Κοτιώνης, διευθύνων σύμβουλος της Ogilvy Greece. Κάθε μία από τις εταιρείες που είναι μέσα στο δίκτυο της «Brain Regain» δεσμεύεται να διαθέσει συγκεκριμένο αριθμό ανώτατων στελεχών ως μέντορες. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες του εξωτερικού κάνουν μια αίτηση στην ιστοσελίδα του δικτύου, επισυνάπτοντας το βιογραφικό και το LinkedIn προφίλ τους, και ανάλογα με το επαγγελματικό τους πεδίο βρίσκεται ο κατάλληλος μέντορας που θα τους λύσει τις απορίες.

Σε δεύτερη φάση, οι δύο πλευρές έρχονται σε επαφή και κανονίζουν διαδικτυακές διασκέψεις. Το πρόγραμμα της κάθε καθοδήγησης διαρκεί τρεις μήνες και περιέχει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις. Σε αυτό το διάστημα, ο επαγγελματίας που εργάζεται στο εξωτερικό ενημερώνεται εκ των έσω για τις εγχώριες εξελίξεις στον κλάδο του, δικτυώνεται με την αφρόκρεμα των εδώ επιχειρήσεων και καθοδηγείται για την αναζήτηση του νέου εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ η υποστήριξή του από το μέντορα συνεχίζεται και κατά την επάνοδό του στην Ελλάδα.

Το εναρκτήριο δίκτυο της αποτελείται από 16 εταιρείες διαφόρων κλάδων (τροφίμων, ασφαλιστικού, τηλεπικοινωνίας, χρηματοπιστωτικών κά) και πλαισιώνεται από μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που λειτουργούν ως πρεσβευτές του εγχειρήματος. Στόχος είναι η προσπάθεια να διαχυθεί σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται, προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλοι μέντορες για κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο.

i Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία «Brain Regain» θα βρείτε στο www.brainregain.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Γκρέγκορυ Τζουσντάνις συζητά για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες" του ΕΛΙΒΙΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη

Οι εκθέσεις "Martial Raysse. Sinéma" και "Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων" είναι ένας καλός λόγος για ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

Τρεις καλλιτέχνες "εκθέτουν" το μεσημέρι ως απολεσθέντα χρόνο

Ο Παναγιώτη Κεφαλά, η Νικόλ Οικονομίδου και ο Θάνος Φούντας εξετάζουν τη φύση του χρόνου, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως στοιχείο "ήδη εγγεγραμμένο στο υλικό".

Το ΕΛΙΒΙΠ γιορτάζει με μια έκδοση την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αφιέρωμα, σε δίγλωσση έκδοση, για μεταφράστριες και μεταφραστές και παρουσιάζει 29 διαδρομές προς την ελληνική γλώσσα.

Όλα όσα μας περιμένουν αυτόν το μήνα στο ΕΜΣΤ

Απ' όλα έχει ο δεύτερος μήνας του έτους στο ΕΜΣΤ, που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων.

Το Μόναχο φωνάζει "Αντιφασισμός: Tώρα" και η Αθήνα παίρνει σειρά

Bρεθήκαμε στο εναρκτήριο διήμερο του δι-εθνικού προγράμματος "Αντιφασισμός: τώρα" ("Antifascism: Now) από το "Lothringer 13 Halle" και Goethe-Institut πριν αυτό ενεργοποιηθεί και στην Αθήνα και αναμεταδίδουμε.

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη μετά από 30 χρόνια

Θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά έως τις 24 Μαΐου σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ενός πολυσύνθετου καλλιτέχνη.