Ηρώδειο

Είσ.: € 65-55. Προπ.: www.more.com

Συναυλίες

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

  • Κλασική μουσική

Στην καθιερωμένη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής ένα παιδί-θαύμα του πιάνου, ο δεκατριάχρονος Ελισέι Μισίν από τη Ρωσία, ερμηνεύει το Δεύτερο κοντσέρτο του Σοπέν, συμπράττοντας με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ, που μαζί με την Ορχήστρα θα ερμηνεύσουν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

21/06 Παρ. 9 μ.μ.

Αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα

  • Αφιέρωμα

Σε μια μυθική καριέρα που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες, ο πολυσχιδής συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, έχει συνθέσει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα, αλλά και κλασική μουσική. Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν στη συναυλία του Ηρωδείου πλειάδα αγαπημένων καλλιτεχνών, μαζί με την Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Δημιουργός γενναιόδωρος και δοτικός, ανέδειξε πολλούς μεγάλους τραγουδιστές (Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιάννης Πουλόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Ρένα Κουμιώτη κ.ά.) και καθόρισε το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι με την πλούσια συμβολή του στη δισκογραφία, η οποία του οφείλει επίσης τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ: ο Δρόμος, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, έχει 4.000.000 πωλήσεις από το 1969. Στον κινηματογράφο, τα τραγούδια του Πλέσσα, από τις "Θαλασσιές τις χάντρες" μέχρι το "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου", ταυτίστηκαν με τις πιο λαμπερές στιγμές του ελληνικού σινεμά και τραγουδιούνται ακόμα.

17/06 Δευτ. 9 μ.μ.

London Philharmonia Orchestra

  • Κλασική μουσική

Η περίφημη Philharmonia του Λονδίνου, μία από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, έρχεται στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του επικεφαλής μαέστρου της, του Φινλανδού Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι, που ανέλαβε το 2021, σε ηλικία μόλις 35 ετών, μια θέση από την οποία έχουν περάσει στο παρελθόν θρύλοι όπως ο Τοσκανίνι, ο Κάραγιαν και ο Μούτι. Το δυναμισμό και τη φρεσκάδα της προσέγγισης του Ρόουβαλι συμπληρώνει ιδανικά το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της σολίστ του βιολιού Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια, που θεωρείται το enfant terrible της κλασικής μουσικής χάρη στις αντισυμβατικές και γεμάτες πάθος ερμηνείες της.

18/06 Τρ. 9 μ.μ.

Loreena McKennitt

  • Rock-pop-folk

Η αισθαντική Καναδή τραγουδοποιός Loreena McKennitt, το ξωτικό με την αιθέρια φωνή και τις ονειρικές μελωδίες, γιορτάζει με μια ευρωπαϊκή περιοδεία την 30ή επέτειο του πιο εμβληματικού άλμπουμ της, του «The Mask and Mirror». Το «The Mask and Mirror» κυκλοφόρησε το 1994. Ήταν το 5ο άλμπουμ της και θεωρείται το καλύτερο στην καριέρα της, σημείο καμπής στη μουσική της και με πωλήσεις περισσότερες από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Χαρακτηρίστηκε από το Billboard ως «αιώνιο και υπερβατικό» ενώ αποθεώθηκε για την «διαπολιτισμική του ταυτότητα» καθώς συνδυάζει κελτικές, ισπανικές και μαροκινές επιρροές. Μιλώντας για αυτό η McKennitt ισχυρίζεται πως η έμπνευσή της προήλθε από συγκεκριμένους δρόμους εσωτερικής φώτισης και πως εξετάζει θεμελιώδη ερωτήματα που αντηχούν στους αιώνες: ποια η προέλευση του Θεού, τι είναι θρησκεία και τι πνευματικότητα, τι πραγματικά μας αποκαλύφθηκε και τι παρέμεινε κρυφό, τι αποκαλύπτουν εν τέλει «η μάσκα και ο καθρέφτης».

26/06 Τετ. 9 μ.μ.