Οι Interpol μέσα από 7 δίσκους

Λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της επιδραστικής μπάντας στο Release Athens * SNF Nostos ανατρέχουμε στην πλούσια δισκογραφία τους.

Interpol

Μεγάλοι headliners της τρίτης ημέρας της μεγάλης συνδιοργάνωσης Release Athens * SNF Nostos θα είναι οι Νεοϋορκέζοι Interpol (στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ), ένα από τα σημαντικότερα alternative σχήματα της βαριάς κληρονομιάς των 00s και μπροστάρηδες της post punk αναβίωσης. Λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της επιδραστικής μπάντας του Paul Banks στην Αθήνα θυμόμαστε τα επτά studio album που τους ανέδειξαν σε ένα από τα πιο συνεπή rock γκρουπ της γενιάς τους – από το εμβληματικό ντεμπούτο τους "Turn On The Bright Lights" μέχρι το περσινό "The Other Side of Make-Believe".

"Turn On the Bright Lights" (2002)

Ήταν 1997 όταν οι Interpol έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις στη μεγάλη μάνα της ροκ, Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα με συγκροτήματα όπως οι Strokes, Yeah Yeah Yeahs, TV On The Radio και πολλούς ακόμα, το κουαρτέτο βρήκε τα ερείσματα του στη βρετανική post punk παράδοση με εμφανείς επιρροές από τους Smiths, τους Joy Division, τους Chameleons και οι Echo and the Bunnymen, διαμορφώνοντας όμως ένα αυθύπαρκτο – κι εντελώς δικό τους – μουσικό σύμπαν, χάρη στις αιχμηρές κιθάρες του Daniel Kessler, το στιβαρό rhythm section και τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Paul Banks. Κι έτσι, εκεί που γύριζε η χιλιετία και μετά από τρία – ενδεικτικά του τι έπεται - EPs, υπογράφουν με το indie label της Matador και κυκλοφορούν ένα από τα καλύτερα δισκογραφικά ντεμπούτα όλων των εποχών

"Antics" (2004) 

Ο διάδοχος του "Turn On the Bright Lights" ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο άμεσο τρόπο αυτό που ήδη γνώριζαν όλοι: ότι οι Interpol ήταν μια από τις κορυφαίες μπάντες του post-punk ιδιώματος. Το σκοτάδι τους αποκρυσταλλώνεται μουσικά και στιχουργικά σε μια πρωτότυπα γκρίζα μελαγχολία και μια σχέση αγάπης και μίσους με τη ζωή στην πόλη, με τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικού, με τη σχέση της απόστασης και της εγγύτητας στις ανθρώπινες σχέσεις. Στο "Antics" βρίσκονται και μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των 00s, όπως τα "Evil”, "C’mere” κ.α.

"Our Love to Admire" (2007)

H τρίτη δισκογραφική απόπειρα των Interpol, η μοναδική που κυκλοφόρησε με την ετικέτα της Capitol/EMI, χάρισε στο μεγάλο συγκρότημα μεγάλη εμπορική επιτυχία. Παράλληλα, συσπείρωσε γύρω από το ήδη μεγάλο όνομά τους ένα φανατικό fanbase, χάρη στα βραδείας καύσης τραγούδια που περιείχε ("Pace Is The Trick", "No I In Threesome", "Scale") και το χρυσό άγγιγμα του Rich Costey στην παραγωγή (Franz Ferdinand, Μuse, Bloc Party). 

"Interpol" (2010)

Διαβάστε Επίσης

Μετά τη σύντομη περιπέτεια τους στα χωράφια των μεγάλων δισκογραφικών, οι Interpol επιστρέφουν στη "μητρική" Matador ανακοινώνοντας το release του ομώνυμου δίσκου τους. Έκαναν μάλιστα λόγο για επιστροφή στον ήχο και το ύφος του "Turn On the Bright Lights", που συνέχιζε να στέκει σαν σκιά από πάνω τους. Από τα απόκοσμα φωνητικά του Banks στο αξέχαστο "Lights", την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα "Always Malaise" και το εξομολογητικό "The Undoing", το άλμπουμ διέπεται από μια αίσθηση ανείπωτης δυσφορίας. Σε αφήνει τελικά να βγεις στην επιφάνεια για αέρα οριακά πριν το τέλος, στο "Try It On". Σε αυτό το σημείο, έχεις πια εμπεδώσει ότι για κάθε παραίτηση που εκμυστηρεύονται στο ελεγειακό "Interpol" άλλο τόσο απέχουν από αυτή.

"El Pintor" (2014)

Με το πέρας της δημιουργικής διαδικασίας και της κυκλοφορίας του "Interpol", ο Carlos D (Dengler) αποχωρεί για να επιδιώξει τα προσωπικά του πρότζεκτ. Οι Interpol μεταμορφώνονται σε τρίο, χωρίς να δείχνουν κάποια πρόθεση να αντικαταστήσουν μόνιμα τον πρώην μπασίστα τους. Στο "El Pintor" η μπάντα πατάει "restart" και χαρίζει ένα άλμπουμ ανάλογο των προσδοκιών, με 10 κομμάτια γεμάτα ουσία, όπως αποδεικνύουν με σαφήνεια τα 40 λεπτά που διαρκεί ο γεμάτος highlights (βλ. "My Desire", "All the Rage Back Home" κ.α.) δίσκος. 

"Marauder" (2018)

Ο έκτος δίσκος τους είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι ακόμη και όταν δεν προσπαθούν, δεν μπορούν να βγάλουν κακό άλμπουμ. Από το κυνικό "If You Really Love Nothing", στο σχόλιο για την απόγνωση των social media ("Party’s Over") και την κοινωνικότητα στην σύγχρονη πόλη ("Surveillance"), οι Νεοϋορκέζοι δείχνουν ότι έχουν ακόμα πολλά να πουν και να κάνουν.

"The Other Side of Make-Believe" (2022)

Σήμερα, οι Interpol μοιάζουν να βρίσκονται σε μια ακόμη κορυφαία στιγμή της καριέρας τους αφού το περσινό, έβδομο άλμπουμ τους, "The Other Side of Make-Believe", μένει μακριά από τη δημιουργική ανακύκλωση και νοσταλγία επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται μια από πιο ιδιαίτερες, συνεπείς και ανθεκτικές περιπτώσεις στη ροκ του 21ου αιώνα. Μετά από 25 χρόνια ζωής, το γκρουπ είναι γεμάτο παλμό και ένταση, κάτι που θα επιβεβαιώνουν το βράδυ της 23ης Ιουνίου, όταν θα ανέβουν στη σκηνή, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens x SNF Nostos - Ημέρα 3η

  • Φεστιβάλ

Το Release Athens Festival και το SNF Nostos του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ενώνουν δυνάμεις και φέρνουν ακόμη πιο κοντά την Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με ένα τριήμερο line up-φωτιά.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Επιπλέον ημερομηνία για τους Still Corners

Η πρώτη συναυλία τους στο "Gagarin" έχει ήδη γίνει sold out.

29/04/2024

Βαγγέλης Γερμανός & Διονύσης Τσακνής στο "Άλσος": Μια υπέροχη βραδιά "δικού μας rock"

"Κάθε Πράμα στον Καιρό του" λέγεται η παράσταση που ανεβάζουν παρέα, ανά σποραδικά διαστήματα. Εκείνοι, πάντως, αποδεικνύουν επί σκηνής ότι είναι "παντός καιρού", ενώ θυμίζουν και την ουσία ενός ηλεκτρικού τραγουδιού που μπορεί να γεννήθηκε από τα αγγλοαμερικάνικα διδάγματα, μα έγινε, τελικά, πλήρως ελληνικό.

Jlin: Λίγο έλειψε να αρχίσουμε τον χορό στο "Ωδείο Αθηνών"

Στον δεύτερό της ερχομό στην Αθήνα –και όχι πρώτο, όπως γράφτηκε αλλού– η Αμερικανίδα δημιουργός έδωσε μια εκπληκτική ηλεκτρονική συναυλία, που, παρά την υπέροχη εγκεφαλική της διάσταση, έκανε και τα πόδια μας να "καίγονται", με αποτέλεσμα ο κόσμος να τη ραίνει με ιαχές ενθουσιασμού, που την έκαναν να χαμογελά πάνω από τον εξοπλισμό της.

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.