Πως θυμάται η πόλη τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Μνήμες ξυπνούν στο μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Πως θυμάται η πόλη τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Μνήμες ξυπνούν στο μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Πως θυμάται η πόλη τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης - εικόνα 1

Ένα πλούσιο αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης εγκαινιάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Νέας Σμύρνης στις 6 Μαρτίου, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και ξεναγήσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τη Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες.

Το αφιέρωμα που ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου πραγματοποιείται στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης και στον πολυχώρο «Γαλαξίας», με ελεύθερη είσοδο. Εκθέσεις, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και ξεναγήσεις φέρνουν κοντά στο κοινό τους θησαυρούς των αρχείων και των ιδιωτικών συλλογών του Μουσείου, ενώ οι πλατείες, τα μνημεία και τα κτήρια αναδεικνύονται στα μάτια των πολιτών σε μια σειρά από επισκέψεις και περιπάτους στην πόλη της Νέας Σμύρνης.

Το μουσικό μέρος του αφιερώματος εμπλουτίζεται με σμυρναίικα τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως οι Παντελίδης, Τούντας, Παπάζογλου, Περιστέρης και Δραγάτσης, ερμηνευμένα από σημαντικά ονόματα της μουσικής σκηνής, ενώ στο πλαίσιο των προβολών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζονται το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «aPolis» της Κατερίνας Τζόβα (24/3), αλλά και παλαιότερες ταινίες, όπως το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη (23/3), η «Τραγωδία του Αιγαίου» (27/4) που γυρίστηκε το 1961 από το Βασίλη Μάρο και το «1922» του Νίκου Κούνδουρου (6/4), ως φόρος τιμής στο μεγάλο σκηνοθέτη που έφυγε πρόσφατα. Δύο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού – το «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» στις 8 & 28/4 και το «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου» στις 19/4 & 27/5- ολοκληρώνουν τις κινηματογραφικές προβολές του αφιερώματος, μαζί με το «Μου λένε να μην σ’αγαπώ» (31/3), ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία και την εξέλιξη του σμυρναίικου τραγουδιού από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη ως την Ελλάδα, με μαρτυρίες μουσικών Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, καθώς και αναμνήσεις προσφύγων που συνθέτουν την εικόνα της μουσικής και των ανθρώπων.

Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον καθηλωτικό μονόλογο «Αγγέλα Παπάζογλου» (27/3) με την Άννα Βαγενά να αφηγείται την ιστορία ως σύζυγος του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, αλλά και την «Λωξάντρα» (3/4), επίσης με την Άννα Βαγενά, ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη. Επίσης, περιλαμβάνεται και η παράσταση «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου (10 & 12/3), που παρουσιάζει τη Χίο του 1913 μέσα από την αλληλογραφία μιας γυναίκας με το σύζυγό της που βρίσκεται ξενιτεμένος στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, αλλά και ο «Δρόμος για το Σπίτι» (21/4) που έρχεται από την Ιταλία ειδικά για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Περισσότερες πληροφορίες στο 2109310408 και 2132025922 & 924 (Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης).

Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης, Ελευθερίου Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη, 2109355771
Γαλαξίας - δημοτικός πολιτιστικός πολυχώρος Νέας Σμύρνης, 2ας Μαΐου 16, Νέα Σμύρνη, 2109334064

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεβρουάριος με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής

ECHO Rising Stars, Μανώλης Μητσιάς, Άμλετ, ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού αλλά και samba με τους Quilombo μας περιμένουν στο πρόγραμμα αυτού του μήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2026

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση για το δημόσιο χώρο βρίσκει καταφύγιο στην Τοσίτσα 3

Το Dream State μεταμορφώνει το κτίριο σε έναν ζωντανό οργανισμό που αναπνέει, κοιμάται και ονειρεύεται - ανοιχτά, δημόσια, αδιάκοπα.

Φεβρουάριος στην Εθνική Πινακοθήκη με πολλές εκπλήξεις

Εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις περιμένουν τους επισκέπτες του μουσείου.

Λίγο έμεινε για να δεις αυτές τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Finissage για δύο εικαστικά πρότζεκτ που εγκαινιάστηκαν τον Νοέμβριο στο μουσείο.

Πώς θα σας φαινόταν να επισκεφτείτε δύο μουσεία της Αθήνας μέσα σε μια νύχτα;

Αν αγαπάτε τα μυστήρια, τότε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου σας περιμένει μια μοναδική εμπειρία στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Μουσείο Μαρία Κάλλας.

"Η ζωγραφική ως εννοιολογικό μέσο" το θέμα των ομιλιών στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Οι ομιλίες θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα αγγλικά, είναι δωρεάν για το κοινό και θα επισφραγιστούν με την έκδοση "Conversations Vol. II".

Αναμνήσεις από την παλιά Πλάκα σε ένα ανακαινισμένο ημιυπόγειο

Η έκθεση "Πάμε σαν άλλοτε" θα διαρκέσει ως τις 19 Απριλίου συνομιλώντας με τον χώρο, τον χρόνο και τη συλλογική μνήμη της παλιάς Αθήνας.