Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα»

«Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα» είναι το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Μελέτη Μελετόπουλου, που τα πραγματικά γεγονότα συναντούν το σασπένς.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα»

«Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία , όπως μου τη διηγήθηκε η μάμμα μου Στέλλα, κόρη του Μυστριώτη άρχοντα Γιωργάκη Κούτση, και όπως την διασταύρωσα και την συμπλήρωσα από τις αναμνήσεις του παππού μου Μελέτη και του πατέρα μου Ηλία».

Ο συγγραφέας Μελέτης Μελετόπουλος παρουσιάζει την Κυριακή 26/11(12 μ.) στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το δέκατο μυθιστόρημά του «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», ένα έργο που προέκυψε κατόπιν μεγάλης έρευνας, για το χρονικό μίας οικογενείας που εκτυλίσσεται στη διάρκεια τριών αιώνων.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα» - εικόνα 1

Με συνομιλητές τον δημοσιογράφο Άδωνη Κύπρου και τον δικηγόρο-δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη, το δύσκολο ιστορικό (και αρκετά λαογραφικό) πόνημα του συγγραφέα ξετυλίγεται. Πρόκειται για την ιστορία μιας πολεμικής οικογένειας, που ήρθε από την Ήπειρο με την στρατιά του Μοροζίνι το 1685, εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, πολέμησε σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας αδιάλλακτα τους κατακτητές και συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο έπος του Εικοσιένα, στην στεριά και στην θάλασσα. Όταν η οικογένεια αυτή ενεπλάκη στην δολοφονία της Μπουμπουλίνας, οι γόνοι της μετανάστευσαν λόγω της βεντέττας στην Λακωνία, όπου εξελίχθηκαν σε ισχυρούς γαιοκτήμονες με περιπετειώδη ζωή και μεγάλα πάθη.

Μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας, δηλαδή, εγγράφεται πάνω στο σώμα της οικογενείας, όσο ο αναγνώστης ταξιδεύει τον Φραντσέσκο Μοροζίνι στην θρυλική εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων στην Ελλάδα το 1685 και φτάνει μέχρι την Άλωση της Τριπολιτσάς το 1821. Όλες οι πληροφορίες, φυσικά, προέκυψαν μετά από πολυετή έρευνα του Μ. Μελετόπουλου (Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν Διευθυντής Λυκείου της Ιονίου Σχολής) σε ιστορικές πηγές, ιδιωτικά αρχεία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

iΕθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, 21 0323 7617),
Κυριακή 26/11, 12 μ.,
Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Tarwar: Το νέο conceptual κόμικ του Ιλάν Μανουάχ

Αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από μαύρα panels, το "Tarwar" υπερβαίνει τα γλωσσικά όρια, τους κανόνες της αγοράς και τις στυλιστικές συμβάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/02/2026

Ο χώρος ως πεδίο εμπειρίας και η μετα-μινιμαλιστική προσέγγιση του Αντρέα Τζούροβιτς

Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης του εικαστικού, που κατάγεται από το Μαυροβούνιο, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, παρόντος του ιδίου.

Το βιβλίο της σειράς-φαινόμενο, Heated Rivalry, μεταφράζεται στα ελληνικά

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν στην Ελλάδα το βιβλίο, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η σειρά, που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό παγκοσμίως.

Μια διαδραστική περφόρμανς όπου η Ποίηση γίνεται Οδηγός Επιβίωσης

Το περιοδικό ΦΡΜΚ παρουσιάζει στο Ρομάντσο μια διαδραστική περφόρμανς εξομολογήσεων και παιχνιδιού, όπου η ποίηση γίνεται πράξη φροντίδας, παρηγοριάς και λειτουργεί ως φάρμακο

5 νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τα Key Books

Βιογραφία, ψυχολογία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, πολιτικό δοκίμιο και αυτοβελτίωση σε 5 ξεχωριστές νέες εκδόσεις των Key Books.

Οι "Μικρές Γεωγραφίες" για πρώτη φορά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το πρότζεκτ της Ίριδας Κρητικού καταφθάνει με μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο "Άνθρωποι–Νησιά".

"Μεταξύ Δύο και Τριών Μέτρων": Η νέα ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Γκαλερί Δύο Χωριά

Οι καλλιτέχνες εργάζονται με ζωγραφική, υφάσματα, μελάνι στο χαρτί, ευρεθέντα αντικείμενα και μεικτές τεχνικές, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου.