Ηρώδειο
Είσ.: € 220-20.
Διεύθυνση:
Tηλ:
Συναυλίες
Μίνως Μάτσας
«Η μουσική αθέατη μέσα μας»: Με αυτόν τον τίτλο θα μας παρουσιάσει ο βραβευμένος συνθέτης για πρώτη φορά σε μια μεγάλη συναυλία βασισμένη στα έργα του με ορχηστρικές συνθέσεις από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, καθώς και μερικά ωραιότερα τραγούδια του που αγαπήσαμε με τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα, της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, του Κώστα Τριανταφυλλίδη και της Μυρτώς Βασιλείου και τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Γιάννης Γκίκας, ο Αντώνης Σουσάμογλου και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Συμπράττουν οι σολίστ Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Πάρις Περυσινάκης (κρητική λύρα), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), Τάκης Βασιλείου (κρουστά), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν) και ο συνθέτης στο πιάνο.
28/09 Πέμ. 9 μ.μ.
«Classic Rock 7»
Το καθιερωμένο classic rock ραντεβού επιστρέφει στο Ηρώδειο με guest πρεσβευτές του αυθεντικού ροκ ήχου, όπως ο Dave Evans, ο Justin Hayward και η Maggie Reilly. TNT, Highway to Heaven, Nights In White Satin, Tuesday Afternoon, Everytime We Touch και άλλες διάσημες ροκ επιτυχίες σε μια βραδιά που θα θυμόμαστε για πάντα. 60 κλασικοi μουσικοί,ροκ είδωλα και μια εκπληκτική ηλεκτρική μπάντα, σε ένα μαγικό ροκ ταξίδι κάτω από την Ακρόπολη. Οι φετινοί guests είναι χαρισματικές και εμβληματικές προσωπικότητες της rock μουσικής σκηνής και έρχονται για πρώτη φορά να τραγουδήσουν κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό.
29/09 Παρ. 9 μ.μ.
The Philip Glass Ensemble
Το εμβληματικό «Koyaaniskatsi» του Philip Glass συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του και το διάσημο σύνολό του θα παρουσιάσει το soundtrack στην ολότητά του. Η Academia Athens Youth Choir θα ενώσει τις δυνάμεις της με το καλλιτεχνικό όχημα του Philip Glass, υπό την μπαγκέτα του Michael Riesman. Παράλληλα θα προβάλλεται η πρωτοποριακή κινηματογραφική δημιουργία του Godfrey Reggio, στην οποία η μουσική και οι εικόνες εξιστορούν την αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση χωρίς διάλογο, με τους στίχους στη γλώσσα των ιθαγενών Χόπι. Τώρα, που η κλιματική «αλλαγή» έγινε κλιματική «κρίση», τώρα που οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται καθημερινά, τώρα που το αίτημα της διαγενεακής αλληλεγγύης και κινητοποίησης είναι πιο ηχηρό από ποτέ, συμμετέχουμε στην εμπειρία του Koyaanisqatsi, ακούμε τη φωνή που έγινε προειδοποίηση, βλέπουμε την προφητεία που γίνεται πραγματικότητα.
30/09 Σάβ. 9 μ.μ.
«Σε Βυζαντινά Ίχνη»
Μια ιδιαίτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, που θα επιχειρήσει να συνδέσει την παράδοση της βυζαντινής μουσικής, το «βυζαντινό μέλος», με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τίτλος της συναυλίας «Σε Βυζαντινά Ιχνη-Δυο Χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής, από το Βυζάντιο στο Μουσικό Σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη» επικεντρώνεται στον Έλληνα συνθέτη που αντλεί έμπνευση και πνευματική δύναμη σε μέγιστο βαθμό από την Βυζαντινή Μουσική Παράδοση. Στα βυζαντινά ίχνη θα μας οδηγήσουν με τις φωνές τους, ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης, γνωστός για τη βυζαντινή του παιδεία, τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και το μοναδικό βυζαντινοπρεπές ηχόχρωμα της φωνής του. Δίπλα του ο Βασίλης Σκουλάς, εμβληματικός ερμηνευτής και εκπρόσωπος της μεγάλης Κρητικής Μουσικής Παράδοσης θα φέρει επί σκηνής, τα βυζαντινότροπα, μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, ανάμεσα τους ριζίτικά, χοροί και μοιρολόγια. Στη συναυλία συμμετέχει επίσης η γοητευτική ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς Σοφία Μάνου, η οποία μέσα από τις μουσικές της επιλογές, βαδίζει στα Βυζαντινά και Λαϊκά μουσικά μονοπάτια. Τον διάλογο βυζαντινών ψαλμών και ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει σχεδιάσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, μουσικολόγος, πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη, την οποία θα δούμε επί σκηνής.
01/10 Κυρ. 8.30 μ.μ.
Άννα Βίσση
Μια από τις πιο καταξιωμένες, διαχρονικές, εμπορικές κι αγαπητές καλλιτέχνιδες, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική μουσική, ενώνει τις δυνάμεις της με την ΕΛΕΠΑΠ για δύο μεγάλες φιλανθρωπικές συναυλίες. Θα παρουσιαστούν, μέσα από ένα ξεχωριστό μουσικό πρίσμα, τα πιο σπουδαία τραγούδια της, τραγούδια του Νίκου Καρβέλα. Τη συνοδεύουν το Σύνολο Ποικίλης Μουσικής «Φιλαρμόνια» υπό τη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη (με τον οποίο έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν, στις παραστάσεις «Δαίμονες» και «Οι Καμπάνες Του Edelweiss»), η 40μελής Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών και η βραβευμένη πιανίστα Βικτωρία Φιοράλμπα Κιαζίμη. Στη βραδιά εμφανίζονται και μέλη από την μπάντα της Άννας Βίσση.
03/10 Τρ. 9 μ.μ.
Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση
Ένα αφιέρωμα στη γνήσια και ανεπιτήδευτη λαϊκή φωνή που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία μας και έγινε το μέσο για να φτάσουν τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής διανόησης στον ελληνικό λαό και να γίνουν κληρονομιά του. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Νταλάρα και ερμηνευτές τους: Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννη Διονυσίου, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Νταλάρα, Μπάμπη Στόκα και Ασπασία Στρατηγού και τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου Ρυθμός. Δωρικός, γνήσια λαϊκός και ευγενής. Ο «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού, ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια με την κιθάρα που του χάρισε ο αδελφός του. Τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη ήταν αυτά που τον συγκλόνισαν και γέννησαν τη μεγάλη του αγάπη για το λαϊκό τραγούδι. Με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση αναβίωσε για πρώτη φορά δισκογραφικά και το ρεμπέτικο τραγούδι, μέσα στη δεκαετία του '60. Όμως, η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και οι αξεπέραστες ερμηνείες του στα έργα του «Ο Επιτάφιος» και «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ήταν εκείνες που σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι. Με τη χαρακτηριστική «ξύλινη» φωνή του και ένα μεγάλο φωνητικό εύρος σφράγισε με την ερμηνεία του, όλη την μεταπολεμική Ελλάδα. Το ανατρεπτικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με την λαϊκή μελοποίηση των μεγάλων ποιητών, ταξίδεψε από άκρη εις άκρη στην ελληνική επικράτεια μέσα από την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
04/10 Τετ. 9 μ.μ.