Παπαϊωάννου

14,5 ↑

Το βραβευμένο θαλασσινό εστιατόριο διαπρέπει πλέον μεταφέροντας την έδρα του στην Κηφισιά. Κινηματογραφική αρχοντιά στην πανέμορφη βεράντα «Kefalari Suites» και αύρα μεσογειακού grand hotel.

Παπαϊωάννου

Tηλ:

Τιμές:

€70 - €100

Ουδέν κακόν αμιγές καλού και ευτυχώς οι αναταράξεις που προκάλεσε ο κορονοϊός δεν έφεραν μόνο δυσκολίες, ή για να το πούμε διαφορετικά για κάποιους λειτούργησαν ως πρόκληση του τύπου «κάθε εμπόδιο για καλό». Έτσι λοιπόν η Κηφισιά απέκτησε ένα καινούργιο εξαιρετικό εστιατόριο, αφού ο «Παπαϊωάννου» μετέφερε πλέον την έδρα του από το Μικρολίμανο στο Κεφαλάρι. Οι αλλαγές που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στη γραφική μαρίνα θα περιορίσουν πολύ το χώρο που σέρβιραν στις σάλες ακριβώς δίπλα στη θάλασσα τα εστιατόρια της περιοχής, γεγονός που οδήγησε τον Γιώργο Παπαϊωάννου να αλλάξει, όπως μου δήλωσε ο ίδιος, το concept του ανακαινιζόμενου παλιού του χώρου. Έτσι λοιπόν ένα από τα κορυφαία εστιατόρια ψαριού της χώρας, βραβευμένο επανειλημμένα από τους Χρυσούς Σκούφους και το «αθηνόραμα», που ξεκίνησε την πορεία του το 1992 από το Νέο Φάληρο και μετακινήθηκε το 2013 στην Ακτή Κουμουνδούρου, συνεχίζει πλέον την πορεία του στο Κεφαλάρι. Στο αρχοντικό κτίριο του 19ου αιώνα που το στεγάζει βρισκόταν προηγουμένως το υποδειγματικό για το brand Pizza Hut εστιατόριό τους στην Ελλάδα. τώρα, ο στενός συνεργάτης του Παπαϊωάννου, ο Δήμος Στασινόπουλος, πήρε ολόκληρο το κτίριο όπου βρίσκεται εδώ και χρόνια το μπουτίκ ξενοδοχείο «The Kefalari Suites» και μέσα από την ένωση των δυνάμεών τους υλοποιήθηκε μια εντυπωσιακή αλλαγή.

Αυτήν τη στιγμή ο καινούργιος «Παπαϊωάννου» συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα και από τα μεγάλα άνετα τραπέζια του περνάει συνεχώς το παλιό (σαν από vintage σελίδες κοσμικών στηλών) και νέο χρήμα των βορείων προαστίων, αλλά δεν λείπουν ούτε τα νεαρά ζευγάρια που κάνουν την καλή έξοδό τους, ούτε τα business meetings. Ενδεικτική του κόσμου που θα συναντήσεις, η παράταξη των παρκαρισμένων μπροστά από το κτίριο που μοιάζει με έκθεση ακριβών αυτοκινήτων. Η ατμόσφαιρα στην ευρύχωρη βεράντα έχει κινηματογραφική αρχοντιά, με τις σειρές των στρωμένων με διπλό λευκό τραπεζομάντιλο τραπεζιών και τις βαριές αλλά αεράτες φερ-φορζέ πολυθρόνες, ενώ το οπτικό πεδίο πλημμυρίζει από πράσινο. Το μικρότερο κομμάτι αριστερά στη γωνία μοιάζει να έχει πιο πριβέ χαρακτήρα. Κι αν ο εξωτερικός χώρος παραπέμπει στην αύρα εξοχικής πολυτέλειας κορυφαίων ευρωπαϊκών ξενοδοχείων, το εσωτερικό του εστιατορίου έχει μια σύγχρονη αστική ευγένεια που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό: ολόλευκοι τοίχοι και τραπεζομάντιλα, ξανθή δρυς, βιεννέζικοι καναπέδες, λάμπες για πυροφάνι, μαρμάρινο μπαρ και ψαριέρα και εντυπωσιακοί ασπρόμαυροι φωτογραφικοί πίνακες των μοναδικών σπιτιών της Σύμης δημιουργούν μια κομψή αίσθηση ήρεμης πολυτέλειας.

Παπαϊωάννου - εικόνα 1

Αν ήθελα να συμπυκνώσω σε ελάχιστες λέξεις τη γευστική εμπειρία στον «Παπαϊωάννου», θα έλεγα «η θάλασσα μέσα σου». Το κυνήγι της τελειότητας στην ποιότητα των πρώτων υλών είναι προφανές και διατρέχει όλα τα πιάτα που δοκιμάζεις. Στα δημοφιλή ωμά του κεντάει. Στο ταρτάρ φαγκριού, η πλούσια σάρκα ντύνεται απολαυστικά από μια ξινούτσικη, λαμπερή αρωματικά βινεγκρέτ εσπεριδοειδών. Η γλύκα των γαρίδων Κοιλάδος μιξάρεται όμορφα με χυμό λεμονιού, τέσσερις καυτερές και μη πιπεριές και κορίανδρο. Το καρπάτσιο φαγκριού ρολό γύρω από τραγανά κολοκυθάκια με πιπεριά και ιωδιούχα γλύκα αχινού πάνω του να συνδυάζεται με ξύσμα λάιμ και τον πικάντικο εξωτισμό passion fruit, είναι από τα εδέσματα που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα. Κι αν στα προηγούμενα πιάτα, τα πρόσθετα στοιχεία (σάλτσες και αρωματικά) καταφέρνουν να δημιουργήσουν ισορροπημένα ερεθιστικά τοπία, υπάρχουν άλλα που, τρώγοντάς τα, χαίρεσαι τη γυμνή γευστική τους αλήθεια σε μια αποθέωση της λιτότητας.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η σουπιά τηγανισμένη στο μελάνι της, τόσο όμορφα στεγνή και τόσο φυσικά αρωματική, που νομίζεις ότι τρως την αγριάδα ενός πέτρινου μανιάτικου τοπίου. Η ψητή, από την άλλη, στην ίδια γευστική συχνότητα, έχει πολύ διαφορετική υφή, με τα κομμάτια της να χαρίζουν ζουμερό μαστιχωτό αισθησιασμό. το ίδιο και το εξαιρετικό ψητό χταπόδι. Βάλτε δίπλα τους τη βελούδινη και ξινούτσικη ταραμοσαλάτα – τους ταιριάζει πολύ. Αν σκοπεύετε να συμπεριλάβετε στην παραγγελία σας ζυμαρικό, θα το ευχαριστηθείτε πολύ σωστά βρασμένο και χυλωμένο. εμείς δοκιμάσαμε κριθαρότο, με μια πολύ καλή μπισκ ατελείωτης επίγευσης, κοντραρισμένη ωραία με τηγανητή σουπιά σε μια στιγμιαία έμπνευση του σεφ. Δυστυχώς αυτή την εποχή δεν υπάρχουν καραβίδες που είναι από τα δυνατά χαρτιά του «Παπαϊωάννου». Πνίξαμε χωρίς τύψεις τον πόνο μας σε μια τέλεια ψημένη συναγρίδα, που μας ενθουσίασε με τη χυμώδη βουτυράτη σάρκα της και την ανάλαφρα τραγανή της πέτσα ως αντίστιξη θαλασσινού καρυκεύματος.

Παπαϊωάννου - εικόνα 2

Αυτό που έχει αλλάξει τελείως είναι το κεφάλαιο επιδόρπια. Στο Μικρολίμανο περιορίζονταν στα πολύ καλά γλυκά του κουταλιού της μαμάς του σεφ. Τώρα τα επιμελείται ο pastry chef Γιώργος Τζανάκης, μιλάμε λοιπόν για μοντέρνα ζαχαροπλαστική επιπέδου. Ελαφριά και ωραιότατη η πορτοκαλόπιτα με σαντιγί λεμονόχορτου, καραμελωμένα φουντούκια και παγωτό βανίλια, εντυπωσιακός ο αποδομημένος new style μπακλαβάς με γευστικότατη κρέμα φιστικιού Αιγίνης, ό,τι πρέπει το «discover chocolate» με πέντε διαφορετικές σοκολάτες σε διάφορες υφές. Το σέρβις σούπερ επαγγελματικό και ενημερωμένο, και η wine list του εξελιγμένη.

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, 2104225059. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 50-70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Valet service.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 29/6.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Παπαϊωάννου

Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια