Ο… «τίμιος γίγαντας» κρατούσε στα χέρια του την πρόκριση, εσύ;

Θυμάσαι που βρισκόσουν τον Ιούνιο του ’87, όταν η επίσημη αγαπημένη έγραψε ιστορία κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ;

Ο… «τίμιος γίγαντας» κρατούσε στα χέρια του την πρόκριση, εσύ;

Θυμάσαι που βρισκόσουν τον Ιούνιο του ’87, όταν η επίσημη αγαπημένη έγραψε ιστορία κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ;

Ο… «τίμιος γίγαντας» κρατούσε στα χέρια του την πρόκριση, εσύ; - εικόνα 1

Ήταν 14 Ιουνίου 1987 όταν ο αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος περιέγραφε τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Σοβιετική Ένωση. Όλη η χώρα κινούνταν στην τροχιά της πορτοκαλί μπάλας και κρατούσε την ανάσα της στα τελευταία δευτερόλεπτα που Αργύρης Καμπούρης έκανε με τις δύο βολές του το τελικό 103-101 ανεβάζοντας την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο «τίμιος γίγαντας» Αργύρης Καμπούρης δεν κράτησε στα χέρια του απλά την πρόκριση, όπως είπε εν τη ρύμη του λόγου ο Φίλιππος Συρίγος, αλλά το μέλλον ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ. Ο ίδιος, μαζί με την «αράχνη» Παναγιώτη Φασούλα, τον «μπέμπη» Φάνη Χριστοδούλου και φυσικά τον Παναγιώτη Γιαννάκη -που έμελλε να γράψει ιστορία και από τη θέση προπονητή- και τον αξεπέραστο Νίκο Γκάλη, το ταλέντο του οποίου έκανε ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη να παραμιλά, ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά μικρών τότε παιδιών που θαύμασαν τα κατορθώματά τους στο παρκέ, δούλεψαν σκληρά, συγκαταλέχθηκαν στους παίκτες-μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ και χάρισαν κι εκείνοι με τη σειρά τους στιγμές συγκίνησης στην Ελλάδα.

Όλα όμως άρχισαν τότε, τον Ιούνιο του ’87, και η Στέγη μας προσκαλεί να θυμηθούμε ξανά τις στιγμές που η επίσημη αγαπημένη έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στις 10 Μαρτίου, στα πλαίσια της έκθεσης «GR80s, Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη», ξαναγυρνάμε στο καλοκαίρι που αγαπήσαμε το μπάσκετ και θυμόμαστε, φυσικά υπό τους ήχους του «Final Countdown» των Europe, τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν «πάλι μπροστά», το καρδιοχτύπι, το «τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά», τους πανηγυρισμούς και όλα τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν όταν η εθνική ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Αυτήν την Παρασκευή, 30 χρόνια μετά, στην ανοιχτή και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό «Συζήτηση για το Ευρωμπάσκετ του 1987», μερικοί από τους πρωταγωνιστές της πρώτης αθλητικής επιτυχίας αναπολούν το παρελθόν παρέα με νεώτερους εκπροσώπους του χώρου μπάσκετ. Οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Μέμος Ιωάννου, Παναγιώτης Φασούλας, Κώστας Πολίτης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Βαγγέλης Ιωάννου και σε βίντεο οι Νίκος Φιλίππου, Φάνης Χριστοδούλου, Γιώργος Συρίγος και Νίκος Πορτοκάλογλου, όλοι τους μοιράζονται μαζί μας τα συναισθήματά τους και ζωντανεύουν τον καυτό εκείνο μπασκετικό Ιούνιο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Παρασκευή 10 Μαρτίου, 8μ.μ.
Η είσοδος είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στο www.sgt.gr/gre/SPG1887
Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή, Λεωφ. Συγγρού 107, 2109005800

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυτήν την Κυριακή

Αυτή την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, μπορείτε να επισκεφτείτε τους χώρους χωρίς να πληρώσετε στην είσοδο. Διαφορετικό καθεστώς ισχύει για το Μουσείο της Ακρόπολης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/01/2026

Η Xie Rong για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μια performance μουσικού αυτοσχεδιασμού

Η πλατφόρμα Movement Research Project παρουσιάζει την παράσταση-ωδή στην μνήμη "怀旧 — Holding the Past", με την περίφημη Κινέζα καλλιτέχνιδα.

Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe

Σπάνιες μεταπολεμικές φωτογραφίες στην παρουσίαση του Λευκώματος στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Το βαθιά συγκινητικό Ihsane έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Το συγκλονιστικό έργο του Sidi Larbi Cherkaoui από τα Ballet du Grand Théâtre de Genève και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Gagosian φέρνει την πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.

Αλέκος Φασιανός: Ένα "παλιόσπιτο" που εξελίχθηκε σε Μουσείο

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε πώς ο σπουδαίος καλλιτέχνης μετέτρεψε σε εκθεσιακό χώρο μια πολυκατοικία στο Μεταξουργείο

Απόψε ακούμε τζαζ στο Μουσείο

Ο Ντίνος Μάνος, η Αθανασία Μάνου και η Νιόβη Κρητικού υποδέχονται το κοινό στην παράσταση "MeholHer", στο Μουσείο Γουλανδρή.