Tudor Hall

15,5 ↑

Ο Αστέριος Κουστούδης και ο Νίκος Λειβαδιάς ανεβάζουν το αριστοκρατικό ρεστοράν του ξενοδοχείου «King George» σε νέα ύψη.

tudor1

Tηλ:

Τιμές:

€80 - €120

Οι γιορτές ταιριάζουν γάντι στη διαχρονική μεγαλοπρέπεια που διέπει το γαστρονομικό εστιατόριο στην κορυφή του εμβληματικού ξενοδοχείου "King George". Η συναρπαστική θέα στην πλατεία Συντάγματος και τον Ιερό Βράχο, τα καλοστρωμένα τραπέζια με τα κολονάτα ποτήρια και τα βαρύτιμα μαχαιροπίρουνα, οι απαλές μελωδίες από ζωντανό πιάνο, το πάντα καλοντυμένο και ευγενικό σέρβις είναι ορισμένα μονάχα από τα μεγάλα ατού που κάνουν κάθε επίσκεψη στο "Tudor Hall" να μένει γραμμένη στη μνήμη με τη δύναμη της πρώτης φοράς κι ας έχει αυτή παρέλθει προ πολλού. Το μόνο δίλημμα που τίθεται πλέον είναι το αν θα πιεις το πρώτο κοκτέιλ της βραδιάς εκεί ψηλά ή αν θα προτιμήσεις το ολοκαίνουργιο "George, The Lobby Bar" που απλώνει εδώ και λίγες μέρες  την timeless κομψότητα του στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου. 

tudor3
Αστέριος Κουστούδης
tudor4
Νίκος Λειβαδιάς​

Η συνεργασία του executive chef Αστέριου Κουστούδη με τον επικεφαλής σεφ του "Tudor Hall" Νίκο Λειβαδιά μετράει τρία περίπου χρόνια και οι "καρποί" της αποτυπώνονται ανάγλυφα στην κουζίνα που γεύεσαι τώρα στο εστιατόριο: ελεύθερη, δημιουργική, κοσμοπολίτικη όπως ήταν εξαρχής, ενισχυμένη όμως πλέον με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και καλοδεχούμενη ωριμότητα. Το καλωσόρισμα παραμένει ένα μικρό γεύμα μέσα στο γεύμα, καθώς ξεδιπλώνεται μέσα από οκτώ μπουκιές που έρχονται στο τραπέζι σε τετράδες και εντυπωσιάζουν με τις ιδέες, τη φρεσκάδα και την ωραία κλιμάκωση τους. Εξίσου πλουσιοπάροχο το στάδιο του ψωμιού που ακολουθεί αργότερα με εξαιρετικά αρτοποιήματα και τα συνοδευτικά τους, μόνο που σας προτρέπω εξαρχής να δείξετε εγκράτεια για να καταφέρετε να χαρείτε τα ωραία πιάτα του μενού όπως τους αξίζει. 

tudor5

Καλύτερο όλων είναι το ταρτάρ γαρίδας με ζελέ σαγκουίνι που βγαίνει μάλιστα αρκετά νωρίς ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά σχεδόν με το καλησπέρα. Ένας αέρας σε μια πρώτη ανάγνωση που εξωτερικεύει σταδιακά τη θαλασσινή του υπόσταση, με αιχμή του δόρατος ένα λεπτεπίλεπτο φιλμ από ponzu και raspberry, μια φίνα σος από τα ίδια υλικά και χαβιάρι που χαρίζει στη σύνθεση τεράστιο βάθος γεύσης. Ακολουθεί από κοντά ο σολομός μπαλίκ που παίζει με τα επίπεδα, ξεκινώντας από μια ουδέτερη βάση ψαριού που τυλίγεται σε διαδοχικά στεφάνια από μπαβαρουάζ κουνουπιδιού, πέπλο sake και γαλάκτωμα χρένου αποκτώντας εύστοχα μεγάλες διαστάσεις. 

tudor6

Η κρεμώδης σύνθεση τύπου flan με σπαράγγια κονφί και στα κάρβουνα, κανθαρέλες σοτέ, μετσοβόνε, ζαμπαγιόν και soft egg στο κέντρο είναι ενδιαφέρουσα όχι όμως και απογειωτική. Στο βαθμό τουλάχιστον όσων έχουν προηγηθεί ή της εξαιρετικής σελινόριζας που έρχεται κατόπιν ψημένη στο αλάτι, με γλάσο από miso μήλου, πουρέ σελινόριζας, ζαμπαγιόν καμένου βουτύρου κι ένα αφέψημα από τις φλούδες του λαχανικού που ελαφραίνει το πληθωρικό αυτό σύνολο. Το φιλέτο γλώσσας που τυλίγεται με μους σφυρίδας σε τρυφερό σεσκουλόφυλλο είναι πιάτο πολύ ωραίο και κονσεπτικό που με εντελώς ελευθεριάζουσα διάθεση θυμίζει ντολμά εκ Παρισίων όλο φινέτσα. Κάθεται πάνω σε στακάτο σιταρότο με λεμόνι κονφί και περιβάλλεται από μια σάλτσα βουτύρου με yuzu kosho που ενισχύει την ψευδαίσθηση σαν άλλο αυγολέμονο.  

Περνώντας στα κύρια, ο αστακός λάμπει μέσα από τον πανέξυπνο συνδυασμό με γλυκές οξύτητες μανταρινιού και κολοκύθας μαρινέ και σε πίκλα που προβάλλουν και υπογραμμίζουν την έμφυτη κομψότητα του. Ο μπακαλιάρος ποσάρεται σε αρωματικό βούτυρο που του χαρίζει εκπληκτική υφή και σερβίρεται με τη βαθιά γήινη αντίστιξη ενός εικονικού ριζότο από αγκινάρα Ιερουσαλήμ με τραγανό al dente που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το κουνέλι ξεδιπλώνεται μέσα από μια διλογία, με τη σέλα του τυλιγμένη σε μπαλοτίνα πλάι σε μια δυναμική σος custard από αρσενικό Νάξου που προσφέρει μεγάλη ένταση και το πόδι μαγειρεμένο κονφί και αμπαλαρισμένο σε ένα πλούσιο Pithivier- σωστό κομψοτέχνημα, με μια μεστή σάλτσα από τα κόκαλα του ζώου. 

tudor2

Ο γλυκός επίλογος, μολονότι σε φάση αναδιοργάνωσης, έχει πάντα στην καρδιά του τις  υφές φουντουκιού που ξεδιπλώνουν κατά κύματα το γλυκό, το αλμυρό και το καραμελένιο κι είναι ένα επιδόρπιο υψηλού επιπέδου που σφραγίζει επιτυχημένα το δείπνο παρέα με εκλεκτά mignardises που έρχονται σε μεγάλη ξύλινη κασετίνα. Η οινική διεύθυνση από τον διακεκριμένο οινοχόο Βαγγέλη Ψωφίδη εγγυάται εξαιρετικές προτάσεις αρμονίας από την αξιοζήλευτη κάβα του εστιατορίου που αξίζει να ακολουθήσετε. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 18/11.

TUDOR HALL Ξεν. "King George", Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., βρ. Τιμή: € 80 – 120 & Μενού Γευσιγνωσίας € 165 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Valet Service.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια