10 συναυλίες (+ μια δισκογιορτή) που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Οι συναυλίες που τρέχουν και, παράλληλα, το γνωστό τριήμερο δισκο-bazaar Vinyl Is Back.

10 συναυλίες (+ μια δισκογιορτή) που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

«Magnus Eroticus»

Ο «Μεγάλος Ερωτικός», το σπουδαίο αυτό έργο του Μάνου Χατζιδάκι παίρνει μπαρόκ χαρακτήρα και αποδίδεται σε ελισαβετιανό αγγλικό στίχο. Και, φυσικά, γίνεται «Magnus Eroticus», τραγουδισμένο από την σοπράνο Ρέιτσελ Ρέντμοντ και τον τενόρο Κέβιν Σκέλτον. Η μεταγραφή για μπαρόκ σύνολο είναι του Μιγκέλ Ανρύ και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ανδρέας Λινός. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσιάζει αυτό το έργο (6, 7/12) σε διπλές παραστάσεις που θα ηχογραφηθούν.

Madeleine Peyroux

Γνωστή και αγαπημένη του ελληνικού κοινού, με μια μουσική ταυτότητα που διευρύνει την έννοια της τζαζ, είναι από τους καλλιτέχνες που δίνουν γιορτινό «παρών» στο Christmas Theater (6/12). Εδώ, μαζί με το τελευταίο της άλμπουμ «Anthem», όλος ο αφρός της τέχνης της γίνεται ένα σόου του μυαλού και των αισθήσεων, με τραγούδια που αγγίζουν την καρδιά κι έχουν κάτι να πουν σε όλους μας• και ειδικά στο δικό μας κοινό, το οποίο τόσο πολύ την αγαπάει και την ακολουθεί σε κάθε της εμφάνιση εδώ.

Nellie «Tiger» Travis

Μια πραγματική «τίγρις» σε ότι αφορά την ερμηνεία του μπλουζ του Σικάγου, η Nellie Travis έχει συνδεθεί με τη «μητέρα» του σύγχρονου μπλουζ αυτής της πόλης, την Koko Taylor. Οι ρίζες της, φυσικά, είναι πίσω στον Μισσισιπή και η τέχνη της διατρέχει το σύνολο της μαύρης urban μουσικής. Είναι στο «Half Note Jazz Club» (7 έως 10/12) και ως backing group έχει ένα από τα καλύτερα του είδους (του μπλουζ του Σικάγου, δηλαδή), τους δικούς μας Blues Cargo.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Η Άλκηστις επιστρέφει από 7/12, κάθε Παρασκευή και Δευτέρα, στην σκηνή του Gazarte με ροκ διάθεση, σε μια παράσταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Ένα πρόγραμμα «Σε απευθείας σύνδεση» με το κοινό της, πλημμυρισμένο με τραγούδια που αγαπάμε, τραγούδια που ξυπνάνε μνήμες, με ευαισθησία, συμμετοχή και ενέργεια! Και την Τρίτη (11/12), κατ’ εξαίρεσιν και για πολύ καλό σκοπό, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, πάντα «Σε απευθείας σύνδεση», τραγουδάει για τα παιδιά του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).

Delinquent Habits

Εδώ και 30 χρόνια οι Delinquent Habits αποτελούν ένα από τα κορυφαία latino hip-hop σχήματα, στηρίζοντας την urban επικοινωνία τους σε ισόποσες αγγλόφωνες και ισπανόφωνες δόσεις πάνω σε λάτιν και φανκ ηχορυθμίες. Με κέντρο τους, φυσικά, το ανατολικό Λος Άντζελες, οι Delinquent Habits δημιούργησαν μια κατάσταση σ’ όλο τον κόσμο – μια κατάσταση που έχει ανανεωθεί εδώ και μερικά χρόνια και αυτή η ανανέωση υπογραμμίζεται από την κυκλοφορία του περσινού άλμπουμ «It Could Be Round Two» που φέρνει μαζί τους MC’s Ives Irie και Kemo The Blaxican να «βομβαρδίζουν» κυριολεκτικά τις αισθήσεις μας. Στο «Temple», 7 Δεκεμβρίου.

Kikagaku Moyo

Χειρίζονται με άνεση ήχους και ρυθμούς μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν η κλασική ψυχεδέλεια και η modern jazz, με όλες τις τεχνικές και τις τεχνοτροπίες που ανήκουν στο καθαρό krautrock ή στη world μουσική, φτιάχνοντας έτσι ένα σούπερ δελεαστικό crossover• και παίζουν με εντάσεις που ξεκάθαρα προέρχονται από το heavy metal και τη noisy αβανγκάρντια. Οι Kikagaku Moyo φροντίζουν να κινούνται πάντα με οδηγό τους τη μουσική, σε δρόμους των ινδικών ragas ή των μινιμαλιστικών drones, δημιουργώντας μια σύγχρονη rock trance που κυριολεκτικά απογειώνεται και απογειώνει σε live καταστάσεις. Με τον πρόσφατο δίσκο τους «Masana temples» να κινείται σε κορυφαίο επίπεδο, μπορούμε να φανταστούμε πού θα πάει το επικείμενο live τους στο «Fuzz» (7/12).

Vinyl Is Back

Δεν είναι ένα απλό παζάρι δίσκων – είναι μια πραγματική μουσική γιορτή. Το γνωστό μας «Vinyl is back» επιστρέφει φέτος στο «Cine Κεραμεικός» για ένα τριήμερο (7, 8, 9/12) και παίρνει χαρακτήρα τζαζ καθώς τα live του έχουν να κάνουν με μερικά από τα καλύτερα σχήματα του είδους όπως το Baby Trio του Γιώργου Κοντραφούρη, οι Πυρός Αιθήρ, τα γκρουπ του Τάκη Μπαρμπέρη και της Νάσιας Γκόφα, ο Ανδρέας Γκομόζιας μαζί με τον Δημήτρη Πολύτιμο. Το σάουντρακ των αγορών σας σε βινύλια (ή ότι άλλο μουσικό) φροντίζουν ξεχωριστοί DJ’s όπως Μάκης Μηλάτος, Γιώργος Μουχταρίδης, Μιχάλης Λημνιός, Άκης Λαδικός, Νίκος Δρογώσης κ.ά.

Hindi Zahra

Έρχεται ξανά, αυτήν τη φορά στο «Fuzz» (8/12), για να επαναλάβει την προηγούμενη θριαμβευτική της εμφάνιση κι ενώ εμείς έχουμε χωνέψει για τα καλά τη διεθνική ταυτότητα και του δεύτερου προσωπικού της άλμπουμ «Homeland», το οποίο εκτείνεται ακόμη πιο πέρα από τον ορίζοντα που οι ρίζες της και η πράξη έχουν θέσει. Η Hindi Zahra γίνεται εδώ ουσιαστικά πιο τζαζική, ξέροντας πλέον πολύ καλά να ξεπερνά τη φόρμα και να μπαίνει βαθιά στο περιεχόμενο. Καλλιεργεί το δικό της στιλ, με τις μελωδίες να ρέουν, τη μελαγχολία να συνυπάρχει με τους σουινγκάτους ρυθμούς, ενοποιώντας μεσανατολικά blues με trip hop και τάνγκο, μαροκινή ρυθμική μουσική gnawa με τσιγγάνικες μελωδίες κ.ο.κ. Πράγματα που θα συναντήσουμε σίγουρα και στον επόμενο δίσκο της, αλλά και στη συναυλία της εδώ.

Johann Strauss Ensemble

Η αυλαία των Χριστουγέννων ανοίγει στο Μέγαρο Μουσικής (8, 9/12) με βιεννέζικους χορούς από το Johann Strauss Ensemble. Είναι μια διήμερη γιορτή που διοργανώνει για τις χαρμόσυνες μέρες ο Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής με ένα από τα πιο γνωστά μουσικά σχήματα της Αυστρίας, που διευθύνει – και στο οποίο παίζει βιολί – ο χαρισματικός Russell McGregor. Το φετινό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο καθώς τις μουσικές των Στράους, Λέχαρ, Κάλμαν κ.ά. πλαισιώνει ένα σύνολο νέων χορευτών, που χορεύουν πασίγνωστα βαλς και πόλκες καθώς η Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο Δημήτρης Πακσόγλου τραγουδούν άριες από όπερες και έργα του βιεννέζικου ρεπερτορίου.

Ο κατά Ξαρχάκο Ζαμπέτας

Ο κόσμος του Γιώργου Ζαμπέτα με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου και τη μουσική φροντίδα του Σταύρου Ξαρχάκου. Κόσμος γεμάτος ευαισθησία και ιδιαίτερο χιούμορ, με προσωπικό στυλ γραφής, κορυφαία δεξιοτεχνία στο παίξιμο και μοναδική showmanship να χαρακτηρίζουν τον «τρόπο» του που, ευτυχώς, διασώζεται σε πλήθος από ταινίες του παλιού μας κινηματογράφου. Τον μουσικό κόσμο του Ζαμπέτα προσεγγίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Σταύρος Ξαρχάκος και από μέσα του αναδεικνύει ποιότητες που, πιθανόν, και να μην γνωρίζουμε πως υπάρχουν, έχοντας μπροστά την μοναδική ερμηνεία της Αλεξίου. Στο «Gazarte» τα Σαββατοκύριακα από 8/12.

The Last Drive

Για τα live των Last Drive στο Gagarin δεν χρειάζεται κανείς να πει πολλά – τα περισσότερα είναι πλέον ιστορικά, και οι μυημένοι στον ήχο της σπουδαίας ελληνικής μπάντας το γνωρίζουν. Αυτή τη φορά, έρχονται στη Λιοσίων όχι μόνο με όλα τα αγαπημένα κομμάτια αλλά και με τον πρόσφατο ομώνυμο δίσκο τους που έχει ήδη αγαπηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες

Kikagaku Moyo

  • Rock-pop-folk

Οι Ιάπωνες psych rockers, ένα από τα πλέον ανερχόμενα και δυναμικά ονόματα της παγκόσμιας ψυχεδελικής σκηνής, ζωντανά στην Αθήνα.

Hindi Zahra

  • Μουσικές του κόσμου

Το παζλ της μουσικής προσωπικότητάς της περιλαμβάνει τις βερβερίνικες ρίζες της, τη μουσική της Βραζιλίας, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Ινδίας και του Ιράν.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

  • Ελληνική

«Σε απευθείας σύνδεση» με το κοινό της, σε τραγούδια αγαπημένα, που ξυπνούν μνήμες, με ευαισθησία, συμμετοχή κι ενέργεια.

Madeleine Peyroux

  • Jazz-Blues-Ethnic

Eπιστρέφει για μια τζαζ χριστουγεννιάτικη συναυλία με τραγούδια από το νέο της άλμπουμ «Anthem» αλλά και τις επιτυχίες από όλη την καλλιτεχνική της πορεία

Delinquent Habits

  • Hip Hop

Oι urban latin hip hop τιτάνες από το Λος Άντζελες φέρνουν ένα από τα πιο εκρηκτικά και αληθινά live στην πόλη μας

Johann Strauss Ensemble

  • Χριστουγεννιάτικα

Βιενέζικοι χοροί στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα με το δημοφιλές σύνολο και τον χαρισματικό μαέστρο/βιολονίστα Russell McGregor. Συμμετέχουν η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου και οι χορευτές της Ανώτερης Σχολής Χορού Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Magnus Eroticus»

  • Κλασική μουσική

Ο «Μεγάλος Ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συναντά το αγγλικό μπαρόκ, αναδεικνύοντας έτσι την οικουμενική διάστασή του. Με το Broken Consort, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδρέα Λινού.

The Last Drive

  • Rock-pop-folk

Αυτήν τη φορά έρχονται στη Λιοσίων όχι μόνο με όλα τα αγαπημένα κομμάτια, αλλά και με τον πρόσφατο ομώνυμο δίσκο τους που έχει ήδη αγαπηθεί.

Σταύρος Ξαρχάκος, Χάρις Αλεξίου

  • Ελληνική

Η επιστροφή της μεγάλης μας τραγουδίστριας, στις «κατά Ξαρχάκο» ερμηνείες της μουσικής και των τραγουδιών του Γιώργου Ζαμπέτα.

Nellie «Tiger» Travis & Blues Cargo

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μία από τις κορυφαίες φωνές και παρουσίες στην μπλουζ σκηνή του Σικάγου μαζί με την πληρέστερη ελληνική μπάντα του είδους.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

  • Ελληνική

Τραγουδάει για τα παιδιά του Make A Wish Ελλάδας, σε μια ξεχωριστή παράσταση και «Σε απευθείας σύνδεση».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.