10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Μια επιλογή από τα ξεχωριστά μουσικά events της εβδομάδας σε world jazz, χιπ χοπ, soundtrackin', ποιητικά, νεο-οπερατικά, κλασικά κ.ά. πλαίσια.

10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Bojan Ristic Brass Band

Μια μπάντα που την ξέρουμε ήδη καλά, μια από αυτές τις hot ορχήστρες των Βαλκανίων που δίνουν νόημα σε ένα σουίνγκ πολύ πιο κοντινό σ’ εμάς. Η ορχήστρα χάλκινων του τρομπετίστα Bojan Ristic έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής (21/1) για να στήσει ένα πραγματικό γλέντι, μια γιορτή σαν αυτές που μας έδειξαν οι ταινίες του Κουστουρίτσα και που, από πολιτισμική άποψη, καταγράφουν χαρές, αισθήματα, λύπες, γλέντια των ανθρώπων μιας ευρείας περιοχής που πιάνει από τα δικά μας μέρη και φθάνει ως το κέντρο της Ευρώπης.

Hauschka

Tην Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 20.30 η σειρά συναυλιών Cosmos του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα και συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Hauschka, ο οποίος θα παρουσιάσει μια συναυλία - αναδρομή στο έργο του, καθώς και μουσική από το καινούριο του άλμπουμ, «A Different Forest».

M.O.P.

Στο Μπρούκλιν το 1992, μέσα στη χρυσή εποχή του hip-hop, οι rappers Lil Fame και Billy Danze σχημάτισαν τους M.O.P (Mash Out Posse) και έγιναν ένα από τα πιο δυναμικά ντουέτα του είδους και μέσα σε 26 χρόνια έχουν γράψει κομμάτια όπως «Cold As Ice», «How About Some Hardcore» κ.ο.κ. Οι M.O.P. έρχονται για δεύτερη φορά στην Αθήνα (Gagarin 205, 24/1) – και μάλλον θα είναι η τελευταία φορά καθώς σκοπεύουν να ασχοληθούν με δισκογραφικές παραγωγές σε δική τους εταιρία και όχι με περιοδείες!

ΜΜΜD

Οι Mohammad στο παρουσιάζουν στο Temple (24/1) ένα ιδιόμορφο double bill. Mετά από τρεις κυκλοφορίες (Andromache, Hagazussa και 07042016 - Live at St. Paul's Anglican Church Athens) κλείνουν το 2018 (ή ακόμη πιο σωστά υποδέχονται το 2019) με μία εφ όλης της ύλης συναυλία. Θα ακολουθήσει αποκλειστική και μοναδική προβολή της ταινίας Hagazussa – A Heathen's Curse του Lukas Feigefeld στην οποία έχουν γράψει τη μουσική.

«Έντα Γκάμπλερ»

Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν ανεβαίνει ως όπερα δωματίου στη Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (25-27/1, 1-3/2), σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου The Medium Project. Είναι κάτι πραγματικά καινούριο αφού το κλασικό αυτό θεατρικό έργο εντάσσεται για πρώτη φορά στο λυρικό θέατρο. Η παραγωγή αυτή φέρει την υπογραφή του συνθέτη Γιώργου Δούση που κινείται σε πολυμουσική κατεύθυνση ενώ το λιμπρέτο ανήκει στην Έρι Κύργια. Σκηνοθετεί η Ράια Τσακηρίδη και διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας ενώ την τραγική ιψενική αντιηρωίδα παίζουν η Γιούλια Ρουτιλιάνο και η Ιρένα Αθανασίου.

Balthasar Newmann Choir & Ensemble

Συγκαταλέγεται στα κορυφαία ορχηστρικά σύνολα του κόσμου και αυτό οφείλεται στο ότι αποτελείται από τραγουδιστές που διαθέτουν τα υψηλά εκείνα στάνταρντ που τους επιτρέπουν να είναι σολίστ άψογοι και, παράλληλα, ενταγμένοι πλήρως στην ποιότητα της ομάδας. Μιλάμε, φυσικά, για την Balthasar Newmann Choir (και το αντίστοιχο Ensemble) που επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής στις 25/1 για μια μεγαλειώδη συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου. Ο Τόμας Χέγκελμπροκ, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής αυτού του υπέροχου χορωδιακού συνόλου, το διευθύνει στο «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ αλλά και στη «Missa superba» του Γιόχαν Κάσπαρ Κερλ, ενός άγνωστου Γερμανού συνθέτη του 17ου αιώνα που με αυτό το έργο «άνοιξε» ουσιαστικά το δρόμο για το αριστουργηματικό «Ρέκβιεμ».

Μαρία Πολυδούρη – Κώστας Καρυωτάκης: Μουσική Αλληλογραφία

Mια μελωδική ανάγνωση του μοιραίου έρωτα της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (25/1). Ένας έρωτας ποιητικός που στάθηκε αφορμή δύο σύγχρονοι συνθέτες να σκιαγραφήσουν το μουσικό πορτρέτο δυο κορυφαίων ποιητών της γενιάς του 20. Ο Χρυσόστομος Καραντωνίου και o Κώστας Μάκρας «αποκωδικοποιούν», με τον δικό τους μουσικό τρόπο, το βαθύ ερωτικό αποτύπωμα της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη. Ερμηνεύουν η Ιφιγένεια Κορολόγου και ο Πάνος Παπαϊωάννου.

Sid, Erik Truffaz ft. Fouad Afra

Μια απόλυτα δημιουργική μουσική συνάντηση στο «Half Note Jazz Club» (25-28/1) που ονομάζεται «Elegia Session» και εμπλέκει τον πολυπράγμονα τζαζ τρομπετίστα Erik Truffaz, τον πολυκαλλιτέχνη (μουσικό, σκηνοθέτη κ.λπ.) Sig – ή Siegfried Debreband – που εδώ παίζει πιάνο, τσέλο και συνθεσάιζερ, και τον Λιβανέζο out rock ντράμερ / περκασιονίστα Fouad Afra. Τζαζ και μουσικές του κόσμου, τζαζ και contemporary feeling, τζαζ και όλα!

Νίκος Τουλιάτος

Το Σάββατο 26/1 η σειρά «Μουσικά πορτρέτα» του Μεγάρου Μουσικής παρουσιάζει μια δραματοποιημένη παράσταση/αφιέρωμα στον πολυπράγμονα μουσικό κρουστών Νίκο Τουλιάτο, ο οποίος έχει βάλει τη σφραγίδα του –μέσα από μια πορεία 50 χρόνων– σε πολλές όψεις της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, έντεχνης και δημιουργικής (τζαζ, αυτοσχεδιαστικής), αλλά και της θεατρικής performance art. Μία παράσταση με τίτλο Ηχο-δράσεις, με μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιούς που -μέσα από δραματοποιημένα κείμενα ημερολογίου- περιγράφει το ταξίδι ενός καλλιτέχνη μέσα στον χρόνο σε όλα του τα επίπεδα.

Ryoji Ikeda

Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης Ριότζι Ικέντα επιστρέφει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και ηλεκτρίζει. Από τις 28/1 ο υπόγειος εκθεσιακός χώρος μεταμορφώνεται σε ένα οπτικοακουστικό παλμογράφο με το τελευταίο έργο του Ιάπωνα δημιουργού από τη σειρά «datamatics», με τίτλο «Data Flux». Δώδεκα παράλληλοι βιντεοπροβολείς συγχρονίζονται με μια μινιμαλιστική ηλεκτρονική σύνθεση και γεμίζουν ψηφία και δεδομένα τις αισθήσεις του επισκέπτη. Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες

Bojan Ristić Brass Band

  • Μουσικές του κόσμου

Μια μεγάλη μουσική παράδοση των τσιγγάνων της Ευρώπης με μείξη παραδοσιακών βαλκανικών ρυθμών και γοητευτικές επιρροές από σουίνγκ και φανκ, λάτιν και τζαζ.

«Έντα Γκάμπλερ»

  • Όπερα

Όπερα δωματίου του Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο της Έρης Κύργια, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν. Σκηνοθεσία της Ράιας Τσακηρίδη και μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Hauschka

  • Σύγχρονη

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Volker Bertelmann παρουσιάζει μια αναδρομή στο έργο του καθώς και μουσική από το επικείμενο άλμπουμ του «A different forest».

Μαρία Πολυδούρη - Κώστας Καρυωτάκης: «Μουσική Αλληλογραφία»

  • Μουσική Ποιητική

Mελωδική ανάγνωση του μοιραίου έρωτα δύο κορυφαίων ποιητών της γενιάς του ’20 από δύο σύγχρονους συνθέτες, τον Χρυσόστομο Καραντωνίου και τον Κώστα Μάκρα. Ερμηνεύουν η Ιφιγένεια Κορολόγου και ο Πάνος Παπαϊωάννου.

Balthasar Neumann Ensemble & Choir

  • Κλασική μουσική

Μία από τις κορυφαίες χορωδίες του κόσμου κι ένα ορχηστρικό σύνολο, δημιουργήματα του Γερμανού οραματιστή αρχιμουσικού Τόμας Χένγκελμπροκ, στο «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ και στη «Missa superba» του Γιόχαν Κάσπαρ Κερλ.

Νίκος Τουλιάτος

  • Μουσική παράσταση

Πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο χώρο των κρουστών σε μια παράσταση-γιορτή, στην οποία συμμετέχει πλήθος από καλλιτέχνες που «ηχο-δρούν» με τον καταξιωμένο Έλληνα τζάζμαν.

Sig & Erik Truffaz ft. Fouad Afra

  • Jazz-Blues-Ethnic

Συνάντηση κορυφής ενός τζαζ πιανίστα/τσελίστα, ενός τζαζ τρομπετίστα κι ενός Λιβανέζου περκασιονίστα.

M.O.P.

  • Hip Hop

Το ιστορικό hip hop ντουέτο μάλλον στην τελευταία περιοδεία της καριέρας του, καθώς οι rappers Lil Fame και Billy Danze σκοπεύουν να επικεντρωθούν στην παραγωγή.

MMMD - mohammad

  • Rock-pop-folk

Ιδιόμορφο double bill, με το σχήμα να υποδέχεται το 2019 με μια εφ’ όλης της ύλης συναυλία και να ακολουθεί αποκλειστική και μοναδική προβολή της ταινίας «Hagazussa - A Heathen’s Curse» του Lukas Feigefeld, της οποίας την πρωτότυπη μουσική υπογράφουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.