Ψωμί & Αλάτι

13,5 ↑

Ριζικά ανανεωμένο και πολύ όμορφο, το εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου κρύβει μεγάλες νοστιμιές στην κουζίνα του.

Ψωμί & Αλάτι

Tηλ:

Τιμές:

€35 - €50

Ριζικά ανανεωμένο και πολύ όμορφο, το εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου κρύβει μεγάλες νοστιμιές στην κουζίνα του.

Ψωμί & Αλάτι - εικόνα 1

Oλοκαίνουργιο: Ο Αύγουστος αποδείχτηκε ο μήνας των ανακαινίσεων κι έτσι τώρα χαιρόμαστε καινούργια ωραία μαγαζιά. Αυτό συνέβη και με το «Ψωμί & Αλάτι» του Γιάννη Λουκάκου. Το παλιό συμβατικό ντεκόρ εξαφανίστηκε και μια νέα πολύ όμορφη ατμόσφαιρα έχει ανανεώσει ριζικά τη σάλα του. Τα μαξιλάρια στο μακρύ καναπέ που απλώνεται κατά μήκος της σάλας θυμίζουν Ralph Lauren. το λευκό πάνελ έχει εγγλέζικη αύρα. οι τοίχοι σε απαλό καφέ au lait εκπέμπουν φιλόξενη ηρεμία. οι στιβαρές καρέκλες στο φυσικό χρώμα του ξύλου και οι American chairs σε ανοιχτό πετρόλ είναι κλασάτος συνδυασμός. signature στοιχείο τα πήλινα χειροποίητα φωτιστικά που δίνουν άλλον αέρα.
Νιώθεις όμορφα εδώ, θέλεις να έρχεσαι ξανά και ξανά. Το εστιατόριο γεμάτο, με τον κυρίως νέο κόσμο ζουζουνίζει περνώντας καλά. Σημειώστε μάλιστα ότι ο Γιάννης Λουκάκος έχει λανσάρει το Yl Members Club, που τα μέλη του παίρνουν πόντους από τους λογαρια­σμούς και την αγορά προϊόντων και τους εξαργυρώνουν με δώρα.
Πιο γαστρο-ταβέρνα δεν γίνεται: Η αναβάθμιση του ντεκόρ συνοδεύεται από ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην κουζίνα. Το μενού αντλεί έμπνευση από φαγητά του σπιτιού και της ταβέρνας, που ανανεώνονται με έξυπνους νεωτερισμούς και βελτιωμένα μαγειρέματα, δημιουργώντας ένα εξελισσόμενο νεοελληνικό ρεπερτόριο.

Ψωμί & Αλάτι - εικόνα 2

Το γεύμα όμως αυτήν την εποχή αρχίζει ορεκτικά με μια καράφα γεμάτη κρύα σούπα ντομάτας πάνω σε παγάκια. Έπειτα τα παραδοσιακά παντρέματα που έκαναν οι μανάδες μας (π.χ. φακές με ρύζι) μετατρέπονται σε μια πρωτότυπη και πεντανόστιμη σαλάτα με μεγάλες φακές beluga που κρατάνε μαζί με πλιγούρι, ξινότυρο και καβουρδισμένο σουσάμι. Ίσως τα καλύτερα κεφτεδάκια της Αθήνας θα τα φάτε εδώ. Η γεύση τους είναι γραμμένα μαμαδίστικη, αλλά είναι τηγανισμένα με μέγιστη μαεστρία, έτσι που η κρούστα να είναι σούπερ αέρινη και τραγανή και η σάρκα ζουμερή και μυρωδάτη. σερβίρονται με ελαφρότατα, τραγανά τσιπς, γιαούρτι και μια πολύ ωραία, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

Μπροστά σε τέτοιους κεφτέδες το μπιφτέκι του δεν το λες παραπάνω από συμπαθητικό. Υπάρχει όμως και η άψογα μελωμένη πανσέτα γκλασαρισμένη με σόγια και τραγανά φουντούκια δίπλα της. Η κουζίνα κατέχει επίσης την τέχνη του μαγειρευτού, αν κρίνω από τα κανελόνια με κουνέλι, που η γλύκα και η έντασή του ξεφεύγει από το συνηθισμένο. συνοδεύεται δε από ασυνήθιστη μπεσαμέλ με κατσικίσιο τυρί που του πάει. Κορυφαίο θα έλεγα σε αυτόν τον τομέα είναι το εξαιρετικό γιουβέτσι: βαθύτατα νόστιμο κριθαράκι με σχεδόν καραμελωμένη μοσχαρίσια ουρά, ψητές ντομάτες και θυμάρι. Ακριβώς γι’ αυτό πιάτα όπως οι κουρκουμπίνες (ζυμαρικό της Καρύστου), που ήρθαν άχαρα βρασμένες με έναν κοκκινιστό κόκορα όχι ιδιαίτερα αλανιάρη, ρίχνουν το γενικό επίπεδο.
Τα τηγανητά αβγά με τραγανότατο πατατάκι, σαλάμι Λευκάδας και κρέμα παρμεζάνας σε μαντεμένο τηγανάκι θα έπρεπε να έρθουν με πιο μελάτο κρόκο. Το κοτόπουλο νανάκι, αντιθέτως, είναι ψημένο με μαεστρία, με καραμελωμένη επιφάνεια και χυμώδη σάρκα. η γαρνιτούρα από γκλασαρισμένες πατάτες και μανιτάρια με πυκνή σάλτσα από τους χυμούς τους είναι μέγκλα. Στα γλυκά, τώρα, είναι ωραία η τάρτα σύκου με κρέμα αμυγδάλου που μοσχοβολάει. η πρωτότυπη ψημένη κρέμα λεμονιού δροσιστική. η πικράδα της σοκολάτας γκανάς πολύ επιτυχημένα ταιριαστή με καραμελωμένα φουντούκια, παγωτό πραλίνα και κρέμα λεμονιού. Τίποτε όμως δεν πιάνει τα ολόφρεσκα σου με κρέμα σοκολάτας και παγωτό βανίλια αλλά και σάλτσα καραμέλας δίπλα τους.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 20/9.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ψωμί & Αλάτι

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια