Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την άγνωστη Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ρίχνει μια νοσταλγική ματιά στα τεκμήρια μιας άλλης εποχής.

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την άγνωστη Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας το 1839, η πρωτεύουσα της Ελλάδας προσήλκυε πλήθος Ελλήνων αλλά και ξένων φωτογράφων, που κυνήγαγαν όμως με τον φακό τους κυρίως τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης στο νεοσύστατο τότε κράτος. Μερικά χρόνια αργότερα όμως, το ενδιαφέρον στράφηκε στο αναπτυσσόμενο αστικό τοπίο, κάτι που συγκεντρώνονται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με τη φωτογραφική έκθεση «Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη» -ένα σπάνιο υλικό μιας άλλης εποχής.

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την άγνωστη Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα - εικόνα 1

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, στο επίπεδο των αφίξεων του αεροδρομίου –εκεί ακριβώς που η φευγαλέα πολυπολιτισμικότητα και η απώλεια του χρόνου παίρνουν συμβολικά σάρκα και οστά–, φιλοξενούνται κάδρα από απόψεις του κέντρου της πόλης, πλατείες όπως επίσης και κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας στο διάστημα μεταξύ μέσα 19ου αιώνα και τέλη του ’60.

Πρόκειται για την πρώτη ξεχωριστή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την παρουσίαση δύο θεματικών εκθέσεων αντιπροσωπευτικών του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσα από τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου, κατά τη διάρκεια του 2018.

i Επίπεδο Αφίξεων – Έξοδος 1, έως 15/7, Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το βιβλίο της σειράς-φαινόμενο, Heated Rivalry, μεταφράζεται στα ελληνικά

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν στην Ελλάδα το βιβλίο, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η σειρά, που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό παγκοσμίως.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2026

Μια διαδραστική περφόρμανς όπου η Ποίηση γίνεται Οδηγός Επιβίωσης

Το περιοδικό ΦΡΜΚ παρουσιάζει στο Ρομάντσο μια διαδραστική περφόρμανς εξομολογήσεων και παιχνιδιού, όπου η ποίηση γίνεται πράξη φροντίδας, παρηγοριάς και λειτουργεί ως φάρμακο

5 νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τα Key Books

Βιογραφία, ψυχολογία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, πολιτικό δοκίμιο και αυτοβελτίωση σε 5 ξεχωριστές νέες εκδόσεις των Key Books.

Οι "Μικρές Γεωγραφίες" για πρώτη φορά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το πρότζεκτ της Ίριδας Κρητικού καταφθάνει με μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο "Άνθρωποι–Νησιά".

"Μεταξύ Δύο και Τριών Μέτρων": Η νέα ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Γκαλερί Δύο Χωριά

Οι καλλιτέχνες εργάζονται με ζωγραφική, υφάσματα, μελάνι στο χαρτί, ευρεθέντα αντικείμενα και μεικτές τεχνικές, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (09-15/02)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Ξεκινά σήμερα η προπώληση για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο θα φιλοξενηθούν αναβιώσεις κλασικών έργων, μοναδικές συναυλίες, καθώς και νέες παραγωγές που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα.