Piscis

14 ↑

Το ολοκαίνουργιο θαλασσινό εστιατόριο του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή και των συνεταίρων του στο Μικρολίμανο κάνει πρωταθλητισμό στη σχέση ποιότητας-τιμής.

Piscis

Tηλ:

Τιμές:

€30 - €40

Είναι η πρώτη φορά που το Μικρολίμανο δουλεύει ανακαινισμένο το καλοκαίρι, και η άπλα της καινούργιας διαμόρφωσης είναι πλέον προφανής. Κόσμος βολτάρει δίπλα στις βάρκες και στα σκάφη στην περαντζάδα που έχει δημιουργηθεί, κι εμείς τους ατενίζουμε από το επίπεδο του δρόμου, καθισμένοι κάτω από τα ομοιόμορφα περίπτερα που έχουν δημιουργηθεί. Αν στην προηγούμενη φάση του γραφικού λιμανιού το φύρδην μίγδην έμπλεκε τα ωραία μαγαζιά με τα ξεπερασμένα, σήμερα η γενική εικόνα που αντικρίζεις από μακριά είναι σαφώς καλύτερη, αν και οι ανομοιομορφίες της παλιομοδίτικης αισθητικής δίπλα στην σύγχρονη επιμελημένη των εστιατορίων που ξεχωρίζουν φέρνει τις απλές ταβέρνες σε δύσκολη θέση, και είναι προφανές ότι οι δεύτερες χρειάζονται περισσότερο παρά ποτέ ανανέωση.

Piscis

To "Piscis" ανήκει στη νέα γενιά και η εικόνα του έχει τη φρεσκάδα της εποχής, με μεταλλικά τραπέζια και άνετες πολυθρόνες, όμορφα επιτραπέζια φωτιστικά στο χρώμα του χαλκού και κεραμικά πιάτα. Όλα τα τραπέζια του βρίσκονται στο υπόστεγο, μέσα, στο μπλε-λευκό κτίριο θα πας μόνο για να διαλέξεις ψάρια από τη μοντέρνα οβάλ ψαριέρα. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο το δημιούργησαν ο Παναγιώτης Γιακαλής με τον στενό συνεργάτη και συνεταίρο του σεφ Πέτρο Φωτείνη και τον ιδιοκτήτη των "Koursaros" σε Αθήνα και Μύκονο, Μανώλη Μαυριδάκη, που τα επιμελούνται ούτως ή άλλως οι δύο σεφ.

Piscis

Η ειδικότητα του μαγαζιού δηλώνεται άμεσα από το όνομά του, καθώς "piscis" σημαίνει στα λατινικά ιχθύς, και από τον όμορφα φτιαγμένο κατάλογο. Αν ήθελα να συνοψίσω σε λίγες λέξεις τη σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, θα έλεγα σαφώς ότι είναι η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής ή ένα μέρος που μπορείς να χαρείς ωραίο και σωστά μαγειρεμένο, ψητό ή τηγανητό ψάρι και να πληρώσεις τα μισά λεφτά ή και ακόμα λιγότερα απ’ ό,τι θα πλήρωνες σε καλά μαγαζιά των νησιών. Ενδεικτικά, η σκορπίνα χρεώνεται € 48/κιλό, ροφός, στήρα και γλώσσα € 58/κιλό, φαγκρί και συναγρίδα € 62/κιλό και ζωντανός αστακός € 78/κιλό, αντί για τα € 170 και 220 που συναντήσαμε φέτος. Ο όμιλος του "Koursaros" διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες ψαριών στα εστιατόριά του και καταφέρνει να κρατάει σε καλά επίπεδα τις τιμές. E λοιπόν, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τον άρχοντα των θαλασσών στα καλύτερά του. Ο δαγκάνες του κουνιούνται πριν τον ψήσουν υποδειγματικά, έτσι που να μοσχοβολάει με το χαρακτηριστικό άρωμά του και να έρχεται ζουμερός και με γραμμένη την ξεχωριστή του γεύση – του πάει λίγο ψημένο στη σχάρα λεμόνι, καθώς και al dente αλμύρα.

Piscis

Ο Σπύρος Τσόκας, στον οποίο έχουν εμπιστευτεί τις φωτιές οι δημιουργοί του εστιατορίου, έχει πολύ καλό χέρι. Κι αυτό γίνεται φανερό στο τηγάνι: τόσο στο βουτυράτο σνίτσελ τόνου, που η γεύση του θυμίζει rib-eye με άψογη εσωτερική ωμότητα, αλλά κυρίως στα πολύ καλύτερα "παϊδάκια" από λαβράκι, με εμφατικά χυμώδες κρέας και πεντατράγανη, χρυσαφένια κρούστα. Επειδή όμως οι Έλληνες είναι επιρρεπείς στις θαλασσινές μακαρονάδες, εδώ σερβίρουν μια ιδιαιτέρως γοητευτική με μύδια και αβγοτάραχο∙ δεν είναι μόνο τα όστρακά της, που είναι υποδειγματικά χυμώδη, αλλά η σάλτσα βουτύρου νοστιμευμένη από το ζωμό των μυδιών που ντύνει τη λινγκουινάδα, η οποία κρατάει τέλεια στο δόντι, παίρνοντας σοφιστικέ πικράδα από τριμμένο αβγοτάραχο και αβγά σολομού. Στα τόσο δημοφιλή πλέον ωμά, το "Piscis" δεν τα πάει καθόλου άσχημα, ίσα ίσα. Το σασίμι από φαγκρί ήρθε με τη σάρκα του στακάτη, σ’ ένα ξινό και πικάντικο ζουμάκι αρωματισμένο με σέλερι και ταιριαστή πικράδα από ψιλοκομμένη ελιά. Στο ελληνικό σεβίτσε ροφού, το ζουμί της χωριάτικης αποδείχτηκε δυνατό για τη λεπτότητα του ψαριού∙ θα ήταν σίγουρα καλύτερο αν ήταν φτιαγμένο με νερό ντομάτας. Ωραία πρόταση είναι και το ψητό χταπόδι με μαστιχωτή, τραγανή σάρκα μαζί με πικάντικη μαγιονέζα και μικρές πατάτες της γαρνιτούρας.

Piscis

Τα παιδιά στο σέρβις ευγενικά, σερβίρουν επαγγελματικά και καθόλου σφιγμένα. Ταλαντεύτηκα ανάμεσα στην Black forest καρυδόπιτα και στο σου διάλεξα τελικά το δεύτερο, που αποδείχτηκε πολύ καλό, πεντατράγανο, γεμισμένο με πολύ γευστική κρέμα φιστικιού, με απαλή σάλτσα σοκολάτας και παγωτό βανίλια πάνω του.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/7.

PISCIS Ακτή Κουμουνδούρου 30, Μικρολίμανο, 2104170772. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, και μεσημέρι. Τιμή: € 30-40 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Σε ιδιωτικά πάρκινγκ και στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Piscis

Ακτή Κουμουνδούρου 30, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια