La Suite Lounge

13,5 ↑

Ο νέος executive chef του «St. George Lycabettus» Στέφανος Παπανικολάου παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα μιας μαγειρικής γραφής που έχει ενδιαφέρον και τα φόντα να εξελιχθεί στο μέλλον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος Παπανικολάου μαγειρεύει στο "La Suite Lounge", με τη γνώριμη συναρπαστική θέα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο να απλώνεται καταπραϋντικά μπροστά του. Είναι όμως η πρώτη που το κάνει ως ο νέος executive chef του εμβληματικού ξενοδοχείου St. George Lycabettus που συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια ιστορίας στις πλαγιές του Λυκαβηττού, παρουσιάζοντας παράλληλα, επίσης για πρώτη φορά, ένα μενού "σμιλεμένο" εξολοκλήρου από τον ίδιο.

Αρκετές πλέον οι ευθύνες, ωστόσο ο νεαρός σεφ στην ωραία εκείνη ηλικία των τριάντα και κάτι, δείχνει να μην φοβάται τα δύσκολα. Έχει άλλωστε ψηθεί σε κουζίνες καλών εστιατορίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, και το καλό του χέρι φαίνεται στα πιάτα του που ξεκινούν εν τω μεταξύ να έρχονται στο τραπέζι. 

lasuite2

Τεχνικά άρτια και ιδιαίτερα λεπτοδουλεμένα, θυμίζουν σε αρκετές περιπτώσεις μικρά κεντήματα όπως εκείνο το μαρινάτο λαβράκι της αρχής που ντύνεται με ένα πέπλο αγγουριού, τζελ από ούζο και έναν έντεχνο ζωμό χωριάτικης σαλάτας. Πλάι του στέκει ένα περιποιημένο πλατό με χειροποίητα ψωμάκια, bread sticks και σπιτικές σάλτσες για να βουτήξεις, που θέλει όμως προσοχή γιατί τα αρτοσκευάσματα σύντομα πανιάζουν και χάνουν τη φρεσκάδα τους.

Η κρεμώδης σούπα κακαβιάς, αν και έντονα σαφρανάτη σε μια πρώτη ανάγνωση οπότε πιο κοντά στη λογική μιας μπουγιαμπέσας, ισορροπεί όμορφα μόλις ανακατέψεις μέσα της τη χαρακτηριστική γλυκάδα του μπλε καβουριού που έχει δίπλα της, τονισμένη με πέρλες πορτοκαλιού και μαραθόριζα. 

lasuite3

Το στιφάδο με μοσχαρίσια μάγουλα, κρεμμύδι τραγανό και σε πίκλα, κριθαράκι και έναν πολύ απαλό αφρό από αρσενικό Νάξου είναι ευχάριστο, ζητά όμως μια ένταση στα μπαχαρικά του για να ζωηρέψει και να ανέβει επίπεδο.

Το υπέροχα χυλωμένο ριζότο με σπαράγγια και κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, το σωστά ψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ καψαλισμένου κουνουπιδιού, βασιλομανίταρα και σάλτσα γλυκού κρασιού με τρούφα όπως και το τρυφερό αρνίσιο καρέ με γυαλιστερό γλάσο από πετιμέζι και τσάτνεϋ σταφίδας είναι μια τριπλέτα από κύρια πιάτα που εκφράζουν την πιο μεσογειακή πλευρά του καταλόγου και δεν θα απογοητεύσουν όποιον τα επιλέξει. 

lasuite4

Είναι όμως εκείνη η εξαιρετική γλώσσα σε ένα αλλιώτικο αλά πολίτα με υφές αγκινάρας, αρακά, τηγανιτή κάπαρη και λεμονάτη σος που με κάνει να πιστέψω πως ο σεφ, πέρα από την τεχνική αρτιότητα, μπορεί να καρυκεύσει τα πιάτα του με στοιχεία όπως η πρωτοτυπία, η φαντασία και οι ωραίες ιδέες αλλά και, εφόσον φυσικά το αποφασίσει, να εκφράσει τη δική του οπτική για την ελληνική κουζίνα με μεγαλύτερη σαφήνεια και πυγμή στο μέλλον.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει άλλωστε και η δημιουργική συνένωση του μπακλαβά με φίνα κρέμα γαλακτομπούρεκου που ξεχωρίζει ανάμεσα στα επιδόρπια και αξίζει να κρατήσετε ως γλυκιά επίγευση από την επίσκεψή σας στο εστιατόριο. Ο χώρος, με αισθητές πινελιές ανανέωσης στην επίπλωση, εξακολουθεί να έχει σε πρώτο ρόλο τον παράγοντα της θέας και το σέρβις περιποιείται με επαγγελματισμό και ευγένεια. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 9/4.

LA SUITE LOUNGE (ξεν. "St. George Lycabettus") Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., μεσημ. – βρ.  Τιμή: € 50 – 70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Ναι. 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Στα θέρετρα του Ομίλου Sani/Ikos η γαστρονομία είναι ομαδική υπόθεση

Eν όψει του Sani Gourmet 2025, του γαστρονομικού φεστιβάλ που, από τις 11 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, θα δώσει στους επισκέπτες του Sani Resort την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ του κόσμου, μιλάμε με τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις των πολυτελών Sani / Ikos Resorts και μαθαίνουμε περισσότερα για τη μοναδική στη χώρα καινοτομία της Γαστρονομικής Επιτροπής του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
28/04/2025