Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τον νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής

Η Περιφέρεια δίνει πράσινο φως στην αποκατάσταση δεκαοκτώ έργων βαριάς πολιτισμικής αξίας, με τον Ναό του Ολύμπιου Διός, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και τον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας να είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τον νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής

Δεκαοκτώ διαφορετικά έργα βαρύνουσας πολιτισμικής αξίας μπαίνουν στο οργανόγραμμα αποκατάστασης από την Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Με στόχο την ενίσχυση της πολιτισμικής και τουριστικής δυναμικής της Αττικής, αρχαιολογικοί χώροι και σημεία τεράστιας ιστορίας αποκτούν ξανά ζωή και εκπέμπουν φως. Ανάμεσά τους, έχουμε:

Αποκατάσταση Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας): Χτισμένο επί εποχής Καποδίστρια, το μεγάλο αυτό κτίριο-μνημείο μια ανάσα από την Αθήνα έχει χαράξει την πορεία του μαζί με την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στον ίδιο χώρο στεγάστηκαν η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Τυπογραφείο, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, η πρώτη Νομισματική Συλλογή, Ωδείο κά., λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο, ως φρενοκομείο, στέγασε πρόσφυγες από την Κρήτη, λειτούργησε ως φυλακή, κυρίως για πολιτικούς αλλά και για ποινικούς κρατούμενους, και πόσα ακόμα. Αν και το 1997 εγκρίθηκε μελέτη για τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, οι εργασίες αποκατάστασής του δεν περατώθηκαν ποτέ και από το 2009 παραμένει κλειστό. Πλέον, μπορούμε να κοιτάμε ξανά την ένταξή τους στον αστικό και τουριστικό ιστό, με νέες χρήσεις να περιμένουν το χώρο.

Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τον νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής - εικόνα 1

Στερέωση και συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός: Ένα από τα σημαντικότερα αρχαία ιερά της πόλης (χτίστηκε από τον Πεισίστρατο, γύρω στο 515 π.Χ.,) μπαίνει στον δρόμο της αποκατάστασης, με εμφανείς πλέον τις φθορές του χρόνου επάνω του. Περισσότερο γνωστός ως Στήλες ή Στύλοι του Ολυμπίου Διός, ο ναός νοτιοανατολικά της Ακρόπολης, κατασκευασμένος με πεντελικό μάρμαρο, είχε απασχολήσει αρκετά τους υπεύθυνους αρχαιολογικούς φορείς την τελευταία περίοδο. Στόχος, η διατήρηση της υπόστασης και της αυθεντικότητάς του.

Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας: Με το βλέμμα στραμμένο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ο τόπος που έμεινε στην ιστορία με τα Ελευσίνια Μυστήρια, το αρχαιολογικό τοπόσημο της Ελευσίνας μπαίνει στην πρώτη φάση αποκατάστασης στις βλάβες που έχει υποστεί με τον χρόνο.

Εκτός αυτών, δρομολογείται η αποκατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», η διαμόρφωση αρχαιολογικών διαδρομών για την ανάδειξη των μεταλλουργικών εργαστηρίων και μεταλλείων της κοιλάδας Σούριζας-Αγριλέζας Λαυρεωτικής, όπως και αρκετά ακόμα έργα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟ: Νέα αφετηρία για τα μουσεία του 21ου αιώνα

Υποδομές, εργαλεία και διαδικασίες ώστε τα μουσεία να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και στις προσδοκίες του αύριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/12/2025

Γιορτινά βιβλιοδώρα στο πωλητήριο του ΕΜΣΤ

Εκδόσεις εμπνευσμένες από τη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.

Χριστουγεννιάτικο art brunch σε ένα χώρο τέχνης στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή συνεργασία του DIMY και του Tales in Tiles experience store.

Όταν ονειρευτήκαμε ξανά στον παλιό κινηματογράφο "Αλφαβίλ"

Σαν να ξυπνάς από ένα επιδραστικό όνειρο φεύγεις από την έκθεση "everynight" που τελειώνει σήμερα προκαλώντας συναισθηματικές χαρτογραφήσεις της πόλης του χθες και του σήμερα που έχουν σημασία.

Silent Night με βουβό σινεμά στο ΕΜΣΤ

Χριστουγεννιάτικες προβολές στο CineFIX.

Λίνα Μενδώνη: "Η Ελλάδα αποκτά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που της αξίζει"

Εγκρίθηκαν οι προωθημένες μελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του ΕΑΜ.

Last call για την έκθεση του Juergen Teller στο Onassis Ready

Το "you are invited" θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.