Πόσο εύκολο είναι να εργαστείς ως καλλιτέχνης σήμερα;

Η Κατερίνα Θωμά, Dean του Frances Rich School of Fine and Performing Arts, απαντάει στις ερωτήσεις που κάνουν όλοι οι μελλοντικοί φοιτητές για τις καλλιτεχνικές σπουδές.

Πόσο εύκολο είναι να εργαστείς ως καλλιτέχνης σήμερα;

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά η συζήτηση για τις σχολές που ξεκινούν από Σεπτέμβρη και τις επιλογές των νέων και παλιότερων φοιτητών, έχει ήδη ανοίξει. Η Κατερίνα Θωμά, Dean του Frances Rich School of Fine and Performing Arts του Deree μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα το πρόγραμμα καλλιτεχνικών σπουδών του αλλά και την επαγγελματική πορεία στην οποία εισάγει τους φοιτητές του.

Πόσο εύκολο είναι να εργαστείς ως καλλιτέχνης σήμερα; - εικόνα 1

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το πρόγραμμα σπουδών του Frances Rich School of Fine and Performing Arts;

Στόχος της Σχολής Frances Rich είναι να παρέχει σπουδές υψηλού επιπέδου με προγράμματα που ενημερώνονται διαρκώς και συνδυάζουν την ακαδημαϊκή κατάρτιση των φοιτητών με τη δημιουργική και ακαδημαϊκή συμμετοχή τους σε δραστηριότητες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τα προγράμματα, τα οποία διδάσκονται από καταξιωμένους καθηγητές, εξοικειώνουν τους φοιτητές με αυτά που συμβαίνουν στο πεδίο του ενδιαφέροντός τους διεθνώς, τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και δημιουργικής έκφρασης, και τους προετοιμάζουν για επιτυχημένες μεταπτυχιακές σπουδές και καριέρες.

Με επίκεντρο πάντα τον μαθητή, οι σπουδές στη σχολή έχουν σκοπό όχι μόνο να παρέχουν την πιο άρτια εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο με καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, αλλά επίσης και ευκαιρίες για να αποκτήσουν οι φοιτητές μια ευρύτερη μόρφωση και δεξιότητες οι οποίες θα τους είναι πολύτιμες σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον και έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Thomas Katerina
Ποια είναι τα αντικείμενα που διδάσκονται και πώς αυτά διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα άλλων σχολών τέχνης;

Η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών προσφέρει προπτυχιακές σπουδές στους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, Μουσικής και Μουσικής Εκτέλεσης, Θεατρικών Σπουδών, Εικαστικών Τεχνών και Γραφιστικής. Επιπλέον προσφέρει υποειδικότητες σε αυτά τα πεδία καθώς και στον Χορό. Μπορεί δηλαδή κάποιος να συνδυάσει μία ειδικότητα με μία εντελώς διαφορετική υποειδικότητα, ή ακόμη και να έρθει στο Deree για να ακολουθήσει μόνο την υποειδικότητα. Τα προγράμματα υπόκεινται σε συνεχή εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση, δεδομένου ότι το Κολλέγιο είναι αναγνωρισμένο από το New England Association of Schools and Colleges (NEASC), που αναγνωρίζει πολλά από τα πλέον έγκριτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Επίσης τα προγράμματα του Κολλεγίου είναι πιστοποιημένα από το Open University της Αγγλίας. Και τα δύο διασφαλίζουν πολύ υψηλά πρότυπα σπουδών.

Το Deree έχει έναν διεθνή προσανατολισμό. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως των ΗΠΑ για ένα εξάμηνο ή τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και να συναναστραφούν εδώ με φοιτητές από το εξωτερικό. Επίσης μπορούν να είναι υποψήφιοι για πρακτική άσκηση (internship) στο εξωτερικό ή μαθητεία (apprenticeship) στην Ελλάδα. Το Deree έχει πολλές συνεργασίες με πανεπιστήμια και κολλέγια του εξωτερικού και η ίδια η Σχολή συνεργασίες και επικοινωνία με καλλιτέχνες εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτές είναι εμπειρίες που διευρύνουν τους ορίζοντες των φοιτητών, τους δίνουν νέες προοπτικές καθώς και πρόσβαση σε δίκτυα τα οποία θα τους είναι χρήσιμα στο μέλλον.

Οι τάξεις στη Σχολή είναι ολιγομελείς ώστε οι μαθητές να έχουν την άμεση και συνεχή εποπτεία και στήριξη από τους καθηγητές τους. Οι καθηγητές έχουν διεθνή εμπειρία, πολλοί, δε, είναι γνωστοί στην Ελλάδα και διεθνώς για το δημιουργικό τους έργο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Σε ένα campus μοναδικής ομορφιάς, οι φοιτητές μπορούν επωφεληθούν εξαιρετικών εγκαταστάσεων όπως το Black Box Theater, το Sound Studio, τα studios ζωγραφικής και γλυπτικής, το studio χορού, το Music Auditorium και τα εργαστήρια υπολογιστών. Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πολυ-λειτουργικές. Tο περιβάλλον είναι πλήρως οργανωμένο με εξαιρετικές υποδομές για τη μαθησιακή υποστήριξη των φοιτητών.

Πόσο εύκολο είναι να εργαστείς ως καλλιτέχνης σήμερα; - εικόνα 3

Ποια η δυνατότητα των φοιτητών να ενταχθούν σε επόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και να αποκτήσουν πλήρη ακαδημαϊκή γνώση του αντικειμένου τους;

Τα δύο πτυχία Bachelor’s (το αμερικανικό και το αγγλικό) που απονέμονται, δίνουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας όχι μόνο για αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων αλλά και για εισαγωγή σε απαιτητικά και ανταγωνιστικά μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό είτε σε επίπεδο master είτε απευθείας σε διδακτορικό. Οι μαθητές διδάσκονται από καθηγητές που έχουν ακαδημαϊκή και επαγγελματική αρτιότητα και είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο διδακτικό τους έργο. Η αγγλική γλώσσα στην οποία διδάσκονται τα μαθήματα στο Κολλέγιο, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Πολύτιμα εφόδια είναι όχι μόνον η γνώση που έχουν αποκομίσει πάνω στο πεδίο τους αλλά και η ικανότητα να κάνουν έρευνα, να αντλούν πληροφορίες, να συνθέτουν ένα κείμενο, να δημιουργούν portfolio και να παρουσιάζουν μία εργασία.

«Αφετέρου, στην Ελλάδα συνεχώς διευρύνονται οι ανάγκες διαχείρισης του πολιτιστικού πλούτου του παρελθόντος με τη δημιουργία νέων τομέων όπως η διαχείριση πολιτιστικών πόρων, που είναι ένας τομέας που εξελίσσεται.»

Διδάσκονται πώς να μαθαίνουν, πώς να κατευθύνουν τη δημιουργικότητά τους, σε ποιες πηγές μπορούν να στρέφονται και πώς να τις χρησιμοπoιούν σωστά. Η βιβλιοθήκη John S. Bailey είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα με πάρα πολλά ψηφιακά μέσα και προσωπικό, το οποίο μπορεί να καθοδηγήσει τους φοιτητές σε ό,τι χρειαστούν. Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα συμμετοχής σε πολύπλευρες δραστηριότητες εκτός ακαδημαϊκών προγραμμάτων που μπορεί να προάγουν την ιδέα της κοινωνικής προσφοράς ή να δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν ομάδες, ή να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές δράσεις εκτός πεδίου. Μία τέτοια έμπρακτη συμμετοχή μπορεί συμπληρωματικά να βοηθήσει τον φοιτητή στις αιτήσεις του σε ένα μεταπτυχιακό και να τον κάνει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε πολλούς καλούς υποψήφιους.

Οι απόφοιτοί μας είναι πάντοτε επιτυχείς στις αιτήσεις τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό και πάρα πολλοί επιδιώκουν τέτοιες σπουδές. Για παράδειγμα, φοιτητές μας έχουν συνεχίσει τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια όπως το Columbia University, Boston University, UCL - University College London, Goldsmiths University, Central Saint Martin’s, Manhattan School of Music και η Royal Academy of Music. Επίσης φοιτητές μας έχουν διακριθεί σε σημαντικούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και έχουν λάβει αντίστοιχα βραβεία.

Πόσο εύκολο είναι να εργαστείς ως καλλιτέχνης σήμερα; - εικόνα 4

Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με την τέχνη, ήδη από την παραμονή τους στο campus της σχολής. Αυτή η συνεχής τριβή με την τέχνη πώς αντανακλάται στη μετέπειτα πορεία τους;

Είναι αλήθεια πως οι φοιτητές έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες συμμετοχής σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο Deree, (π.χ. με μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις, όλα μέρος της αξιολόγησής τους στα αντίστοιχα μαθήματα) από το ετήσιο Φεστιβάλ Τεχνών της Σχολής Frances Rich, ή και από συνεργασίες με εξωτερικούς καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς αλλά και με πολιτιστικούς οργανισμούς. Ενθαρρύνονται να εκθέσουν τα έργα τους στη μικρή ή μεγάλη γκαλερί (η οποία πληροί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές), και να έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτει το Deree. Μπορούν να βοηθήσουν τους επιμελητές στην οργάνωση εκθέσεων. Οι σπουδαστές της Μουσικής έχουν πρόσβαση σε πιάνα Steinway. Αποκτούν δηλαδή όλοι οι μαθητές της Σχολής εμπειρία σαν καλλιτέχνες και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους μέσω της επικοινωνίας που έχουν με διακεκριμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς. Όλα αυτά τους προετοιμάζουν επαγγελματικά και ακαδημαϊκά και τους βοηθούν να κάνουν καλύτερες επιλογές στο μέλλον.

Πόσο εύκολο είναι να εργαστείς ως καλλιτέχνης σήμερα; - εικόνα 5

Πιστεύετε ότι οι σπουδές τέχνης αυτή την στιγμή έχουν δυνατότητα επαγγελματικής απορρόφησης; Τι εφόδια παρέχει το Frances Rich School of Fine and Performing Arts στους φοιτητές του για την είσοδό τους στον εργασιακό στίβο;

Ο μεγάλος αριθμός πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα, υποδηλώνει ότι η οικονομική κρίση δεν έχει ως αποτέλεσμα και την αντίστοιχη ύφεση στην καλλιτεχνική δραστηριότητα. Αφετέρου, στην Ελλάδα συνεχώς διευρύνονται οι ανάγκες διαχείρισης του πολιτιστικού πλούτου του παρελθόντος με τη δημιουργία νέων τομέων όπως η διαχείριση πολιτιστικών πόρων, που είναι ένας τομέας που εξελίσσεται. Ο αυξανόμενος τουρισμός ανεβάζει τη ζήτηση σε πολιτιστικά δρώμενα και σε καλλιτεχνική δραστηριότητα. Δηλαδή, παράλληλα με την κατάρτιση ενός νέου ανθρώπου που επιθυμεί να διακριθεί για την αξία του δικού του προσωπικού καλλιτεχνικού έργου, η Σχολή μας διερευνά τρόπους που οι απόφοιτοι αποκτούν τις γνώσεις, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που σήμερα απαιτείται διεθνώς για να είναι σε θέση κάποιος/κάποια να δραστηριοποιηθεί σε διαφόρους τομείς επιχειρηματικότητας.

Αυτό γίνεται όχι μόνο μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα των καλύτερων αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων, αλλά και από ένα σημαντικό στοιχείο του Αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος που είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του: όλοι οι φοιτητές πρέπει να πάρουν μαθήματα γενικής παιδείας εκτός του δικού τους πεδίου, που δίνουν έμφαση στην κριτική και αναλυτική σκέψη, τη γραπτή και προφορική επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων και τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Αυτές οι δεξιότητες όχι μόνο παρέχουν μια γενικότερη καλλιέργεια αλλά μπορούν να είναι μεταβιβάσιμες σε πάρα πολλούς διαφορετικούς τομείς και στο μέλλον χρήσιμες όταν κάποιοι θα κληθούν να επιλέξουν επαγγέλματα τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5 νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τα Key Books

Βιογραφία, ψυχολογία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, πολιτικό δοκίμιο και αυτοβελτίωση σε 5 ξεχωριστές νέες εκδόσεις των Key Books.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2026

Οι "Μικρές Γεωγραφίες" για πρώτη φορά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το πρότζεκτ της Ίριδας Κρητικού καταφθάνει με μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο "Άνθρωποι–Νησιά".

"Μεταξύ Δύο και Τριών Μέτρων": Η νέα ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Γκαλερί Δύο Χωριά

Οι καλλιτέχνες εργάζονται με ζωγραφική, υφάσματα, μελάνι στο χαρτί, ευρεθέντα αντικείμενα και μεικτές τεχνικές, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (09-15/02)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Ξεκινά σήμερα η προπώληση για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο θα φιλοξενηθούν αναβιώσεις κλασικών έργων, μοναδικές συναυλίες, καθώς και νέες παραγωγές που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα.

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την αίσθηση του άχρονου στα έργα του Κώστα Παπανικολάου, αλλά και τον ιδιαίτερο κόσμο του Δημήτρη Σεβαστάκη.

Δύο ξεχωριστές ξεναγήσεις για αυτό το Σάββατο στην Αθήνα

Δύο ξεναγήσεις για να γεμίσουν το Σαββατιάτικο πρωινο-μεσημεριανό σας, στις 07/02.