Διεύθυνση:
Tηλ:
Τιμές:
€60 - €80
Βράδυ καθημερινής και περπατώντας από το Σύνταγμα προς τις παρυφές της Πλάκας, αισθάνομαι πως ο πυρετός του καλοκαιριού ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει στο κέντρο της πόλης μας. Να δεις που σε λίγο θα έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο, σκέφτομαι, έτσι όπως διασχίζω με δυσκολία την κοσμοπλημμυρισμένη με Έλληνες και ξένους Ερμού, περνώ από τα στέκια της Απόλλωνος και της Σκούφου όπου δεν πέφτει καρφίτσα και κατευθύνομαι προς το "Okio" που προβάλλει στη διασταύρωση της Ναυάρχου Νικοδήμου με τη Νίκης.
Μολονότι όμως στα προτεινόμενα εστιατόρια του οδηγού Michelin από την αρχή της λειτουργίας του το 2021, έχω την εντύπωση πως ο κόσμος που φτάνει ως εδώ είναι λιγότερος. Αποτελείται κυρίως από ζευγάρια που μοιράζονται στον εξωτερικό χώρο για απευθείας επαφή με το buzz του δρόμου και στη μικρή σάλα που θυμίζει σύγχρονο μπιστρό με τοίχους βαμμένους σε βαθυπράσινο χρώμα και μια όμορφη μπάρα με ανοιχτόχρωμο μάρμαρο να δεσπόζει στην εικόνα.

Στο τραπέζι όλα ξεκινούν με μοσχοβολιστό προζυμένιο ψωμί, χειροποίητο βούτυρο και δύο ορεκτικές μπουκιές που σε προϊδεάζουν για τη fusion ρότα που χαράσσει για το "Okio" o πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής και εκτελεί με καλό χέρι στην κουζίνα ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Τσόλκας. Τεχνική και σύνθετη τερίνα πατάτας με ταρτάρ λαβράκι και πουρέ από ξινόμηλο που απελευθερώνει κομψή κάψα και δροσιά στο στόμα, αλλά και κροκέτα κοτόπουλο με κορεάτικη πάστα κόκκινης πιπεριάς gochujang και μαγιονέζα με miso που έχει λεπτότητα και τραγανή κρούστα.

Η ωμή παλαμίδα παίζει με επάρκεια το παιχνίδι του γλυκού (σιρόπι σφενδάμου) και του πικάντικου (τσίλι), βάζοντας ακόμα στην εξίσωση νότες τραγανές και βοτανικές. Το μοσχαρίσιο ταρτάρ με gochujang εκ νέου, πίκλα αγγουριού και τηγανιτό κρόκο αυγού σε κρούστα να χύνεται απολαυστικά πάνω του είναι μια πολύ ωραία σύνθεση αλλά το υπερβολικά ψιλοκομμένο κρέας στερεί από το πιάτο την κλασική ωμότητα που το χαρακτηρίζει. Το γλυκοφάγωτο και εξαιρετικά ψημένο καλαμάρι με χυμώδη κολοκυθάκια σε tempura, κρέμα μάνγκο και pico de gallo μου δημιούργησε προσδοκίες ενός δόκιμου εξωτισμού που όμως δεν επαληθεύτηκαν, γιατί οι οξύτητες και οι εντάσεις αποδείχθηκαν ντροπαλές περιορίζοντας έτσι το πιάτο στην εμβέλεια του συμπαθούς.

Φοβήθηκα προς στιγμήν μήπως οι εκλεκτές φακές Beluga με κρέμα καρύδας, κάρυ, γλυκοπατάτα και γκρεμολάτα έρχονταν το ίδιο άτολμες αλλά χάρηκα εντέλει ένα πολύ εκφραστικό fine comfort πιάτο με μελετημένα καψίματα που εντάσσει επιπλέον το έθνικ στοιχείο στο fusion σύμπαν του "Okio" και αξίζει να έχει τη θέση του στο τραπέζι σας. Το ίδιο και ο μπακαλιάρος με τη βουτυράτη σάρκα που συναντιέται με μια πλούσια και λιπαρή κρέμα σαμπάνιας, έχοντας δίπλα του μια στιλπνή κρέμα κολοκυθιού με αυγά χρυσής ρέγκας που ελαφραίνει εύστοχα την ωραία σύνθεση.
Στο γήπεδο του κρέατος, το αρνί σερβίρεται σε pulled εκδοχή με καραμελωμένες τις άκρες του έτσι που αδιόρατα θυμίζει φινετσάτο καβουρμά και συνοδεύεται από δύο εκφραστικές κρέμες (τυρί καλαθάκι Λήμνου, πιπεριά Φλωρίνης) και αφυδατωμένη ελιά που το συντονίζουν σε ελληνικές συχνότητες. Στο πολύ σωστά ψημένο flap steak από Black Angus, απολαμβάνεις τόσο την πλούσια νοστιμιά του κρέατος όσο και το ιαπωνικού ύφους jous με miso που το ντύνει, μαζί με αφράτη τερίνα πατάτας, τρούφα και καραμελωμένη μελιτζάνα που τυλίγει το πιάτο με μια ευχάριστη αίσθηση καπνού.

Βαδίζοντας προς τη γλυκιά λήξη, η namelaka με σοκολάτα Dulcey της Valhrona και παγωτό βουτυρόγαλα έχει έντονη αίσθηση γάλακτος και τα συνοδευτικά macaron με πραλίνα χρειάζεται να αποκτήσουν μεγαλύτερη φινέτσα. Πιο ταιριαστή ως αποφώνηση σε όσα έχουν προηγηθεί είναι η ροζέτα από μαρέγκα που κρύβει μέσα της κρέμα λεμονιού, δυόσμο και κραμπλ αμυγδάλου, ανανεώνοντας τη γεύση με δροσιά και ποικίλες υφές. Η λίστα κρασιών κάνει αξιόλογες προτάσεις και η μπάρα συμμετέχει με προσεγμένα signature cocktails που βλέπουν με άλλο μάτι τα κλασικά όπως το White Negroni με τζιν και λευκό βερμούτ. Σημειώστε τέλος, πως εδώ και λίγο καιρό το εστιατόριο προσφέρει δύο μενού γευσιγνωσίας (€ 95 & € 105) που σταχυολογούν χαρακτηριστικές γεύσεις του καταλόγου, παράλληλα με την αλά καρτ δυνατότητα παραγγελίας.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 27/10.
ΟΚΙΟ Νίκης 33 & Ναυάρχου Νικοδήμου 3, κέντρο, 2103311436. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ. βρ, κλειστά Κυρ. Τιμή: € 60 – 80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.