10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Βαδίζοντας προς το καλοκαίρι, συναντάμε σημαντικές συναυλίες στον δρόμο μας. Αυτή την εβδομάδα έχουμε μπροστά μας όλη τη γκάμα, από sludge έως classical.

10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Grails

Οι live εμφανίσεις τους δεν είναι συχνές – έτσι, πρέπει να αισθάνεται κανείς ευτυχής όταν έχει τους Grails στην πόλη του («Κύτταρο», 3/5). Το γκρουπ από το Πόρτλαντ του Όρεγκον έχει πλούσια ιστορία και παρουσία στην post-ψυχεδελική instrumental μουσική εδώ και μια 20ετία και αυτήν συνεχίζει να καταγράφει μέσα από περιεκτικά όμορφα, αρτίστικα και αφηγηματικά άλμπουμ, από το «Burden of hope» ως το περσινό «Chalice hymnal». Mε στοχευμένες συνθέσεις και συγκροτημένη αυτοσχεδιαστική διάθεση, τα live των Grails είναι απόλαυση.

Aura Noir

Άγριο, βλάσφημο, σκοτεινό, επιθετικό κ.ο.κ. Αυτό είναι το black thrash των Νορβηγών που πίσω στα ’90s σκέφτηκαν να ανανεώσουν και να δώσουν περισσότερο ενδιαφέρον σ’ ένα λίγο-πολύ βαλτωμένο μεταλλικό τοπίο. Έτσι δημιούργησαν κάτι που κρατάει ζωντανή την underground σκηνή. («Temple», 4/5)

Turisas

Επικό, λυρικό και συμφωνικό μέταλλο, με ιστορικές αναφορές από την σκανδιναβική παράδοση ως τις μέρες τις βυζαντινές. Το battle metal των Φινλανδών αυτών είναι εξαιρετικό και αφηγηματικά απολαυστικό, πράγμα που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Έρχονται με «Greek fire» για πρώτη φορά εδώ. («Κύτταρο», 4/5)

Κώστας Χατζής

Σπουδαίος καλλιτέχνης με ευρεία κοινωνική απήχηση, λαϊκός τροβαδούρος με όλη τη σημασία του όρου, ο Κώστας Χατζής έχει γράψει μια ολόκληρη ιστορία στο τραγούδι μας. Ξεκινώντας από εκείνο το τζαζικό «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» του Μίμη Πλέσσα το 1961 ο Χατζής «χτενίζει» όλη του την ιστορία ξανά στο Half Note Jazz Club (4-5/5) μέσα από τα δικά του εμβληματικά τραγούδια αλλά και Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Χατζηνάσιο, Τόκα κ.ά. αναβιώνοντας στιγμές από την θρυλική εποχή εποχή των μπουάτ των ‘60’s και φθάνοντας ως το κοινωνικό στάτους του σήμερα. Ούτως ή άλλως, ο Χατζής ήταν και είναι μοναδικός σ’ αυτό που κάνει και αυτό το αίσθημα θα βιώσουμε στην παράσταση αυτή που λέγεται «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει».

City of the Sun

Είναι από τη Νέα Υόρκη και συνδιαλέγονται με ένα σύνολο στιλ που μπορεί να περιγράφονται ως indie, rock, flamenco και post-rock δίνοντάς μας τελικά ένα δικό τους πολυσυλλεκτικό world-music αποτέλεσμα. Φτιάχτηκαν το 2011 από τον κιθαρίστα John Pita και συναποτελούνται από τον από τον Avi Snow (κιθάρα) και τον Zach Para (κρουστά). Παίζουν στο Κύτταρο (5/6).

The Body, Uniform

Το extreme metal δίδυμο των Lee Bufford (ντραμς, programming) και Chip King (κιθάρα, φωνητικά) κάνει τα δικά του - αυτά που ξέρει να κάνει καλά και να εντυπωσιάζει τους πιστούς του - συναντά στη σκηνή του Temple (5/5) τους Uniform. Το νεοϋορκέζικο τρίο, με παρόμοιες ψυχο-ηχητικές ερευνητικές διαδικασίες, δένει μαζί τους τέλεια.

Ευανθία Ρεμπούτσικα

«Ταξίδι από Ανατολή σε Δύση» είναι αυτό που ουσιαστικά κάνει με τη δημιουργική / καλλιτεχνική της παρουσία η Ευανθία Ρεμπούτσικα εδώ και πολλά χρόνια, από «Το αστέρι κι η ευχή» ως το... σημερινό «1968», καταγράφοντας με την υπέροχη μουσική της συναισθήματα, εικόνες, έρωτες, γεύσεις, αρώματα κ.ά. μέσα από σάουντρακ πραγματικά ή φανταστικά. Η «Πολίτικη κουζίνα», ο «Νοτιάς», το «Babam ve oglum» και όλα τα άλλα μας δίνουν το υλικό και για ένα συναυλιακό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση το οποίο η Ευανθία υλοποιεί στο Μέγαρο Μουσικής (5/5) μαζί με τους μουσικούς της και την Παιδική-Νεανική Ορχήστρα «Νίνα Πατρικίδου». Και μας ταξιδεύει με όχημα τη μουσική και τη συγκίνηση.

Camerata Junior

Η Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το νέο της ρεπερτόριο σε μια πρωινή 11.30) κυριακάτικη συναυλία για μικρούς και μεγάλους στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής (6/5). Με δάσκαλο και μαέστρο τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, η Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Camerata Junior έχει ήδη συμπληρώσει επτά χρόνια ανοδικής πορείας ενθουσιάζοντας επανειλημμένως τους κριτικούς και το πιστό κοινό της.

Λένα Πλάτωνος

Έχει μια ιστορία που διαπερνά το σύνολο της σύγχρονης μουσικής στην χώρα μας - και έχει πια ένα διεθνές cult status. Η μουσική της Λένας Πλάτωνος δεν είναι μόνο ηλεκτρονική, δεν είναι μόνο ιδιόρυθμη και ιδιότροπη (όπως οφείλει να είναι!), δεν υπαγορεύει μόνο την δική της αισθητική κ.ο.κ. Τα συνθέτει όλα αυτά και διαθέτει μια σημερινή υπόσταση που, παράλληλα, τα υπερβαίνει. Η Λένα Θα είναι (6/5) στο Six D.O.G.S. μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Γιάννη Παλαμίδα και τον Στέργιο Τσιρλιάγκο.

Μάριος Φραγκούλης

Κλασικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, από το «Άξιον εστί», το «Canto general», το «Επιφάνεια Αβέρωφ» και τραγούδια με τη δική τους ιστορία, στιγμιότυπα από σπουδαία σάουντρακ και μουσικές που έχουν φτιάξει το δικό τους κόσμο –που είναι και δικός μας– μέσα στην παγκόσμια μουσική σκηνή, ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης στο Μέγαρο Μουσικής (9/5). Πριν από 20 χρόνια, ο Μάριος είχε κληθεί από τον Μίκη να ερμηνεύσει τον λαϊκό τραγουδιστή στο «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη• τώρα ο Μάριος Φραγκούλης είναι αυτός που δίνει μια ξεχωριστή ερμηνεία στον μουσικό κόσμο του Θεοδωράκη μαζί με την Budapest Primarius Symphony Orchestra (διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός) και σολίστ το βιολονίστα Zoltan Maga.

Περισσότερες πληροφορίες

Κώστας Χατζής

  • Rock-pop-folk

Επιστρέφει για μια σειρά νέων εμφανίσεων και μας ταξιδεύει με την κιθάρα και την εκφραστική φωνή του μέχρι εκεί που «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει».

Μάριος Φραγκούλης

  • Ελληνική

Σε μελοποιημένη από τον Θεοδωράκη ποίηση Νερούδα, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Ελευθερίου, Γιάννη Θεοδωράκη αλλά και σε τραγούδια από τον κινηματογράφο με την υπογραφή του Μίκη. Με τη σύμπραξη της 30μελούς Budapest Primarius Symphony Orchestra και του διεθνούς φήμης βιολονίστα Zoltan Maga.

Grails

  • Rock-pop-folk

Το μαγευτικό ορχηστρικό σχήμα από το Πόρτλαντ του Όρεγκον επιστρέφει έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια

The Body, Uniform

  • Rock-pop-folk

Μια συναρπαστική μεταλλική και noisy double bill παρθενική εμφάνιση στη χώρα μας

Ευανθία Ρεμπούτσικα

  • Ελληνική

Η ορχήστρα της συνθέτριας με τις δεκάδες επιτυχίες και τις νοσταλγικές μελωδίες, το βιολί της και η σύμπραξη με τους ξεχωριστούς, ταλαντούχους μουσικούς της θα μας χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία.

Camerata Junior

  • Κλασική μουσική

Με δάσκαλο και μαέστρο τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, η νεανική ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής, που συμπλήρωσε ήδη επτά χρόνια ανοδικής πορείας, παρουσιάζει την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της

City of the Sun

  • Rock-pop-folk

Ένα νεοϋορκέζικο ορχηστρικό τρίο που περίτεχνα αναμειγνύει indie, rock, flamenco και post rock ηχοχρώματα σε ένα πολυσυλλεκτικό world music αποτέλεσμα. Η τελευταία επίσκεψή τους είχε χαρακτήρα εκτόνωσης συσσωρευμένης ενέργειας μετά το πανδημικό shutdown. Ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν οι City of The Sun έπαιρναν ξανά το δρόμο πάνω από τον Ατλαντικό για να εμφανιστούν μπροστά στο πιθανότατα αγαπημένο τους κοινό. Ανεβάζοντας μερικά σκαλοπάτια τη συνολική εμπειρία του να βιώνει κάποιος το εξωστρεφές και inclusive ακουστικό folk rock των City of The Sun επί σκηνής, η Made of Stone Productions με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθεί μια απο τις πιο αγαπημένες της μπάντες σε ένα ελληνικό tour, με 5 εμφανίσεις σε ισάριθμες πόλεις.

Aura Noir

  • Rock-pop-folk

Οι οραματιστές και δημιουργοί του black thrash metal με την πλούσια ιστορία επιστρέφουν, πάντα με άγριες διαθέσεις

Turisas

  • Rock-pop-folk

Το epic/folk συμφωνικομεταλλικό γκρουπ από τη Φινλανδία έρχεται ετοιμοπόλεμο για πρώτη φορά στη χώρα μας

Λένα Πλάτωνος

  • Ελληνική

Τόσο underground όσο και mainstream, πάντα επίκαιρη, καλλιτεχνικά σοφότερη και πιο συγκινητική από ποτέ, επιστρέφει στη σκηνή μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.