Μια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Χατζηνίκου

Η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής θα φιλοξενήσει μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο.

Γιώργος Χατζηνίκος


Στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο είναι αφιερωμένη η  έκθεση με τίτλο "100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος" που εγκαινιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, σε μια σύντομη παρουσίαση, θα μιλήσουν η Βάλια Βράκα, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης, όπου φυλάσσεται το αρχείο του Χατζηνίκου, και δυο από τους μαθητές του, ο πιανίστας και μουσικολόγος Χρήστος Μαρίνος και ο πιανίστας και ταμίας του Ιδρύματος Γεωργίου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου Νίκος Αδρασκέλας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης Αντιγόνη Καψάλη.

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό της 100ής επετείου από τη γέννηση του Γιώργου Χατζηνίκου, στον Βόλο στις 3 Μαΐου του 1923. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Γεωργίου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Χόρτου Πηλίου, και μεταφέρεται αυτούσια για την παρούσα παρουσίαση στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια οπτική και ακουστική αφήγηση της ζωής του διαπρεπή στην Ελλάδα και το εξωτερικό Έλληνα σολίστ, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγού. Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα προσωπικό βίωμα για τον κάθε έναν που θα βρεθεί να στέκεται εμπρός της. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν μέσα από ένα "θησαυροφυλάκιο" που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"  και ξεχειλίζει από αποτυπώσεις προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών στιγμών. Στόχος της έκθεσης είναι να αναβιώσει τη ζωή και το πνεύμα ενός σπουδαίου ανθρώπου μέσα από μια σειρά μικρών "μνημείων", δίνοντας βάση στις περιγραφές και τις αφηγήσεις εκείνων που βρέθηκαν στο πλάι του τα τελευταία χρόνια της ζωής του. 

Ο σχεδιασμός της έκθεσης, υιοθετεί την όψη του μονοπατιού, σαν εκείνα τα μυστήρια που ξεπροβάλλουν άξαφνα και σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις. Η τριασδιάστατη διαδραστική ιστοριογραμμή ιχνηλατεί τους σημαντικότερους σταθμούς του Γιώργου Χατζηνίκου στο ταξίδι του στη μουσική, ως μαέστρος, πιανίστας και παιδαγωγός. Επιτρέπει στους θεατές να ορίσουν εκείνοι το πόσο θα αφεθούν στο ταξίδι της ανακάλυψης του μουσικού. Ολόκληρη η έκθεση επεκτείνεται σε προθήκες γεμάτες με αναμνήσεις υλικές και άυλες. Φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, προσωπικά του αντικείμενα, βραβεία, παρτιτούρες και επιστολές γεμίζουν τις σελίδες ενός ανύπαρκτου ημερολογίου, συνθέτοντας ό,τι δεν είναι γνωστό για εκείνον, και έτσι ήσυχα, σχεδόν αθόρυβα αφηγούνται την τεράστια κληρονομιά που άφησε πίσω του. Για κάθε σχεδόν έκθεμα που βρίσκεται σε φυσική μορφή, δίπλα του, ένα QR code μεταφέρει τον επισκέπτη σε οπτικοακουστικές αφηγήσεις του Γιώργου Χατζηνίκου, σε μουσικά ακούσματα και σε ψηφιακά άλμπουμ που ντύνουν με ήχους και εικόνες την πολυδιάστατη ζωή του. 

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 10 π.μ. - 4.45 μ.μ. | Τετάρτη στις  10 π.μ.- 7 μ.μ. | Κυριακές 3/3, 7/4, 19/5, 2/6 στις 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα γίνουν από την επιμελήτρια τις: Τετάρτες 20 Μαρτίου και 24 Απριλίου, στις 6 μ.μ. και τις Κυριακές 7 Απριλίου, 19 Μαΐου και 2 Ιουνίου, στις 12 μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.