Lykovrisi

13,5

Ένας παλιός και ιστορικός χώρος, γνώριμος για τους θαμώνες της Πλατείας Κολωνακίου, αποκτά νέο, σύγχρονο πρόσωπο και ιταλικό πρόσημο στο πιάτο.

Lykovrisi

Tηλ:

Τιμές:

€30 - €40

Η «Lykovrisi» για όσους έχουν κάποια ηλικία και δεσμούς με το Κολωνάκι είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της πλατείας και πολλοί από όσους κάθισαν στα καθίσματά της έχουν γράψει ιστορία σχεδόν σε όλους τους τομείς της πολιτικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης. Οι πιο παλιοί (είμαι ένας από αυτούς) που έζησαν την ατμόσφαιρα της πλατείας από την εποχή του ιστορικού «μπιντέ» έχουν πολλά να θυμούνται.

Την εποχή εκείνη, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η «Lykovrisi» έκλινε προς το γαλακτοπωλείο. Δίπλα της (γωνιά με Τσακάλωφ) βρισκόταν το θρυλικό «Carissimo» και ακριβώς απέναντι, στην αρχή της Πατριάρχου Ιωακείμ, το «Ελληνικό» της οικογένειας Χαραλαμπάκη. Ήταν ακόμη η εποχή που η πλατεία ήταν το στέκι των κάτοικων της περιοχής, ορισμένων εκλεκτών που την είχαν υιοθετήσει, αλλά και κάποιων cult ατόμων που έδιναν χρώμα κι έκαναν το ενδιαφέρον να «χτυπάει» κόκκινο. Θα θυμηθώ μόνο τον Βόγλη, πλούσιο και ιδιόρρυθμο, ο οποίος έμεινε στη μνήμη μου, μεταξύ άλλων, για τις χρυσές λίρες που πετούσε μια μέρα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να γίνει ο κακός χαμός από αυτούς που έτρεχαν να τις μαζέψουν.

Lykovrisi - εικόνα 1

Την εποχή εκείνη ήταν συνηθισμένη εικόνα να βλέπεις ανάμεσα στους θαμώνες τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίνω Αργυράκη, τον Νίκο Γκάτσο αλλά και γνωστούς κοσμικούς όπως η Ματούλα, η Άννα Βέλτσου, ο Τάκης Ηλιάδης και άλλοι. Αργότερα, την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, ήταν σημείο συνάντησης πολλών επωνύμων της πολιτικής νομενκλατούρας. Παράλληλα όμως, και συν τω χρόνω, η πλατεία άρχισε να φιλοξενεί κόσμο από όλα τα σημεία της Αθήνας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έζησε και η «Lykovrisi», διέγραψε μια ιστορική πορεία και περίπου πριν από δύο χρόνια μια ανιστόρητη απόφαση του Δήμου Αθηναίων –σε συνδυασμό με συσσωρευμένα χρέη, είναι η αλήθεια– έγραψε το τέλος εποχής για το ιστορικό στέκι.

Lykovrisi - εικόνα 2

Όπως όμως λέει και ο σοφός λαός, έχει ο καιρός γυρίσματα, κι έτσι η «Lykovrisi» αναγεννήθηκε ως φοίνικας από τις στάχτες της, όχι ως αντίγραφο μιας άλλης εποχής, που παραμένει ζωντανό μόνο στις μνήμες κάποιου, αλλά ως σύγχρονο εστιατόριο, που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών και υπηρετεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες όσων επιλέγουν σήμερα την πλατεία για μια καθημερινή βόλτα ή τα ψώνια του Σαββάτου. Η «Lykovrisi» του 2019 είναι ένα σύγχρονο all day café-restaurant με ένα εντυπωσιακό μπαρ στο εσωτερικό και προφανώς, πλατεία γαρ, τραπεζάκια έξω. Δεν είχα το χρόνο να δοκιμάσω το έργο και τις δεξιότητες των υπευθύνων της μπάρας, για το μενού όμως μπορώ να μιλήσω.

Lykovrisi - εικόνα 3

Καταρχήν ο κατάλογος υπηρετεί σε σημαντικό βαθμό τις ιταλικές γεύσεις, κυρίως σε πίτσες, ζυμαρικά και ριζότο. Με δεδομένο τον all day χαρακτήρα του μαγαζιού, το οποίο δεν διεκδικεί τις δάφνες ενός γνήσιου ιταλικού εστιατορίου, η γευστική εικόνα είναι καλή. Ενδιαφέροντα είναι επίσης και κάποια άλλα πιάτα, όπως η burrata με ντοματίνια, ελιές και βασιλικό και η fregola με το βοδινό μεδούλι και τα χτένια. Τέλος, ένα skirt steak που δοκίμασα ήταν αξιοπρεπές γευστικά και σωστά ψημένο. Προφανώς η κουζίνα (με επικεφαλής τον Γιώργο Ρουσσάκη και consultant τον Παύλο Κυριάκη) κάνει τα πρώτα της βήματα και είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα δώσει ακόμη καλύτερα γευστικά αποτελέσματα. Το σημαντικό, και αυτό θα πρέπει να το επισημάνουμε, είναι ότι η νέα «Lykovrisi» φέρνει καινούργιο αέρα στην πλατεία με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία αξίζει να δοκιμάσετε.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 26/4.

LYKOVRISI Πλ. Φιλικής Εταιρείας 5, Κολωνάκι, 2103388222. Ωράριο λειτουργίας: All day. Τιμή: € 30-40 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Lykovrisi

Πλ. Φιλικής Εταιρείας 5, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια