Αλυκές

13 ↑

Στο καινούργιο ψαροφαγικό στέκι του Παλαιού Φαλήρου συνεχίζεται η ιστορία της «Μπουγιαμπές», με τα κλασικά να νικούν στα σημεία τα σύγχρονα πιάτα.

Αλυκές © Λεωνίδας Τούμπανος

Μαγαζί γωνία οι "Αλυκές" στο Παλαιό Φάληρο φέρνουν στο σήμερα την παράδοση της καλής ψαροταβέρνας με σέρβις εστιατορίου, στο δρόμο που έχουν χαράξει ο "Δουράμπεης" και η "Μπουγιαμπές". Με την τελευταία, οι "Αλυκές" έχουν σχέση συγγενική, αφού η ομάδα που βρίσκεται πίσω τους δούλεψε για πολλά χρόνια στο ιστορικό μαγαζί της Ζησιμοπούλου, μέχρι το κλείσιμό του. Οι Βασίλης και Παναγιώτης Μάσσιος αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτό που ήξεραν να κάνουν καλά στην ίδια γειτονιά, έχοντας για προίκα ένα μεγάλο πελατολόγιο που έχει ως ραχοκοκαλιά του τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κόσμο που σύχναζε στην "Μπουγιαμπές", αλλά και όλους εκείνους που τους εμπιστεύονταν για καλό ψάρι. Μπαίνοντας στον φωτεινό χώρο με το ατελείωτο τζαμωτό έχω ένα déjà vu: τραπέζια στρωμένα με διπλό τραπεζομάντιλο και βαριές ξύλινες καρέκλες που θυμίζουν καλό ξενοδοχείο, μαζί με αντίγραφα παλιών ναυτικών χαρτών, οικείο δηλαδή περιβάλλον, περίπου σαν τη σάλα της "Μπουγιαμπές". Η αίσθηση είναι βέβαια πιο σύγχρονη, με στοιχεία σαν τον μπλε τοίχο με τους λευκούς, σαν φυσαλίδες, φωτισμούς που περιβάλλουν τα δύο μικρά ενυδρεία, και την ανοξείδωτη –όχι μαρμάρινη– ψαριέρα γεμάτη εξαιρετικά κομμάτια της θάλασσας. 

Αλυκές

Στις "Αλυκές" είναι πρέπον να γευτείς την ιστορία που έχουν στο DNA τους, ξεκινώντας με μπουγιαμπέσα· ψαρόσουπα πλούσια και σαφρανάτη, όπου χρειάζεται να προσθέσεις λεμόνι και πιπέρι για ν’ "ακουστεί" καλύτερα η αρωματική της γεύση. Υπάρχουν όλες οι κλασικές σπεσιαλιτέ των εστιατορίων του είδους. Τα αχνιστά μύδια έρχονται ζουμερά μέσα στον μεστό ζωμό τους με κρασί και σέλινα, μόνο κάποια λίγα που τυχαίνει να είναι πιο μικρά δεν έχουν τον χυμώδη αισθησιασμό των μεγαλύτερων. Οι μεγάλες γαρίδες σαγανάκι στέκονται νόστιμα μέσα στην πυκνή ντοματένια σάλτσα με φέτα, θυμίζοντας παλιές καλές εποχές. Κορυφαίος μεζές, πάντως, είναι η τηγανητή καραβιδόψιχα· έρχεται σαν τροφαντός κεφτές τηγανισμένος άψογα, τραγανός απ’ έξω και με σάρκα ζουμερή, συνοδεία καλοφτιαγμένης σάλτσας ραβιγκότ.

Αλυκές
© Λεωνίδας Τούμπανος

Υπάρχει και μια διάθεση για πιο σύγχρονες γεύσεις στο μενού, αλλά αυτές που δοκίμασα δεν με ικανοποίησαν. Στο σεβίτσε που μας έφεραν, η φρεσκότατη τσιπούρα δεν κατάφερε να δέσει με τη μαρινάδα της, απέχοντας έτσι από την τέρψη ενός περουβιάνικου. Η ιδέα τού να συνδυάσεις ντάκο με θαλασσινά και ταραμοσαλάτα μού φαίνεται ενδιαφέρουσα· εδώ, όμως, ο ταραμάς αποδείχτηκε οδοστρωτήρας, σβήνοντας από τον ουρανίσκο όλα τα υπόλοιπα αξεσουάρ: τον ντελικάτο μαριναρισμένο γαύρο, την παραβρασμένη γαρίδα και το μέτριο χταπόδι. Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια πιο ελαφριά ταραμο-σάλτσα και θαλασσινά παρελκόμενα αντάξια των φιλοδοξιών του μαγαζιού. Ενδιαφέρουσα σίγουρα η γαριδομακαρονάδα, αλλά η πολύ δυνατή μπισκ της σάλτσας της σε λιγώνει. Στον τομέα του ψαριού κάναμε διάνα με εξαιρετική τσιπούρα ψημένη πολύ σωστά με πεντανόστιμη σάλτσα.

Τα παραδοσιακά γλυκά (εκμέκ, σεκέρ παρέ, πορτοκαλόπιτα) είναι συνήθως homemade και ελκυστικά· εμείς πέσαμε σε ρεπό και δεν τα χαρήκαμε, αλλά αυτά που τα αντικατέστησαν από πολίτικο ζαχαροπλαστείο ήταν ωραία.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 12/6.

ΑΛΥΚΕΣ Κων/νου Παλαιολόγου 1, Π. Φάληρο, 2109888700.
Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημ.
Τιμή: € 30-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.
Παρκινγκ στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια