Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/6-6/7)

Ένα νέο σινεφίλ φεστιβάλ στα νότια, μία βιωματική εγκατάσταση που τη βλέπεις με κιάλια, βιβλιοαναγνώσεις και ταινίες πάνω σε σεζ-λόγκ έρχονται δωρεάν στην πόλη.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/6-6/7)

Όλοι οι σινεφίλ, από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, βάζουν ρότα για Άγιο Δημήτριο. Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του δήμου εγκαινιάζει το Open Air Festival Stroggylo, ένα νέο θεσμό σε συνέχεια των θερινών κινηματογραφικών βραδιών των προηγούμενων καλοκαιριών. Στο αίθριο του Στρογγυλού, συνολικά σαράντα τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες περιμένουν μικρούς και μεγάλους, με την κοινωνική ταινία του ’15 «Ουζερί Τσιτσάνης», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, να ανοίγει το πρόγραμμα. Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.

Οι κωμωδίες ντύνονται στα… χακί και κάνουν στάση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Κάθε Παρασκευή ένα επιλεγμένο φιλμ από τη θεματολογία του πολέμου και την καυστική σάτιρα προβάλλεται δωρεάν στον Ταύρο, ενώ αυτή την εβδομάδα (6/6, 9 μ.μ.) σειρά έχει το «M*A*S*H». Το έργο του Ρόμπερτ Όλτμαν μας μεταφέρει στον πόλεμο της Κορέας, όταν δυο νεαροί χειρουργοί, μέλη μιας κινητής μονάδας γιατρών, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την δίνη του πολέμου ακολουθώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες).

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ολοκληρώνει την πρώτη της καλλιτεχνική περίοδο και δίνει αυτό το Σάββατο (30/6) την ευκαιρία να απολαύσουμε δημοφιλή αποσπάσματα από έργα του Μότσαρτ. Υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της, Διονύση Γραμμένου, η συναυλία με τίτλο «Γκαλά Μότσαρτ» ξεκινάει στις 8 και μισή το βράδυ, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Νωρίτερα θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/6-6/7) - εικόνα 1

Ο κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης και ο τραγουδοποιός-ερμηνευτής Απόστολος Ρίζος συναντιούνται στη σκηνή του υπαίθριου δημοτικού Δήμου Ζωγράφου, για μία μουσική διαδρομή στις κοινές μουσικές τους καταβολές. Το Σάββατο 30 του μηνός, στις 9 ξεκινάει η συναυλία ενώ μαζί τους θα βρίσκεται ο κοντραμπασίστας Θοδωρής Κουέλης.

Με 14 χρόνια στην πλάτη του και 264 συγκροτήματα να έχουν ανέβει ήδη στη σκηνή του, το Schoolwave Festival –το σταθερό μουσικό ραντεβού για τους μαθητές– έρχεται και φέτος, αυτή τη φορά στο Θέατρο Βράχων. Με ημέρα έναρξης την ερχόμενη Παρασκευή (6/7) και τους Locomondo guest επί σκηνής, συνολικά 24 μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα κουρδίζουν τα όργανά τους για να παίξουν το τριήμερο μπροστά σε χιλιάδες ακροατές. Την πρώτη μέρα έρχονται μπάντες νεαρών μουσικών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Έναρξη στις 7 το απόγευμα.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/6-6/7) - εικόνα 2
Neighboring Sounds

Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν μία βιβλιοπαρουσίαση μέσα σε ένα συνοικιακό κρεοπωλείο; Ή πώς είναι να κάνεις yoga στα στενά της Αθήνας, να ζωγραφίζεις σε πεζόδρομους και να παρατηρείς τον ουρανό από το κέντρο της πόλης; Ο σύλλογος «Άρδηττος» διοργανώνει μέχρι την 1η Ιουλίου το «Μετς, μια γειτονιά που μαθαίνει», ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα στους ανοιχτούς και τους κλειστούς χώρους του Μετς. Μουσική, εργαστήρια ζωγραφικής, street market, προτάσεις βιβλίων, sessions γυμναστικής και πόσα ακόμα ζωντανεύουν παρέα με μπόλικους γνωστούς άγνωστους αστικούς θησαυρούς στην περιοχή του Μετς.

Το «Sssh! Silent Movies», το κινηματογραφικό project στην ταράτσα του Bios απλώνει σεζ-λονγκ μπροστά από την αθηναϊκή θέα και συνεχίζει τις προβολές με ασύρματα ακουστικά. Με τη γενική θεματική «Cities in cinema», αυτήν την Τετάρτη (4/7) μεταφερόμαστε στην πόλη Recife της Βραζιλίας με την εξαιρετική ταινία «Neighboring Sounds» Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο. Μία μεσοαστική γειτονιά της σημερινής πόλης, η ανασφάλεια και μία ηρωίδα μητέρα δύο παιδιών πρωταγωνιστούν σε μία ιστορία φόβου και βίας. Κι όπως κάθε φορά αν προτιμάτε τις επιλογές του DJ Γιώργου Δημητρακόπουλου, μπορείτε με ένα κουμπί να αλλάξετε τον ήχο στα ακουστικά σας.

To 1840, κοντά στις τέσσερις χιλιάδες βιβλία εγκαταλείπουν τη σοφίτα του έκτου ορόφου της οδού Castillon 12 στο Παρίσι, όταν ο Κωνσταντίνος Αγαθόφρονας Νικολόπουλος αποφασίζει να δωρίσει μία από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές της εποχής στην γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα. Κοντά έναν αιώνα αργότερα, το 1931, ένας άλλος δεινός συλλέκτης, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, αποσυσκευάζοντας την βιβλιοθήκη του, εξομολογείται: «Κάθε πάθος συνορεύει με το χάος, όμως το συλλεκτικό πάθος αγγίζει τα όρια του χάους των αναμνήσεων». Με όχημα αυτές τις δύο αφηγήσεις, η δημιουργική πλατφόρμα werkraum συγκέντρωσε καλλιτέχνες από Αθήνα και Ζυρίχη για τη νέα in situ εγκατάσταση του αίθριου του Μουσείου Μπενάκη (οδού Πειραιώς), με τίτλο «Αγαθόφρων, ο άτλας του συλλέκτη». Κατά την είσοδό σας, ένα ζευγάρι κιάλια είναι το απαραίτητο εργαλείο για να παρακολουθήσετε τη βιβλιοθήκη, ενώ μία ηχητική εγκατάσταση σας περιμένει (επιμέλεια Κορνήλιος Σελαμσής).

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/6-6/7) - εικόνα 3

Μετά τον Τίτο Πατρίκιο, τον Παντελή Μπουκάλα, η τρίτη Σκυταλοδρομία Λόγου έρχεται και παραδίδει τη σκυτάλη από τη Ρέα Γαλανάκη στη Μαρία Στασινοπούλου και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ακολουθώντας το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το ταξίδι δημόσιων διαλόγων με Έλληνες συγγραφείς περνάει στη βιογραφία και την εργοβιογραφία. Με συντονιστές της εκδήλωσης τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, το ραντεβού δίνεται την Δευτέρα 2 Ιουλίου (7.30 μ.μ.), στο Δημαρχείο της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά).

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια στις αναμνήσεις του Μίλτου Λιδωρίκη, του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη, λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού, ήταν η Αθήνα. Από την περίοδο του 1871 μέχρι την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η πρωτεύουσα αποτυπώνεται γλαφυρά στις σελίδες ενός πολύτιμου χρονικού, του βιβλίου «Έζησα στην Αθήνα της Μπελ Επόκ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris. Αυτήν την Τρίτη (3/7, 8.30 μ.μ.), ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας, ο Παναγιώτης Κουφάκης, δικηγόρος, και ο Γιώργος Χατζηδάκης, συγγραφέας-κριτικός θεάτρου δίνουν ραντεβού στο Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, στην Πανεπιστημίου, για μία συζήτηση γύρω από τις αφηγήσεις του Λιδωρίκημ ενώ ο Μάνος Ελευθερίου θα διαβάσει αποσπάσματα.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/6-6/7) - εικόνα 4

Με κεντρικό σύνθημα «αυτό το καλοκαίρι διαβάζουμε περισσότερο», οι εκδόσεις Νεφέλη ετοιμάζουν μία πολύωρη βιβλιοφιλική (και όχι μόνο) γιορτή στο Polis Art Cafe, στη αίθριο της Στοάς του Βιβλίου. Αυτήν την Παρασκευή (6/7), από τις 5 το απόγευμα, η Φανή Μώραλη παραδίδει εργαστήρια μουσικής σε παιδιά 6-9 ετών, ο Πέτρος Σπυρόπουλος στήνει θεατρικά παιχνίδια για νήπια και πρώτες τάξεις του δημοτικού (δηλώσεις συμμετοχών εδώ), όσο παράλληλα ένα μεγάλο μπαζάρ των εκδόσεων προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε βιβλία (έως και 90%) ενώ αρκετά θα διανέμονται δωρεάν. Από τις 8 το βράδυ και μετά, η νύχτα γεμίζει με μουσική από τον Δημήτρη Κούντουρα και τους ήχους των τροβαδούρων, όπως και επιλογές από τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, Φυσικά, δεν θα λείψουν οι βιβλιοαναγνώσεις από τους συγγραφείς.

Ακόμα μία ευκαιρία για οικονομικές αγορές βιβλίων προσφέρει το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Εν Πλω, στο κέντρο. Αυτήν την Τετάρτη (4/7), από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, προσφέρουν το σύνολο των διαθέσιμων τίτλων όλων των εκδοτικών οίκων με έκπτωση από 30 έως 80%.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συμφωνική συναυλία "στον απόηχο της γιορτής" με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: Ο Κύκλος "Συμφωνικές βραδιές" συνεχίζεται το Σάββατο 24 Ιανουαρίου με δύο νέους καλλιτέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/12/2025

Το Open House Athens φιλοξενεί το 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Open House Europe

Ένα διήμερο για τη διαφύλαξης της κληρονομιάς του αύριο.

Πότε θα γεμίσει η έκθεση All Eyes on Palestine με μουσική και ήχους της Γάζας

All Eyes on Palestine: Η έκθεση μας παρακινεί να δούμε την Παλαιστίνη, θα γεμίσει στις 28 Δεκεμβρίου με μουσική και ήχους της Γάζας.

Οι εκθέσεις που θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη το 2026

Νέα εικαστικά πρότζεκτ στα παραρτήματα του μουσείου.

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Έντεκα νέες προτάσεις για κάθε αναγνωστικό γούστο, από τη λογοτεχνία και το θρίλερ μέχρι τα παιδικά και τα βιβλία για γονείς.

Η "κοσμογονία" ζωγραφικής στην ANiMA Gallery παρατείνεται κατά μια εβδομάδα

"Γένεσις – Κοσμογονία": Η έκθεση του Λάμπρου Σταυρόπουλου στην ANiMA Gallery παρατείνεται κατά μία βδομάδα

Αυτές οι εργασίες έγιναν στο Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας που άνοιξε ξανά για το κοινό

Αποκαταστάθηκε ο τόπος, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Πολιτισμού για το Ανάκτορο της Πέλλας.