130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα

Το εξηνταμελές χορωδιακό σύνολο του Πανεπιστημίου Texas A&M επιστρέφει στην Ελλάδα για μια περιοδεία που θα ολοκληρωθεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στις 25/5.

Singing Cadets

Ήταν το μακρινό 1893 όταν εννιά φοιτητές του (τότε στρατιωτικού) Πανεπιστημίου Texas A&M σχημάτισαν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα, πανεπιστημιακά φωνητικά σύνολα των ΗΠΑ: τους Άδοντες Δοκίμους (Singing Cadets). Το όνομα τους βέβαια, μέχρι και το 1940, ήταν "Texas A&M Glee Club". Από την ίδρυσή της, η βραβευμένη με Emmy χορωδία όχι μόνο κατάφερε να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου αλλά και να μεταλαμπαδεύσει σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού το "Aggie Spirit", το πνεύμα ήτοι του δόκιμου του Πανεπιστημίου Texas A&M, διατηρώντας έτσι ζωντανή την παράδοση και την ιστορία του θεσμού.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη συνεχή και συνεπή παρουσία των Άδοντων Δοκίμων έπαιξαν οι άοκνοι διευθυντές που διετέλεσαν επικεφαλής της χορωδίας, όπως ο David Kipp που διανύει φέτος το 21ο έτος της θητείας του. Εκτός από 13ος διευθυντής της χορωδίας ο Kipp συμπράττει με τους Singing Cadets, σολιστικά ως βαρύτονος, κυρίως σε αποκλειστικές τους εμφανίσεις και ιδιαίτερες περιστάσεις.

130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα - εικόνα 1
Tο ανδρικό σύνολο έχει τελειοποιήσει τις ερμηνείες του σε ένα πραγματικά ευρύ ρεπερτόριο: από παλιά φοιτητικά τραγούδια μέχρι κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ του Broadway.

Μέσα στην τελευταία εικοσαετία έχουν διανύσει πάνω από 100.000 μίλια για τις ανάγκες των εμφανίσεών τους. Το σχήμα έχει συχνά τραγουδήσει προς τιμήν επώνυμων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εν ζωή Προέδρων των ΗΠΑ και άλλων αρχηγών κρατών. Έχουν ταξιδέψει στη Ρουμανία, το Μεξικό, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, την Ουγγαρία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, την Κίνα και ολόκληρη την Νότιο Αφρική μεταξύ άλλων.

130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα - εικόνα 2
Πίσω από τα αυστηρά κοστούμια της χορωδίας "κρύβεται" ένα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα!

Μετρώντας περισσότερες από 70 προγραμματισμένες, ζωντανές και τηλεοπτικές εμφανίσεις ετησίως, το ανδρικό σύνολο έχει τελειοποιήσει τις ερμηνείες του σε ένα πραγματικά ευρύ ρεπερτόριο. Παραδοσιακά εντάσσει στις συναυλίες του από παλιά φοιτητικά, χορωδιακά, θρησκευτικά και πατριωτικά τραγούδια μέχρι κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ του Broadway και της σύγχρονης pop μουσικής εν γένει. Πίσω από τα αυστηρά κοστούμια τους και την πειθαρχία μιας χορωδίας ένστολων δοκίμων "κρύβουν" ένα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις!

130 χρόνια Άδοντες Δόκιμοι: Γνωρίστε τη μακρά πορεία τους αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συναυλία στην Αθήνα - εικόνα 3
Ο Bryce Reed μόνιμος πιανίστας, συνοδός των Singing Cadets μαζί με τον διευθυντή χορωδίας, David Kipp, που διανύει φέτος το 21ο έτος της θητείας του.

Μαζί τους περιοδεύει και ο μόνιμος πιανίστας, συνοδός της χορωδίας, Bryce Reed. Ο Reed υπηρετεί για τέταρτη χρονιά ως ο μόνιμος πιανίστας, συνοδός των Singing Cadets. Συνοδεύει το γκρουπ σε όλες τις πρόβες, συναυλίες και περιοδείες, ενώ, παράλληλα στηρίζει το μουσικό τμήμα σε θέματα οπτικοακουστικού υλικού και τεχνολογίας. Οι Άδοντες Δόκιμοι επέστρεψαν ξανά στην Ελλάδα φέτος, μετά το τελευταίο τουρ τους εδώ το 2019. Ξεκίνησαν την περιοδεία τους από την Σύρο (18/5) και θα "σταθμεύσουν" ακόμα, στο Ρέθυμνο (21/5), το Ηράκλειο (22/5) και τα Χανιά (23/5). Η καταληκτική τους συναυλία θα δοθεί στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", την Πέμπτη 25 Μαίου, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άδοντες Δόκιμοι

  • Χορωδιακή

Το εξηνταμελές χορωδιακό σύνολο του πανεπιστημίου Texas A&M επιστρέφει στην Ελλάδα με κομμάτια από ολόκληρο το φάσμα του αμερικανικού ρεπερτορίου.

Παρνασσός

Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, κέντρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Παύλος Παυλίδης και οι Hotel Alaska ζωντανά στην Τεχνόπολη

Ένα best off της δισκογραφίας του Παύλου, από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών έως και τον τελευταίο του δίσκο "Το Μαύρο Κουτί" που κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2023

O Δημήτρης Μυστακίδης και η Μάρθα Φριντζήλα μοιράζονται τη σκηνή του Faliro Summer Theater

Με κοινή βάση το χιούμορ και το μεράκι σε ό,τι κάνουν, οι δύο καλλιτέχνες που οι πορείες τους εφάπτονται πολλές φορές συναντιούνται ξανά.

Οι Nightwish σε 10 ιστορίες

Κάθε μπάντα έχει τις ιστορίες της –πόσο μάλλον αυτοί οι Φινλανδοί, που μετρούν 27 έτη πορείας και δύο επεισοδιακές αλλαγές τραγουδιστριών. Ευκαιρία λοιπόν να διηγηθούμε κάποιες, τώρα που ξανάρχονται μετά από 15 χρόνια, εκκινώντας το φετινό Release Athens (Τετάρτη 7/6, Πλατεία Νερού).

Οι Beyond The Black μαζί με τους Helloween και Jinjer στο Release Athens 2023

Το κοινό της Πλατείας Νερού θα ζεστάνουν οι Silent Winter.

Μια ακόμη ευκαιρία για την αινιγματική "Λιονέλλα" του Σαμάρα

Η συναυλιακή παρουσίαση της όπερας "Λιονέλλα" του Σαμάρα αποτέλεσε ένα από τα μείζονα καλλιτεχνικά γεγονότα της τρέχουσας περιόδου, που οδεύει σιγά-σιγά προς το τέλος της.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ διοργανώνει το πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης - MUSAI

14 διεθνείς καλλιτέχνες αλληλοεπιδρούν με εργαλεία νέων τεχνολογιών και AI και τα ενσωματώνουν με τρόπο αυτοσχεδιαστικό ή ως συνθετικά εργαλεία στις μουσικές δημιουργίες τους.