Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία του μουσικού θεάτρου;

Φέτος οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής εστιάζουν σε τρία ιδιαίτερα –και σχετικά άγνωστα– έργα της οπερέτας και της επιθεώρησης, δίνοντας μια καινούργια αίσθηση σε αυτό το ξεχωριστό μουσικοθεατρικό είδος.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία του μουσικού θεάτρου;

Eχοντας ανθήσει την περίοδο του Μεσοπολέμου, αλλά φθίνοντας με ταχείς ρυθμούς στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, το ελληνικό μουσικό θέατρο έχει να επιδείξει πραγματικά αριστουργήματα, που αποκαλύπτουν τη μεγάλη καλλιτεχνική τους αξία ακόμη και στις σχετικά άγνωστες σελίδες του είδους. Τρία από αυτά παρουσιάζονται τώρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (17/5-14/6), στο πλαίσιο των Ημερών Μουσικού Θεάτρου.

Η «Σατανερί» είναι μια σατιρική φαντασμαγορία του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, την οποία ο μουσικός διευθυντής της Χαράλαμπος Γωγιός χαρακτηρίζει ως «διεστραμμένη διασκευή του Φάουστ απ’ την ανάποδη. Ένα ηθοπλαστικό έργο που εξαίρει ανερυθρίαστα την… υπεροχή της Κόλασης έναντι του Παραδείσου και προκρίνει, εξίσου τολμηρά και ειρωνικά με το “Μαχαγκόνι”, τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητας έναντι της παραδοσιακής ηθικής!». Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και του Δημήτρη Δημόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη, ενώ συμμετέχει και το φωνητικό σύνολο chórεs, το οποίο διευθύνει η Μαρίνα Σάττι. (17-19/5)

«Η πρώτη αγάπη» υπογράφεται από τον σημαντικό συνθέτη της αθηναϊκής οπερέτας Νίκο Χατζηαποστόλου και περιγράφει την ερωτική ιστορία δύο νέων, το χωρισμό και την επανασύνδεσή τους. Πρόκειται για μια πικάντικη και γεμάτη χιούμορ ιστορία, που φωτίζει ποικίλες και απροσδόκητες πτυχές της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Πίσω από πασίγνωστες νοσταλγικές μελωδίες και τρυφερά τραγούδια αναδύεται μια εποχή τολμηρή και μοντέρνα. Η αναβίωση αυτής της θρυλικής οπερέτας του Χατζηαποστόλου, που όμως παίζεται σπάνια, γίνεται σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή και σκηνοθεσία του Προμηθέα Αλειφερόπουλου και ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ενενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα. (23-24, 29-30/5)

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία του μουσικού θεάτρου; - εικόνα 1
«Η πρώτη αγάπη»

«Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος» είναι η δεύτερη από τις τρεις οπερέτες του Σπύρου Σαμάρα. Πρόκειται για ένα έργο που αποτυπώνει τις εντάσεις μιας ταραγμένης εποχής (1910-20) όπου συντελέστηκε η εδαφική εξάπλωση της Ελλάδας. Σκηνοθετεί ο Βίκτωρ Αρδίττης και το έργο βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τη σκηνή ύστερα από δεκαετίες, σε μια παράσταση με επίκαιρες πολιτικές αλλά και ψυχαγωγικές διαστάσεις. (9, 12, 14/6)

Περισσότερες πληροφορίες

«Σατανερί»

  • Όπερα

Οι φετινές Ημέρες Μουσικού Θεάτρου ξεκινούν με μια σατυρική φαντασμαγορία του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που εξυμνεί μουσικά τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητας έναντι της παραδοσιακής ηθικής!

«Η πρώτη αγάπη»

  • Όπερα

Αισθηματική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου, σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή. Σκηνοθετεί ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.