Sumosan

14 ↑

Το αγαπημένο ασιατικό των διεθνών A-listers «πάτησε» στην αθηναϊκή ακτογραμμή με πόστο στο πολυτελές O&O Aesthesis, και μολονότι οι γεύσεις του είναι σε αιχμηρό επίπεδο, λίγο καλύτερο κούρδισμα στη συνολική εμπειρία θα το βοηθήσει να αφήσει αποτύπωμα αντάξιο της φήμης του.

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας 3

Αγαπημένο των jet setters και γνωστό για την ικανότητά του να προσελκύει το A-crowd των προορισμών που επισκέπτεται, το "Sumosan" γεννήθηκε στη Μόσχα κι εδραιώθηκε στο Λονδίνο ως ένα από τα πιο λαμπερά new style ιαπωνικά εστιατόρια της διεθνούς σκηνής, και μετρά πλέον 9 διευθύνσεις ανά τον κόσμο, με πόστα σε πόλεις όπως το Κουρσεβέλ, το Ριάντ, το Μπαχρέιν και μέχρι πρότινος το Ντουμπάι. Το ότι σ’ αυτήν την κολεξιόν από ταχυδρομικούς κώδικες, που αρκεί από μόνη της για να πάρει κανείς μυρωδιά της εστιατορικής εμπειρίας του brand, προστέθηκε φέτος και η αθηναϊκή ριβιέρα (έστω και σε pop up εκδοχή), το λες ταυτόχρονα σημαντικό νέο για τον εστιατορικό χάρτη της πόλης, αλλά και ενδεικτικό του προς τα πού γέρνουν τα πράγματα για την ακτογραμμή της Αττικής.

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας 2

Προσανατολισμένο προς την άνετη, αφράτη αμμουδιά του O&O Aesthesis, με τα τραπέζια του να χαζεύουν ένα από τα πιο σαγηνευτικά ηλιοβασιλέματα της περιοχής, το "Sumosan Athens", καιρού επιτρέποντος, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα σερβίρει στην ατμοσφαιρική, open air σάλα του, μια γεύση ιαπωνικής κουζίνας για τις ελίτ, συστήνοντας στην Αθήνα την ιδιότυπη γαστρονομική του ταυτότητα: έναν συνδυασμό ιαπωνικής παράδοσης και διεθνών τάσεων, που φλερτάρει με τη Nikkei σχολή, αλλά κρατά χώρο και για πιο δυτικόφιλες εκδοχές της Japanese fusion γεύσης. Μινιμαλιστικό design, ατμοσφαιρικός φωτισμός, και έμφαση στο ζεστό, ξανθό ξύλο συνθέτουν τη σχεδιαστική παλέτα, με το επιβλητικό κεντρικό μπαρ να δεσπόζει ως επίκεντρο της δράσης, αφού εκεί παράγονται κατ’ αρχήν τα signature cocktails που επιμελείται με φινέτσα κι ευρηματικότητα ο Οδυσσέας Σγουρόπουλος, αλλά και αρκετά από τα sushi και τις λοιπές δημιουργίες της κρύας κουζίνας.

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας 1

Με ένα εξαιρετικό spritz από το μπαρ ανοίξαμε κι εμείς τη βραδιά μας, και μπήκαμε κατ’ ευθείαν στο θέμα με μερικά από τα μίνιμαλ ορεκτικά του μενού. Το λαβράκι καρπάτσιο, με πολύ ωραίο, βουτυρένιο δάγκωμα στο ψάρι, κέρδιζε λιπαρότητα από το γκουκαμόλε που το συνόδευε, και ουμαμένιες νότες από το ντρεσάρισμα με shicimi (μίγμα τσίλι και μπαχαρικών), yuzu ponzu και λάδι βασιλικού, ενώ οι gyozas, ντελικάτες και αέρινες στο ζυμαράκι τους, ήρθαν με εκφραστικό το wagyu τους στη γέμιση, αν και το πολύ ψιλό κόψιμο στο κρέας αδικούσε την πρώτη ύλη. Αντίστοιχη ένσταση είχαμε και στα yellowtail taquitos, ένα signature πιάτο του Sumosan, που έχει το αφράτο ταρτάρ από το ψάρι για κύριο θέμα του, με μαυλιστικά τα αρώματα από την τρούφα που το συνοδεύει, το απολαύσαμε όμως περισσότερο μόνο του παρά με το soft taco στο οποίο ξαπλώνει, μια που τόσο η υφή, όσο και η αλευρένια επίγευσή του, μάλλον φορτώνει παρά πλουτίζει τη μπουκιά.

Οι pop corn shrimps του "Sumosan", πάντως, είναι ίσως οι καλύτερες που έχουμε πετύχει στην Ελλάδα: τραγανή κι αφράτη η κρούστα τους απ’ έξω, ζουμερή κι εκφραστική η γαρίδα εντός, μια fun λιχουδιά τόσο σωστά φτιαγμένη, που δε θέλεις να τελειώσει. Είναι ασφαλές να πούμε, δε, πως όπου βρείτε γαρίδες εδώ, πρέπει να τις τιμήσετε άφοβα, αφού το ευγενές θαλασσινό έλαμπε τόσο στη Sumosan Prawn Salad (με κρουστό κι εκφραστικό δάγκωμα να ανεβάζει επίπεδο στην κατά τ’ άλλα δροσερή, αλλά μονοδιάστατη σαλάτα από λόλα και Sumosan dressing), όσο και στις Wasabi Prawns, με τις χυμώδεις γαρίδες αγκαλιασμένες από τόσο – όσο καυτερή wasabi mayo.

Sumosan στο One&Only Aesthesis 1

Το σούσι, ένα σημαντικό κεφάλαιο στην εμπειρία Sumosan, είχε την ποιοτική πρώτη ύλη για δυνατό του χαρτί κι από κοντά το πολύ σωστά διαχειρισμένο ρύζι. Το χαρήκαμε κυρίως στα δυο nigiri που δοκιμάσαμε (ένα με αέρινο σολομό κι ένα με σφριγηλό χτένι, αμφότερα με πολύ σωστές αναλογίες ρυζιού – θαλασσινού), λιγότερο όμως στα rolls, που εστίαζαν μάλλον στο lifestyle κομμάτι παρά στην αιχμηρή φινέτσα της ιαπωνικής κουζίνας υψηλού επιπέδου. Νόστιμη, λόγου χάρη, η σάλτσα τρούφας στο T&T (tuna & truffle), σκεπάζει όμως τη λιχούδικη μπουκιά του εκλεκτού chutoro, πλούσιο το δάγκωμα στο Buba roll (με λαβράκι, truffle jalapeno και crispy rice), αλλά χωρίς ευκρίνεια στις υφές και τις εντάσεις.

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας 13

Δουλειά στις λεπτομέρειες χρειάζεται και το Wagyu Sando με το οποίο κλείσαμε τη γνωριμία μας με την κουζίνα του "Sumosan": εντυπωσιακό κι άκρως φωτογενές, ήρθε με το τροφαντό φιλέτο του αγκαλιασμένο από νόστιμο ιαπωνικό ψωμάκι φρυγανισμένο στην εντέλεια, το δάγκωμά του, όμως, αν και τρυφερό κι αφράτο, δυστυχώς δεν ξεδίπλωνε στο στόμα τους χυμούς που υποσχόταν η εικόνα του. Έτσι, τα κενά της νοστιμιάς συμπλήρωναν οι τραγανές πατατούλες που το συνόδευαν, λουσμένες σε πολύ εκφραστική μαγιονέζα τρούφας.

Φινάλε δώσαμε με το σοκολατένιο fondant με κρέμα matcha και παγωτό βανίλια, κομμάτι μπουκωτικό για τα δικά μας γούστα (κι ίσως παράταιρο με τον μινιμαλισμό για τον οποίο ξεχωρίζει η ιαπωνική κουζίνα), αλλά αρκούντως ικανοποιητικό για όσους επιζητούν πληθωρικές σοκολατένιες απολαύσεις ανεξαρτήτως τερέν.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 07/08.

Διαβάστε Επίσης

SUMOSAN (ξεν. One & Only Aesthesis), Λ. Ποσειδώνος 110, Γλυφάδα, 2166861000. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά πλην Τετάρτης, 7μμ – 11.30μμ. Τιμή: €65 – 140 (το άτομο, χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Valet service. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια