Hams & Clams

13 ↑

Ένα γοητευτικό oyster bar-restaurant, πρώτο μουράγιο πίστα, στη ­Μαρίνα Ζέας, σε κάνει να ρεμβάζεις και να καλοπερνάς πολύ νόστιμα.

Hams & Clams

Διεύθυνση:

Tηλ:

Τιμές:

€30 - €40

Ανοίγει η καρδιά σου ­καθώς μπαίνεις σε αυτόν τον καθαρό, φωτεινό χώρο, που έχει κάτι από την αύρα μοντέρνου αστακοφαγάδικου στο Μέιν, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ή μάλλον θαλασσινού εστιατορίου στα βρετανικά νησιά και στη Σκανδιναβία. Με αυτήν τη γλυκιά λευκότητα, καταυγασμένη στο φως της ημέρας, και το ξανθό ξύλο στην επίπλωση, που ευχαριστιέται να χαϊδεύει το μάτι. Αλλά και το βράδυ, όταν είναι κατάφωτο, η αίσθηση –αν και διαφέρει λίγο– είναι παρόμοια.

Το «Hams & Clams» παίζει μη αναμενόμενα, με έναν λιτό σκανδιναβικό μοντερνισμό, κεντημένο με χαλκό στα φωτιστικά, γυαλί και λευκά πλακάκια, που τα χρωματιστά διακοσμητικά τρίγωνα πάνω τους μοιάζουν με τις σημαίες που ανεβάζουν τα πλοία. Τα σκάφη, άλλωστε, είναι από τα πιο υποβλητικά στοιχεία της ατμόσφαιρας, καθώς η ευρύχωρη σάλα είναι πρώτη θέση θεωρείο στη Μαρίνα Ζέας, αφήνοντάς σε να ρεμβάζεις και να ταξιδεύεις. Θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα γεμάτη τέτοια μαγαζιά, αφού η θάλασσα είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Και τώρα το σκηνικό είναι ωραιότατο, αλλά το καλοκαίρι στην ανοιχτή βεράντα με τα κύματα από ύφασμα στον ουρανό η φάση γίνεται μέγκλα.

Hams & Clams - εικόνα 1

Το «Hams & Clams» είναι από τα πιο hot μαγαζιά στον Πειραιά και από αυτά που ανανέωσαν τη γευστική σκηνή του. Δημιουργοί του είναι τέσσερις φίλοι –ο Παντελής Ζαρταλούδης, ο Δημήτρης Λύσσανδρος, ο Σταύρος Καραγιάννης και ο σεφ Μενέλαος Νικολάου–, που έκαναν σουξέ με το wine bar «Corks & Forks» στην Ακτή Θεμιστοκλέους και άνοιξαν απέναντί του το πρώτο μικρό «Hams & Clams», το οποίο μεταφέρθηκε από το καλοκαίρι στα «στενά» της πιο δυνατής μαρίνας της χώρας. Τα σαββατοκύριακα που σφύζει από ζωή άλλοι κάθονται στα στουλ του εντυπωσιακού μπαρ και τσιμπολογούν τάπας πίνοντας μπίρα, κοκτέιλ, κρασί, άλλοι τσιμπολογούν στο κοινό ψηλό τραπέζι, μεγάλες παρέες μοιράζονται family style μακαρονάδες και ριζότο σε τεράστιες πιατέλες – ό,τι πρέπει για business lunch και after office χαλάρωση δηλαδή.

Ο υπότιτλος «oyster bar» εδώ είναι ουσιαστικός, αφού τα πολύ καλής ποιότητας στρείδια που εισάγονται από τη Γαλλία τα βλέπεις ξαπλωμένα πάνω στον πάγο στο έμπα του μαγαζιού και μπορείς να τα δοκιμάσεις με το κομμάτι ή αν θέλεις να βάλεις μπροστά σου ένα θεαματικό πύργο από αυτά. Είναι ωραίο να τα απολαύσεις και με σφηνάκι βότκας, σάκε ή Bloody Mary, αλλά σίγουρα μην τα πάρεις με spicy tequila: η πικάντικη καπνιστή σάλτσα πέφτει σαν οδοστρωτήρας στη θαλασσινή λεπτότητά τους, τα καταστρέφει και κλαις τα 21 ευρώ που πλήρωσες.

Η πιατέλα των θαλασσινών, στη λογική των γαλλικών brasseries, σου δίνει μια ευρύτερη αίσθηση των γεύσεων: κάποιες είναι καλές (τα στρείδια, το ορεκτικό σφηνάκι γυαλιστερής με λεμόνι και ζωμό γαρίδας, τα λαδοξιδάτα μύδια) και το σερβίρισμά τους πάνω στο δίσκο με τον πάγο ενδεδειγμένο· κάποιες άλλες όμως είναι αψυχολόγητες και λάθος, όπως οι γαρίδες που, αφού ψηθούν, τις ξαπλώνουν άνευ λόγου στον πάγο αντί να τις φέρουν ζεστές ή ο σολομός που χάνει το άρωμά του και σκληραίνει (πάντως ακόμα κι όταν τον άφησα να ζεσταθεί δεν μου άρεσε).

Hams & Clams - εικόνα 2

Στο «Hams & Clams» η λογική των τάπας, εκτός των οστράκων, υλοποιείται με μια σειρά από καλές προτάσεις: προσούτο με τρούφα, jamon Iberico στην ανώτερή του ποιότητα (de bellota), προσεκτικά τηγανισμένες κροκέτες παστού μπακαλιάρου - πατάτας με ζωηρή σάλτσα ρομέσκο, λουκάνικο τσορίθο σε μια νόστιμη, αλλά υπερβολικά γλυκιά σάλτσα με μέλι και κρασί. Εκεί όμως που η κουζίνα ξεδιπλώνει ουσιαστικά τη δυναμική της είναι στα κυρίως και τα γλυκά. Το μαύρο ριζοτοσιταρότο έρχεται απολαυστικά χυλωμένο και al dente, νοτισμένο από βαθιά umami νοστιμιά μελανιού και πάνω του γλυκό καλαμάρι, ψημένο με ακρίβεια, και παρόμοιας λογικής γαρίδες. Ο φρέσκος μπακαλιάρος σερβίρεται με ντελικάτα μυρωδάτο ρύζι basmati και μια γοητευτικά καυτερή σάλτσα πράσινου κάρι.

Hams & Clams - εικόνα 3

Χάρηκα επίσης το σέρβις, που εκπέμπει μια ανθρώπινη αίσθηση μαζί με γνώση, χαμόγελο, ειλικρίνεια. Το αέρινο μπράουνι με παγωτό αλμυρής καραμέλας το ξεχώρισα, διότι έχει φινέτσα και κοντράστ υψηλού βολτάζ, αλλά και την τάρτα λεμονιού με passion fruit και ιταλική μαρέγκα την προτείνω ανυπερθέτως.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 12/11.

HAMS & CLAMS Μαρίνα Ζέας, 2104186683. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 28-35 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στη μαρίνα.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Hams & clams

Μαρίνα Ζέας
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια