Θέα Θάλασσα

13

Μια φιλόξενη ψαροταβέρνα με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, πάνω στο νερό, παίζει παραδοσιακά επιχειρώντας ταυτοχρόνως νεωτερισμούς.

Θέα Θάλασσα

Μια φιλόξενη ψαροταβέρνα με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, πάνω στο νερό, παίζει παραδοσιακά επιχειρώντας ταυτοχρόνως νεωτερισμούς.

Θέα Θάλασσα - εικόνα 1

Tο Μικρολίμανο είναι σίγουρα μέσα στο top-3 των προορισμών για έξοδο φαγητού μεσημέρι-βράδυ, για ξένους και Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει αποκτήσει μεγαλύτερο πλουραλισμό, περιλαμβάνοντας από παλιομοδίτικες ψαροταβέρνες μέχρι εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ανάμεσά τους, το «Θέα Θάλασσα» συνεχίζει να υπερασπίζεται τον τίτλο της φροντισμένης ψαροταβέρνας με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Βασικά του ατού τα φρέσκα ψάρια και γενικά οι φροντισμένες παρασκευές από τη μια και η θέα στα κότερα και τα ιστιοπλοϊκά από τα τραπέζια του. Οικογενειακό μαγαζί, σκέφτομαι ρίχνοντας μια ματιά στον κόσμο που τρώει γύρω μας. Λογικό, αν συνυπολογίσεις τις καλές του τιμές και την απλή φιλόξενη βεράντα του με το ωραίο ξύλινο ντεκ, τις άσπρες καρέκλες και τα γαλανόλευκα τραπεζομάντιλα. Πάντως, να σημειώσουμε εδώ, ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης στην περιοχή διστάζουν να επενδύσουν στην ανανέωση των μαγαζιών τους, περιμένοντας –μάταια για την ώρα– τον εξωραϊσμό και την αναβάθμιση του Μικρολίμανου με ενιαίας αισθητικής κατασκευές που έχει ανακοινώσει ο Δήμος Πειραιά.

Θέα Θάλασσα - εικόνα 2

Το «Θέα Θάλασσα» έχει σαν κορμό του εδέσματα παραδοσιακά, τα οποία όμως ξεχωρίζουν. Η φάβα είναι κλασική, αλλά έχει καταγωγή από τη Σχοινούσα και η γεύση της είναι βαθιά και γήινη. Τα αμπελοφάσουλα υπάρχουν μόνο όταν έρχονται από μποστάνι στην Εύβοια και έχουν γλύκα που ξεχωρίζει. Γαύρο τηγανητό βρίσκεις παντού αλλά όχι τόσο ανάλαφρο και φινετσάτα τεμπουράτο. Παρόμοια η αίσθηση και απ’ τα μπαρμπούνια, που βγαίνουν απ’ το τηγάνι τραγανά και ζουμερά, με τη χαρακτηριστική μυρωδάτη γεύση τους να γράφει ζωηρά στο στόμα. Αν βρείτε παριανή γούνα από σκουμπρί με σάρκα πλούσια και ευγενώς ρουστίκ ή τσίρο επίσης από σκουμπρί με μελωμένη, βουτυράτη φρεσκάδα (αμφότερα φτιάχνονται στην κουζίνα), τιμήστε τα δεόντως. Εκείνο που δεν περίμενα –δεδομένης της προσοχής με την οποία χειρίστηκαν τα ψάρια στο τηγάνι– ήταν να έρθει το λαβράκι από μια ψαριέρα όλο φρεσκάδα παραψημένο και στεγνό.

Πλέον, που την κουζίνα του μαγαζιού έχει αναλάβει ο νεαρός σεφ Σωτήρης Βασιλείου, στις σπεσιαλιτέ εντοπίζεις και μια ανανεωτική νότα. Η ταραμοσαλάτα, λ.χ., είναι πολύ ορεκτική, ξινούτσικη, βελούδινη και αφράτη. Οι ωραίες γαρίδες σεβίτσε έχουν γλύκα και φρεσκάδα εσπεριδοειδών – και μια ελληνική πινελιά από το ποιοτικό ελαιόλαδο που μπαίνει στη «σάλτσα». Καλύτερο από τα πιάτα που δοκίμασα, η κρύα «τάρτα» με καπνιστή ρέγγα και μπεσαμέλ ξινόγαλου πάνω σε αλαβάστρινο καραμελωμένο μήλο, η οποία πετυχαίνει πρωτότυπες και αρμονικές κόντρες ανάμεσα σε γλυκό, καπνιστό και αλμυρό. Η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται, όμως, στο επίσης πρωτότυπο πεϊνιρλί με μαύρη από μελάνι σουπιάς ζύμη, καθώς το τυρί καταπιέζει την ποικιλία των θαλασσινών που βρίσκεται από κάτω του. Τα χειροποίητα ραβιόλια με κιμά καραβίδας είναι νόστιμα και πολύ ρουστίκ. Φινάλε απλό, με λουκουμάδες, παγωτό και φρούτα

.Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/7.

ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Ακτή Κουμουνδούρου 58, Μικρολίμανο, 2104132070. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 25-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Παρκινγκ: υπάρχουν πάρκινγκ αλλά και παρκαδόροι στο Μικρολίμανο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια