130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα

Το εξηνταμελές χορωδιακό σύνολο του Πανεπιστημίου Texas A&M επιστρέφει στην Ελλάδα για μια περιοδεία που θα ολοκληρωθεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στις 25/5.

Singing Cadets

Ήταν το μακρινό 1893 όταν εννιά φοιτητές του (τότε στρατιωτικού) Πανεπιστημίου Texas A&M σχημάτισαν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα, πανεπιστημιακά φωνητικά σύνολα των ΗΠΑ: τους Άδοντες Δοκίμους (Singing Cadets). Το όνομα τους βέβαια, μέχρι και το 1940, ήταν "Texas A&M Glee Club". Από την ίδρυσή της, η βραβευμένη με Emmy χορωδία όχι μόνο κατάφερε να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου αλλά και να μεταλαμπαδεύσει σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού το "Aggie Spirit", το πνεύμα ήτοι του δόκιμου του Πανεπιστημίου Texas A&M, διατηρώντας έτσι ζωντανή την παράδοση και την ιστορία του θεσμού.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη συνεχή και συνεπή παρουσία των Άδοντων Δοκίμων έπαιξαν οι άοκνοι διευθυντές που διετέλεσαν επικεφαλής της χορωδίας, όπως ο David Kipp που διανύει φέτος το 21ο έτος της θητείας του. Εκτός από 13ος διευθυντής της χορωδίας ο Kipp συμπράττει με τους Singing Cadets, σολιστικά ως βαρύτονος, κυρίως σε αποκλειστικές τους εμφανίσεις και ιδιαίτερες περιστάσεις.

130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα - εικόνα 1
Tο ανδρικό σύνολο έχει τελειοποιήσει τις ερμηνείες του σε ένα πραγματικά ευρύ ρεπερτόριο: από παλιά φοιτητικά τραγούδια μέχρι κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ του Broadway.

Μέσα στην τελευταία εικοσαετία έχουν διανύσει πάνω από 100.000 μίλια για τις ανάγκες των εμφανίσεών τους. Το σχήμα έχει συχνά τραγουδήσει προς τιμήν επώνυμων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εν ζωή Προέδρων των ΗΠΑ και άλλων αρχηγών κρατών. Έχουν ταξιδέψει στη Ρουμανία, το Μεξικό, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, την Ουγγαρία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, την Κίνα και ολόκληρη την Νότιο Αφρική μεταξύ άλλων.

130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα - εικόνα 2
Πίσω από τα αυστηρά κοστούμια της χορωδίας "κρύβεται" ένα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα!

Μετρώντας περισσότερες από 70 προγραμματισμένες, ζωντανές και τηλεοπτικές εμφανίσεις ετησίως, το ανδρικό σύνολο έχει τελειοποιήσει τις ερμηνείες του σε ένα πραγματικά ευρύ ρεπερτόριο. Παραδοσιακά εντάσσει στις συναυλίες του από παλιά φοιτητικά, χορωδιακά, θρησκευτικά και πατριωτικά τραγούδια μέχρι κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ του Broadway και της σύγχρονης pop μουσικής εν γένει. Πίσω από τα αυστηρά κοστούμια τους και την πειθαρχία μιας χορωδίας ένστολων δοκίμων "κρύβουν" ένα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις!

130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα - εικόνα 3
Ο Bryce Reed μόνιμος πιανίστας, συνοδός των Singing Cadets μαζί με τον διευθυντή χορωδίας, David Kipp, που διανύει φέτος το 21ο έτος της θητείας του.

Μαζί τους περιοδεύει και ο μόνιμος πιανίστας, συνοδός της χορωδίας, Bryce Reed. Ο Reed υπηρετεί για τέταρτη χρονιά ως ο μόνιμος πιανίστας, συνοδός των Singing Cadets. Συνοδεύει το γκρουπ σε όλες τις πρόβες, συναυλίες και περιοδείες, ενώ, παράλληλα στηρίζει το μουσικό τμήμα σε θέματα οπτικοακουστικού υλικού και τεχνολογίας. Οι Άδοντες Δόκιμοι επέστρεψαν ξανά στην Ελλάδα φέτος, μετά το τελευταίο τουρ τους εδώ το 2019. Ξεκίνησαν την περιοδεία τους από την Σύρο (18/5) και θα "σταθμεύσουν" ακόμα, στο Ρέθυμνο (21/5), το Ηράκλειο (22/5) και τα Χανιά (23/5). Η καταληκτική τους συναυλία θα δοθεί στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", την Πέμπτη 25 Μαίου, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άδοντες Δόκιμοι

  • Χορωδιακή

Το εξηνταμελές χορωδιακό σύνολο του πανεπιστημίου Texas A&M επιστρέφει στην Ελλάδα με κομμάτια από ολόκληρο το φάσμα του αμερικανικού ρεπερτορίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο

Οι τρεις κορυφαίοι σολίστες, Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα θα βρεθούν μαζί στη σκηνή, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/06/2024

Το Krama Festival επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στο Πλύφα

Συναυλίες, performances, οπτικές εγκαταστάσεις και DIY εργαστήρια θα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Αστέρες της κλασικής μουσικής και της όπερας, τζαζ βιρτουόζοι και μύθοι της σύγχρονης μουσικής στο Ηρώδειο

Αυτές είναι οι συναυλίες που θα παρακολουθήσουμε αυτό το καλοκαίρι στη σκιά της Ακρόπολης.

Κωστής Μαραβέγιας: Διπλό ραντεβού στον Κήπο του Μεγάρου

Λόγω μεγάλης ζήτησης, προστίθεται και δεύτερη συναυλία.

Μεταφέρεται στο "Floyd" η συναυλία των Archive

Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή δεν διευκρινίζονται από την εταιρεία παραγωγής.

Σταύρο Γασπαράτο, πώς θα ήταν να βρισκόμασταν μέσα σε ένα πιάνο;

Το έργο "Expanded Piano ΙΙ", που θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μας καλεί να φανταστούμε ένα πιάνο να επεκτείνεται στο μέγεθος μιας αίθουσας συναυλιών.

5 αξέχαστες live εμφανίσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Λίγες εβδομάδες πριν το μεγάλο live του σπουδαίου ερμηνευτή στο Release Athens 2024, θυμόμαστε μερικές από τις κορυφαίες βραδιές της καριέρας του.