Γιατί η Αθήνα είναι η πιο καινοτόμα πόλη στην Ευρώπη;

Βρεθήκαμε στην ημερίδα του Δήμου Αθηναίων όπου παρουσιάστηκαν όλα όσα οδήγησαν στη διάκριση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018».

Γιατί η Αθήνα είναι η πιο καινοτόμα πόλη στην Ευρώπη;

«Γιατί κάναμε περισσότερα με λιγότερα.» Με το συγκεκριμένο μότο τυπωμένο στον πορτοκαλί τοίχο πίσω από το πάνελ, το Σεράφειο υποδέχτηκε πολίτες, δυναμικές ομάδες και φορείς στην ημερίδα της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου για την παρουσίαση όλων όσων οδήγησαν στην διάκριση της Αθήνας ως «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2018». Όταν πριν από μερικούς μήνες η πόλη μας βρέθηκε στην τελική εξάδα των υποψηφίων ανάμεσα στην Τουλούζη, το Αμβούργο, το Λέουβεν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία), αποσπώντας στη συνέχεια τη διάκριση και το έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρκετοί απόρησαν με το αποτέλεσμα. Πώς γίνεται η Αθήνα να κερδίζει ένα τόσο μεγάλο τίτλο, παίρνοντας τη σκυτάλη από εμφανώς πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ και το Παρίσι;

«Αυτό που ξεχώρισε την Αθήνα είναι η καινοτόμος προσέγγιση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Patrick Child, «το ότι συγκέντρωσε ένα πορτφόλιο από πολλά διαφορετικά εγχειρήματα στα οποία η καινοτομία προκύπτει από κάτω προς τα πάνω». Αν και η έννοια της καινοτομίας φέρνει στο νου τεχνολογικά επιτεύγματα και ψηφιακές πρωτοτυπίες, στην ουσία αποτελεί ένα γενικότερο όρο που περικλείει πολλά περισσότερα. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό βραβεύονται κάθε χρόνο πόλεις που έχουν κάτι ξεχωριστό να προτείνουν για το πώς αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Εν μέσω κρίσης και πάγιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, η περίπτωση της Αθήνας ξεχώρισε για τις λύσεις που εφάρμοσε.

«Όλα ξεκίνησαν το ’14 από το συνΑθηνά, την πρωτοβουλία του δήμου που κατέκτησε το βραβείο καινοτομίας των Bloomberg Philanthropies», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Τότε δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που έφερε στην επιφάνεια όλες οι δραστηριότητες των ομάδων της πόλης, άρχισε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους και προέκυψαν νέες συνεργασίες και επαφές με τη διοίκηση του δήμου.» Μέχρι σήμερα, περισσότερα από είκοσι δημοτικές πρωτοβουλίες έχουν τεθεί σε λειτουργία. Από το πρόγραμμα ένταξης προσφύγων «Curing the Limbo», το Digital Lab με τη συμμετοχή νέων δημιουργών στην τεχνολογία και τα Ανοιχτά Σχολεία μέχρι το πρόγραμμα πιλοτικής αναβάθμισης Athens Trigono, τη νέα σύσταση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και το πρόσφατο «Πόλη2» που ενεργοποιεί εμπορικά ανενεργές ζώνες στο κέντρο, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η πολλαπλή δικτύωση και η εμπλοκή των πολιτών στάθηκαν κοινοί παρονομαστές για την οικοδόμηση μιας περισσότερο ανθεκτικής πόλης.

Γιατί η Αθήνα είναι η πιο καινοτόμα πόλη στην Ευρώπη; - εικόνα 1

«Συζητάμε σοβαρά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρότζεκτ της Athens Social Innovation Agora, ένα νέο ψηφιακό κοινό τόπο για τους πολίτες και τις πόλεις όλης της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες γνώσεις, βέλτιστες πρακτικές στο θέμα της κοινωνικής καινοτομίας», πρόσθεσε ο Γιώργος Καμίνης μιλώντας για την αξιοποίηση του χρηματικού βραβείου. Αν και τα χρήματα δεν έχουν περάσει ακόμα στο Δήμο Αθηναίων, θα είναι αποκλειστικά στη δική του ευχέρεια για το πώς θα τα διαχειριστεί. Το ζήτημα, φυσικά, παραμένει να εδραιωθούν περισσότερο οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να μην εξανεμιστούν σαν σύντομο πυροτέχνημα – και με τις δημοτικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, λίγα μπορούν να εκφραστούν με σιγουριά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πότε θα γεμίσει η έκθεση All Eyes on Palestine με μουσική και ήχους της Γάζας

All Eyes on Palestine: Η έκθεση μας παρακινεί να δούμε την Παλαιστίνη, θα γεμίσει στις 28 Δεκεμβρίου με μουσική και ήχους της Γάζας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Οι εκθέσεις που θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη το 2026

Νέα εικαστικά πρότζεκτ στα παραρτήματα του μουσείου.

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Έντεκα νέες προτάσεις για κάθε αναγνωστικό γούστο, από τη λογοτεχνία και το θρίλερ μέχρι τα παιδικά και τα βιβλία για γονείς.

Η "κοσμογονία" ζωγραφικής στην ANiMA Gallery παρατείνεται κατά μια εβδομάδα

"Γένεσις – Κοσμογονία": Η έκθεση του Λάμπρου Σταυρόπουλου στην ANiMA Gallery παρατείνεται κατά μία βδομάδα

Αυτές οι εργασίες έγιναν στο Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας που άνοιξε ξανά για το κοινό

Αποκαταστάθηκε ο τόπος, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Πολιτισμού για το Ανάκτορο της Πέλλας.

Δωρεάν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις 24 και στις 30 Δεκεμβρίου η ομορφιά της αρχαίας τέχνης πρωταγωνιστεί σε δημιουργικές δραστηριότητες, αφηγήσεις και κλασικές μελωδίες.

Φέτος τις γιορτές επισκεπτόμαστε ξανά αγαπημένα μουσεία

Στάσεις στα μεγάλα μουσεία της πόλης για να ανακαλύψουμε θρυλικούς καλλιτέχνες και να έρθουμε σε επαφή με ιδιαίτερα πρότζεκτ σύγχρονης τέχνης.