Όσο για το moto "τις φετινές γιορτές δεν θα σου λείψει ούτε μία φιάλη κρασιού”, η συγκεκριμένη περίπτωση που θα "εξετάσουμε” ευθύς αμέσως το επιβεβαιώνει και με το παραπάνω. Για αυτό το λόγο αξίζει να κάνουμε μία στάση στην μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη που δεν είναι άλλη από την Νεμέα όπου σίγουρα δεν θα λείπει από τα φετινά γιορτινά σουαρέ της εποχής, τα οποία μάλιστα και καταφθάνουν.
Και ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την Παραμονή Χριστουγέννων, με το σκηνικό να είναι απόλυτο γιορτινό και τις προετοιμασίες σιγά σιγά να ξεκινούν, δεν είναι δυνατόν να μην προτείνουμε "extra” προτάσεις για τις απαραίτητες και καθιερωμένες απολαύσεις. Και δεν εννοώ τίποτε άλλο εκτός από το κρασί που αποτελεί και τον μεγάλο πρωταγωνιστή.
Σε αμέσως επόμενο "τόνο”, τον λόγο έχει το Zacharias Winery το οποίο για τα γετινά εορταστικά τραπέζια, προτείνει όχι μία ούτε δύο αλλά τρεις ετικέτες κρασιού που σίγουρα θέλεις να μάθεις για αυτές αλλά και να απολαύσεις, με την καθεμία να έχει ιδιαιτερότητα, μοναδικότητα και ξεχωριστό αφήγημα. Πριν περάσουμε όμως σε γευστικές αποκαλύψεις και δοκιμές, να σημειώσουμε ότι το Οινοποιείο Ζαχαριά απευθείας από την καρδιά της Νεμέας είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο -αν έχεις ξανακούσει- και με την αναβίωση της γηγενούς ποικιλίας "Σκλάβας”.

το Zacharias Winery θα σου μεταφέρει επιτυχώς όλο το αφήγημα της μέσα από έναν εννιαίο αμπελώνα που θα ξεναγηθείς στην επόμενη οινοτουριστική σου εμπειρία.
Κάθε κρασί από Zacharias Winery και μία "Lexis” που σερβίρεις στις φετινές γιορτές. Εσύ τι επιλέγεις, Κυδωνίτσα, Μοσχοφίλερο ή Μαυροδάφνη;
Πρόκειται άλλωστε για μία από τις παλαιότερες ελληνικές ποικιλίες, με ρίζες στην αρχαιότητα η οποία κινδύνεψε με εξαφάνιση αλλά διασώθηκε τελικώς από τον γεωπόνο Ηλία Ζαχαριά με το ομώνυμο κρασί να βρίσκεται στην ατζέντα τους και να αποτελεί και ένα "best seller” του οινοποιείου. Επίσης στο πορτοφόλιο τους ανακαλύπτεις 25 ετικέτες οι οποίες έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ στόχος της οινολογικής ομάδας είναι να παράγει οίνους που αποτυπώνουν την εκφραστικότητα και αυθεντικότητα της κάθε ποικιλίας όπως επίσης και του μοναδικού μικροκλίματος της περιοχής.
H σειρά "Lexis" υπόσχεται οτι τις φετινές γιορτές δεν θα σου λείψει ούτε μία φιάλη κρασιού
H αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία σειρά που τα έχει όλα! Με σύγχρονη φιλοσοφία και εκλεκτές νότες περιλαμβάνει από λευκά και ροζέ μέχρι ερυθρά κρασιά στα οποία οι ελληνικές γηγενείς ποικιλίες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Άλλωστε το Zacharias Winery έχει δείξει μία προσήλωση σε αυτές τις ποικιλίες τις οποίες και "δουλεύει" μεθοδικά ώστε να αποτυπώσει την αυθεντική τους φινέτσα και τον καθαρόαιμο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα. Εσύ τι επιλέγεις, Κυδωνίτσα, Μοσχοφίλερο ή Μαυροδάφνη; Θα μπορούσες ωστόσο να κάνεις "focus" και σε όλες. To επιτάσσει άλλωστε η εποχή!
LEXIS K - Kidonitsa Barrel Fermented: Καταρχήν να σημειώσουμε πως πρόκειται για μία από τις πιο "talk of the town" λευκές ποικιλίες, της οποία όπως φαίνεται η Νεμέα της πάει γάντι και ίσως και να αποτελεί μία ανερχόμενη "σταρ" που να μιλάμε για αρκετά χρονιά. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει premium αέρα και πολύπλοκο χαρακτήρα. Και αυτό γιατί ζυμώνει και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 4 μήνες με το αποτελέσμα να είναι ισορροπημένο, καθώς το βαρέλι είναι τόσο διακριτικό που δεν επισκιάζει καθόλου την φινέτσα της Κυδωνίτσας. Ανακαλύπτεις αρώματα περγαμόντου, κυδωνιού, βερίκοκου και lime με απαλές νότες εσπεριδοειδών, βανίλιας και φουντουκιού με στόμα γεμάτο και πλούσια με βουτυράτη αίσθηση που εντυπωσιάσει και επίγευση που επιμένει.

σε ένα κοινό λεξιλόγιο ποιότητας και αισθητικής.
Άλλωστε το Zacharias Winery έχει δείξει "προσήλωση" στις γηγενείς ποικιλίες τις οποίες και "δουλεύει" μεθοδικά ώστε να αποτυπώσει την αυθεντική τους φινέτσα και τον καθαρόαιμο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα.
LEXIS GRIS - Moschofilero Sur Lie: Και κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση του το Μοσχοφίλερο, με τους αμπελώνες του οινοποιείου να βρίσκονται στην "πατρίδα" της συγκεκριμένης ποικιλίας, την Μαντινεία. Άλλωστε είναι δυνατόν να λείπει αυτό το στυλ κρασιού; Φυσικά και όχι γιατί το εν λόγω ροζέ έχει και "ιδιαιτερότητα". Να αποκαλύψουμε ότι το Μοσχοφίλερο παρέμεινε με τα στέμφυλα όσο χρειάστηκε για δύο λόφους: για να αποκτήσει το φλέρτυ αυτό ρόδινο χρώμα αλλά και για επιπλέον αρωματική ένταση. Ακολούθως ωρίμασε σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με τις φίνες οινολάσπες του, για 6 μήνες. Με χαρακτηριστικά αρώματα που γοητεύουν με το παραπάνω, δροσιστική οξύτητα και ένα σύνολο σε μύτη και στόμα που σε κάνει να θες να απολαμβάνεις ξανά και ξανά.
LEXIS M -Mavrodaphne: Και αισίως φτάσαμε στις ερυθρές απολαύσεις που αυτή την εποχή έχουν όλα τα "φώτα" πάνω τους. Σε αυτή την περίπτωση. θα κάνουμε την διαφορά με το σερβίρισμα να περιλαμβάνει αυτή την ζουμερή και ξεχωριστή ποικιλία που αρχίζει αργά και σταθερά να ανεβαίνει η δημοτικότητας της καθώς δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το LEXIS M λοιπόν, είναι μία ξηρή Μαυροδάφνη η οποία με την ευγενική της έκφραση προσφέρει απλόχερα ζωηρό φρούτο, δάφνες, μωβ λουλούδια και νύξεις από σοκολάτα, καπνού και δέρματος τα οποία και γεμίζουν το ποτήρι από το πρώτο λεπτό. Ένα κρασί πληθωρικό με στρογγυλές βελούδινες τανίνες που δεν κουράζουν με μακρά και απολαυστική επίγευση.
Και με τι "νόστιμο" θα σερβίρουμε;
Όπως δεν θα σου λείψει καμία φιάλη κρασιού, το ίδιο ισχύει για τις αλμυρές και γλυκιές λιχουδιές της εποχής. Ξεκινώντας από την "LEXIS KYDONITSA", κρατάς τα tips ότι αγαπά τα πλούσια πιάτα και φυσικά θα τα έχεις. Πριν από αυτά όμως, σίγουρα παίρνεις μία γεύση από τυριά όπως μανούρι, κατίκι ή τσαλαφούτι καθώς και από γραβιέρα Νάξου και μετσοβόνε όπως επίσης και να τα δοκιμάσεις "συνοδευόμενα" με γλυκό του κουταλιού κυδώνι ή τσάτνεϊ αχλαδιού.

Είναι ζουμερή, είναι εκφραστική και στα καλύτερα της.
Μην αμελήσεις να πεις "ναι" σε ψητό Manouri με φιστίκι Αιγίνης και μέλι, τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, γραβιέρα Κρήτης και φέτες κυδωνιού καθώς βελουτέ κάστανο με κρέμα γάλακτος και κονιάκ. Για κυρίως το κοτόπουλο ή γαλοπούλα "fricassee" με άγρια χόρτα, μυρώνια και αυγολέμονο κάνει must συνδυασμό καθώς η οξύτητα της Κυδωνίτσας κόβει τη λιπαρότητα του αυγολέμονου, ενώ το κυδώνι ταιριάζει με τα αρωματικά βότανα.
Σε επόμενο χρόνο μία γιορτινή σαλάτα με πίκλα παντζαριού, καβουρδισμένα φουντούκια και mousse φέτας κάνει "κόρτε" στο ροζέ "LEXIS GRIS" και δικαίως. Επίλεξε να το συνδυάσεις επίσης με τραγανά Spring Rolls με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα τριαντάφυλλο, μανιτάρια γεμιστά με φέτα, σκόρδο και μυρωδικά καθώς και με ένα ταρτάρ σολομού, αν θες να κινηθείς σε πιο fine προτάσεις. Η απλή βελουτέ πατάτας με λίγο βούτυρο και ψιλοκομμένο, τραγανό μπέικον από πάνω, βεβαίως και βρίσκεται στην ατζέντα.
Τέλος για για την ξηρή Μαυροδάφνη, "LEXIS M" χρειαζόμαστε κρέας και μπαχάρια, σε πιο προσιτές φόρμες όπως ένα classic χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα και βερίκοκα, μπιφτέκια γεμιστά με κασέρι και μια πλούσια σάλτσα μανιταριών, ψητά χωριάτικα λουκάνικα, μοσχαρίσια μάγουλα "Stifado" και καθε γαστρονομική πρόταση που περιλαμβάνει "κυνήγι" γιατί της ταιριάζει όσο δεν φαντάζεσαι!
site: www.zacharias.com.gr | facebook: Zacharias Winery | instagram: @zachariaswinery | τηλ: 2746 022667
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram




