Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με δωρεάν είσοδο

Το ´Ετος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας - Κίνας κάνει αισθητή την παρουσία του στην πόλη.

Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με δωρεάν είσοδο

Το ´Ετος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας - Κίνας κάνει αισθητή την παρουσία του στην πόλη.

Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με δωρεάν είσοδο - εικόνα 1
Άποψη εγκατάστασης με το έργο του γλύπτη και διευθυντή του NAMOC Wu Weishan «Sound in the Empty Valley _Lao Zi Exiting the Pass» (2012) σε πρώτο πλάνο. Φωτό: Vladislav Zukovsky

Με μια μεγάλη έκθεση 53 έργων ζωγραφικής και 5 γλυπτών του λεγόμενου ελεύθερου στιλ Xieyi (Σιεγί) που χρονολογούνται από το 1924 ως τις μέρες μας το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC) φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο Φιξ, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας.

Η έκθεση "ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ XIEYI: Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας" διαρκεί από απόψε 22/9 στις 8 μ.μ. και ως τις 14/11, ενώ το ΕΜΣΤ επιδιώκοντας να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινού να επισκεφθεί την έκθεση και να γνωρίσει την κινεζική τέχνη, θα έχει ελεύθερη είσοδο μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με δωρεάν είσοδο - εικόνα 2
Orchid Aroma Wafted afar, Zhu Qizhan, 1982, Chinese Painting, Συλλογή: NAMOC.

Εικόνες της κινεζικής φύσης και καθημερινής ζωής, ζώα, πορτρέτα και νεκρές φύσεις κυριαρχούν στη θεματολογία των έργων που συνδυάζουν την παραστατική απεικόνιση με αναφορές στην παραδοσιακή κινέζικη τέχνη και τους διεθνείς κώδικες της αφαίρεσης, ενώ μόλις ένα έργο είναι δημιουργία γυναίκας καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Εθνικού Μουσείο Τέχνης της Κίνας Ζανγκ Σιζούν που παρουσίασε την έκθεση στους δημοσιογράφους το πνεύμα του xieyi εμπεριέχεται σε έργα διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Το ελεύθερο στιλ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην απεικόνιση του πνεύματος των όντων και την εκφραση των συναισθηματων μέσω της τεχνικής της γραφής και του μελανιού. Δίνει στον καλλιτέχνη την ελευθερία να εκφράσει έντονα συναισθήματα με γενικευμένα σχήματα.

Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με δωρεάν είσοδο - εικόνα 3
Liu Huanzhang, Αυτοπροσωπογραφία, 2013, Συλλογή: NAMOC. Φωτό εγκατάστασης: Vladislav Zukovsky

Ο Ζανγκ Σιζούν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το ΕΜΣΤ και τη διευθύντρια του Κατερίνα Κοσκινά με την οποία διατηρούν φιλικές σχέσεις και βρίσκονται σε διάλογο εδώ και χρόνια και τόνισε τη διεθνή αναγνώριση που έλαβε το ΕΜΣΤ χάρη στην επιτυχημένη παρουσία του στη documenta14. Του έκανε εντύπωση το πόσα γκρουπ Κινέζων τουριστών συνάντησε ερχόμενος από το αεροδρόμιο αλλά και η γεύση του κουλουριού και διαβλέπει την ακόμη πιο έντονη τόνωση της επικοινωνίας των δυο λαών με τη νέα απευθείας πτήση Αθήνα - Πεκίνο που ξεκινά. Μάλιστα το 2018, το NAMOC θα υποδεχθεί έκθεση του ΕΜΣΤ στο Πεκίνο για να πάρει μια γεύση και το εκεί κοινό από την ελληνική τέχνη.

Πληροφορίες

Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας με δωρεάν είσοδο - εικόνα 4
Early Spring, Su Tianci, 1988, Oil Painting, Συλλογή: NAMOC.

Διάρκεια έκθεσης: 22/09-14/11/2017 Εγκαίνια: 22/09 στις 20.00

Ωράριο Λειτουργίας της έκθεσης μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2017: Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00 Δευτέρα: Κλειστά.

ΕΜΣΤ
Λ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή, Μετρό Φιξ, 211 1019000-99, www.emst.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το ανοιχτό μουσείο που ονομάζεται Αθήνα

Μία αναθεώρηση της ταυτότητας της πόλης μέσα από την σχέση της με την σύγχρονη τέχνη και κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά έργα στους δρόμους της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΛΙΩΤΗ ΘΕΡΜΟΥ
11/02/2026

Η πρώτη έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λάνθιμου στη Στέγη

Μια σπάνια φωτογραφική έκθεση που προσφέρει μια νέα οπτική της ιδιοσυγκρασίας του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη, από τις 7 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου.

Θεματικές ξεναγήσεις σε ένα από τα πιο παλιά εργοστάσια της Αθήνας

Για τρεις Παρασκευές, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, η ιστορία του εργοστασίου ξεδιπλώνεται μέσα από διαφορετικές θεματικές προσεγγίσεις.

Ξενάγηση για τους αθέατους πρωταγωνιστές της Εθνικής Πινακοθήκης

Μέσα από τις μόνιμες συλλογές ξεναγούμαστε στις ιστορίες των ανθρώπων που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της Εθνικής Πινακοθήκης.

"Σύνδρομα του συνθετικού ποτέ": Μια ομαδική έκθεση στη φρέσκια γκαλερί της πόλης Upper Ankyle

Η έκθεση προσεγγίζει τους συνθετικούς κόσμους με διάθεση φιλοσοφικού αναστοχασμού, ανοίγοντας τον διάλογο για το πώς βιώνουμε, θυμόμαστε και νοηματοδοτούμε την εμπειρία μας μέσα σε επικαλυπτόμενα επίπεδα πραγματικότητας.

Ένας πολυφωνικός τόπος ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό, στον Κεραμεικό

Η έκθεση φιλοξενείται στο Knack Studio, ένα σύγχρονο creative art space που λειτουργεί ως πολυχώρος τέχνης και δημιουργίας, για εκθέσεις, φωτογραφικές παραγωγές και επιλεγμένα events.

"Στην Ελλάδα του Βασιλιά Όθωνα" μέσα από 42 έργα ζωγραφικής

Η ατομική έκθεση της της ζωγράφου Μαρίας Σιδέρη, με τη συμμετοχή του κύκλου μαθητείας, της εμβαθύνει στην ιστορική ζωγραφική.