Ο βίος και η πολιτεία του Alice Cooper

O Χάκος Περβανίδης σε στιγμές της μυθιστορηματικής ζωής της μεγάλης μορφής του Rock n Roll.

Alice Cooper © earMUSIC Jenny Risher

Πυροβόλησε τον drummer του συγκροτήματός του, συγκατοίκησε με τους Pink Floyd, ήταν φίλος του Jim Morrison, μοιράστηκε τη σκηνή με τον Jimi Hendrix, και έπαιξε ζωντανά στο σπίτι του Frank Zappa. Όλα αυτά πριν ακόμα κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο. Η συνέχεια έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δημιούργησε ένα καινούριο καλλιτεχνικό ρεύμα, το shock rock, δούλεψε με τον Salvador Dali, υπήρξε κολλητός των Groucho Marx και Peter Sellers και σε ηλικία 25 ετών ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς του κόσμου. Ακολούθησε προσωπική καριέρα, μπήκε δύο φορές σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, εθίστηκε στο golf και αναγεννήθηκε καλλιτεχνικά και εμπορικά. Η μυθιστορηματική ζωή του Alice Cooper έχει δόξα και πόνο, αγάπη και σκοτεινές γωνίες και με αφορμή την εμφάνισή του στις 6 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ μαζί με τους Scorpions ανατρέχουμε σε κάποιες, επιλεγμένες στιγμές της. 

Τα πρώτα χρόνια 1948 – 1969

Απόγονος Γάλλων και Ιρλανδών μεταναστών με γονίδια Αμερικάνων αυτοχθόνων Sioux, o Vincent Damon Furnier γεννήθηκε στο Detroit των ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου 1948. Από μικρός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ήταν ασθματικός και πέρασε μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία. Γιατροί συνέστησαν στην οικογένεια του να μετακομίσει σε θερμότερες περιοχές πράγμα που έγινε με αρχικό προορισμό το Los Angeles και στη συνέχεια το Phoenix της Arizona. Στην πρώιμη εφηβική ηλικία, ο Vincent είχε ήδη αλλάξει πολλές φορές σχολικό περιβάλλον κάτι στο οποίο αποδίδει την προσαρμοστικότητά και την άνεσή του να συναναστρέφεται με ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Στο Phoenix, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε διακρίνεται ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων ενώ παράλληλα δείχνει ενδιαφέρον για την τέχνη και ιδιαίτερα για τον σουρεαλιστικό κόσμο του Salvador Dali. Μαζί με τους συναθλητές του Glen Buxton, Dennis Dunaway, John Tatum και John Speer προπονούνται τραγουδώντας τις μελωδίες των Beatles και των Beach Boys και όταν το σχολείο του διοργανώνει, το 1964, έναν διαγωνισμό ταλέντων πείθει τους υπόλοιπους να ανέβουν στη σκηνή ντυμένοι σαν τους Beatles και να ερμηνεύσουν εν είδει παρωδίας τραγούδια τoυς αλλάζοντας χιουμοριστικά τους στίχους. Ο μοναδικός από την παρέα που ήξερε να παίζει μουσική ήταν ο Buxton. Το όνομα αυτού του σχήματος ήταν The Earwings οι οποίοι και κατάφεραν να ενθουσιάσουν τον κόσμο και να κερδίσουν το διαγωνισμό κάτι που τους ενέπνευσε να μάθουν μουσική και να γίνουν ένα κανονικό συγκρότημα. Ένα βράδυ στην έρημο της Arizona ενώ κυνηγούν λαγούς, ο Alice πυροβολεί, κατά λάθος, τον drummer του στον αστράγαλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Speer να εξαιρεθεί από την στρατολόγηση για τον πόλεμο του Vietnam. O Alice θα εξαιρούνταν και αυτός εξαιτίας της ασθενικής του φύσης. Δύο χρόνια αργότερα, όταν έχει έρθει η ώρα της αποφοίτησης οι Earwings έχουν ήδη μετονομαστεί σε αρχικά σε Spiders, στη συνέχεια σε The Nazz και μετά από δύο singles εγκαθίστανται μόνιμα στο Los Angeles. 

Η δημιουργία των Alice Cooper 1969-1971

Λόγω ύπαρξης άλλων Nazz αλλάζουν και πάλι όνομα σε Alice Cooper αυτή τη φορά, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους ακούγεται ‘ηθικό και αθώο’ και ερχόταν σε αντίθεση με την ανδρόγυνη, προκλητική τους παρουσία. Ως επιρροές της εικόνας τους ανέφεραν την Bette Davis στην ταινία "What Ever Happened to Baby Jane?” και την Anita Pallenberg στην "Barbarella”. Ο Vincent, ως τραγουδιστής και κεντρική φιγούρα, υιοθετεί το όνομα του συγκροτήματος το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει δισκογραφικό συμβόλαιο και να κλείσει κάποιες εμφανίσεις αλλά τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Οι Alice Cooper είναι πολύ ακραίοι και επικίνδυνοι για την φιλειρηνική flower/power πολιτεία της California. Τα μέλη του συγκροτήματος αλλάζουν συνέχεια τόπο διαμονής, συγκατοικούν με τους Pink Floyd κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των τελευταίων στην Αμερική (στην πρώτη συναυλία το ακροατήριό τους ήταν 18 άτομα) ενώ ο Vincent συναναστρέφεται με τον Jim Morrison και τον Jimi Hendrix τον οποίο και είχε γνωρίσει μερικά χρόνια νωρίτερα στο Phoenix όταν ακόμα ήταν ένας άσημος κιθαρίστας. Την εποχή εκείνη, ο σπουδαίος Frank Zappa γνωστός για τον ευρηματικό χαρακτήρα και το ασυνήθιστο γούστο του, ψάχνει για νέα εκκεντρικά συγκροτήματα προκειμένου να συνεργαστεί μαζί τους στην δισκογραφική εταιρεία που είχε ιδρύσει, την Straight Records. Οι Alice Cooper τον εντυπωσιάζουν και έτσι το συγκρότημα που εξακολουθούσε να δέχεται την μία απόρριψη μετά την άλλη κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Pretties for You” το 1969 και την επόμενη χρονιά ακολουθεί το "Easy Action”. Οι δίσκοι δεν γνωρίζουν επιτυχία. Λίγο καιρό νωρίτερα το συγκρότημα είχε προσλάβει για manager τον Shep Gordon o οποίος μέχρι και σήμερα βρίσκεται δίπλα στον Alice Cooper χωρίς να έχουν υπογράψει ποτέ μεταξύ τους συμβόλαιο συνεργασίας. 

H μεγάλη επιτυχία 1971 – 1974

Το συγκρότημα παίρνει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει το Los Angeles με την προοπτική να εγκατασταθεί στην πρώτη πόλη που το κοινό της θα τους αποδεχτεί. Η πόλη αυτή είναι το Detroit που την εποχή εκείνη η μουσική της σκηνή αποτελούνταν από επιθετικά, ατίθασα σχήματα όπως οι The Stooges, οι MC5 και οι Amboy Dukes. Εκεί οι Alice Cooper βρίσκουν τη νέα τους έδρα και ετοιμάζοντας το τρίτο τους album ζητούν από τον παραγωγό των Guess Who οι οποίοι και είχαν γνωρίζει μαζική επιτυχία με το τραγούδι "American Woman” , Jack Richardson, να τους αναλάβει αλλά αυτός αρνείται κατηγορηματικά. Μετά από πολλές επίμονες προσπάθειες, τους στέλνει έναν από τους βοηθούς του ονόματι Bob Ezrin, έναν άνθρωπο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του συγκροτήματος. Ήταν αυτός που τους δίδαξε πως να γράφουν τραγούδια, αλλά κυρίως πίστεψε στις δυνατότητές τους και τις ανέδειξε στον μέγιστο βαθμό. Ο δίσκος "Love It to Death” κυκλοφορεί το 1971 και με βασικό single το τραγούδι "I’m Eighteen” γίνεται αμέσως επιτυχία. Παράλληλα το συγκρότημα βελτιώνει την σκηνική του παρουσία δημιουργώντας ένα γκροτέσκο θέαμα το οποίο οι νεολαία λατρεύει. Ακολουθεί την ίδια χρονιά το album "Killer” όπου και αυτό γνωρίζει εξίσου μεγάλη επιτυχία η οποία και κορυφώνεται με τους δύο επόμενους δίσκους, "School’s Out” (1972) και "Billion Dollar Babies” (1973). Οι Alice Cooper είναι πλέον ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του κόσμου και η προσέλευση στις συναυλίες τους ξεπερνάει αυτή των Rolling Stones. Εκείνη τη χρονιά, το ίνδαλμα του Alice, o Salvador Dali ζητά να συνεργαστούν σε κάτι που ονομάστηκε ‘το τρισδιάστατο κυκλικό ολόγραμμα του μυαλού του Alice Cooper’ και περιλάμβανε τον Alice ημίγυμνο, διαμάντια γνωστού οίκου και έναν κεραμικό εγκέφαλο με ένα εκλέρ πάνω του! 

Η προσωπική καριέρα 1974 – 1978

Η μεγάλη επιτυχία και οι συνεχείς περιοδείες έχουν επιφέρει συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος κάτι που φαίνεται και στο επόμενο τους album. Το "Muscle of Love” αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και οι πέντε μουσικοί αποξενώνονται με αποτέλεσμα το συγκρότημα διαλυθεί. Ο Alice, ακούραστος, ετοιμάζει την προσωπική του καριέρα και μαζί με τον Bob Ezrin στήνουν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Να ετοιμάσουν το πιο εντυπωσιακό album της καριέρας τους το οποίο και θα συνοδευτεί από μία εξίσου φανταχτερή περιοδεία. Το "Welcome to my Nightmare” (1975) είναι ένας θρίαμβος. Επιτυγχάνει εντυπωσιακές πωλήσεις ενώ και στις συναυλίες, που πλαισιώνονται από χορευτές και ταχυδακτυλουργούς, δεν μένει ούτε ένα εισιτήριο απούλητο. Ο Alice Cooper ζει την απόλυτη δόξα, είναι στα εξώφυλλά όλων των περιοδικών τον ζητούν να εμφανιστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά show, από το "Saturday Night Live” μέχρι το "Muppet Show” και κάνει παρέα με star του κινηματογράφου. Όλο αυτό όμως έρχεται με ένα τίμημα. Εδώ ξεκινούν τα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ. Το album με τίτλο "Goes To Hell” (1976) πηγαίνει σχετικά καλά αλλά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Το "Lace and Whiskey” (1977) σώζεται από τη μπαλάντα "You And Me” και μετά από αυτό ο Alice Cooper μπαίνει σε πρόγραμμά αποτοξίνωσης. Οι εμπειρίες του από εκεί μεταφέρονται στο "From The Inside” (1978) που δεν καταφέρνει να σημειώσει κάποια επιτυχία. 

Tα χρόνια της παρακμής 1980 – 1983

Στο βιβλίο του "Alice Cooper, Golf Monster: A Rock 'n' Roller's Life and 12 Steps to Becoming a Golf Addict” , ο Alice λέει πως δεν θυμάται τίποτα τόσο από τις ηχογραφήσεις όσο και από περιοδείες που για τα album "Flush the Fashion” (1980), "Special Forces” (1981), "Zipper Catches Skin” (1982), "DaDa” (1983). Για το τελευταίο από αυτά μάλιστα δεν έκανε ούτε μία συναυλία και κατά γενική ομολογία αποτελούν το ναδίρ της καριέρας του. Το μόνο θετικό που βγήκε από αυτά είναι πως βρισκόμενος στα πρόθυρα διαζυγίου αποφασίζει να μπει για μία ακόμα φορά στην αποτοξίνωση σε ένα πρόγραμμά που διήρκησε πολλούς μήνες από το οποίο και βγήκε οριστικά και αμετάκλητα ‘καθαρός’. Κάπου εδώ ξεκινά και το πάθος του με το golf το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής του όσο και η μουσική. Τα χρόνια που ακολουθούν μένει μακριά από την δισκογραφία, συμμετέχει στο b movie "Monster Dog” γράφει τραγούδια με τον Steve Perry των Aerosmith και τον Andy McCoy των Hanoi Rocks και τραγουδά μαζί με τους Twisted Sister το "Be Cruel To Your School” στο album "Come Out And Play” των τελευταίων. 

Η μεγάλη επιστροφή 1986 – 1994

Στη δεκαετία του 1980 η αμερικάνικη νεολαία ζούσε στους ρυθμούς των hair metal συγκροτημάτων τα οποία με εκκεντρική εικόνα και μεγάλα refrain και κατοικοέδρευαν στις κορυφές των chrarts. Οι Motley Crue, Poison, Guns n Roses και Bon Jovi είναι χαρακτηριστικά ονόματα τη τάσης και ο Alice Cooper θεωρούνταν ένας από τους προπάτορές τους. Έτσι, οι συνθήκες για την επάνοδο τoύ στην επικαιρότητα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές. Η αρχή γίνεται με το δίσκο "Constrictor” (1986) και την συμμετοχή του στο soundtrack ταινίας "Friday the 13th Part VI: Jason Lives”. Το "Raise Your Fist And Yell” (1987) είναι εξαιρετικό και την ίδια χρονιά συμμετέχει στην ταινία "Price of Darkness” του John Carpenter. O μεγάλος θρίαμβος έρχεται δύο χρόνια αργότερα με τον δίσκο "Trash”. To πιο επιτυχημένο 18ο album στην ιστορία της μουσικής. Εδώ ο Cooper συνεργάζεται με τον άνθρωπο/μηχανή παραγωγής επιτυχιών , Desmond Child και το αποτέλεσμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Λες και είναι ξανά 1975, ο Alice Cooper βρίσκεται παντού. Στα περιοδικά, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Το βασικό single του δίσκο, "Poison” είναι το πρώτο που μπαίνει στο top-10 του Billboard μετά το "You And Me” του 1977 ενώ από τα 10 συνολικά τραγούδια του δίσκου τα 5 έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Εκτός από το "Poison” εδώ περιέχονται και τα "Bed Of Nails”, "Only My Heart Talkin’”, "House of Fire” και "Hell Is Living Without You". O δίσκος "Hey Stupid” (1991) είναι και αυτός μία επιτυχία και εκείνο το διάστημα εμφανίζεται στην ταινία "Freddy's Dead: The Final Nightmare”, τραγουδά στο πολυπλατινένιο "Use Your Illusion 1” των Guns N Roses το ‘The Garden”, ενώ η συμμετοχή του στην ταινία "Wayne’s World” είναι μυθική. We’re Not Worthy! Το "The Last Temptation” του 1994 είναι ένα πολύ σοβαρό album στο οποίο ο Alice αφήνει για πρώτη φορά να εννοηθεί η μεταστροφή του στον χριστιανισμό. 

Τα χρόνια της ωριμότητας 2000 – 2021

H νέα χιλιετία ξεκινά πολύ δυναμικά για τον Alice Cooper ο οποίος είχε μείνει εσκεμμένα για 6 χρόνια μακριά από τα studio. Tα "Brutal Planet” (2000) και "Dragontown”(2001) είναι τα δύο πιο σκληρά album της καριέρας του και ακροβατούν στα όρια του industrial. Θεματικά, αναφέρονται σε δυστοπικές μελλοντικές κοινωνίες, όμως περιέχουν μηνύματα που σχετίζονται με την αναγεννημένη χριστιανική πίστη του τραγουδιστή. Το 2003 αποκτά το δικό του αστέρι στο ‘Hollywood walk of fame” και στο album "The Eyes of Alice Cooper” την ίδια χρονιά επιστρέφει σε πιο ήπιο μουσικό ύφος κάτι που συνεχίζεται και στα "Dirty Diamonds” και "Along Come the Spider” (2008). Μετρώντας ήδη 25 studio album στο ενεργητικό του, αποφασίζει να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα πιο επιτυχημένα album της επικής του καριέρας, έτσι εμφανίζεται με το "Welcome 2 My Nightmare” το οποίο και αποτελεί το δεύτερο μέρος του δίσκου με το ίδιο όνομα (αλλά διαφορετική γραφή) που είχε παρουσιάσει το 1975. Στο δίσκο μάλιστα συμμετέχουν σε ορισμένα τραγούδια και τα εναπομείναντα μέλη της αυθεντικής Alice Cooper Band. Μέσα σε όλα αυτά ο Cooper δημιουργεί ένα ακόμα συγκρότημα , τους Hollywood Vampires όπου μαζί με τον ηθοποιό Johnny Depp, τον κιθαρίστα των Aerosmith Joe Perry και άλλους μουσικούς διασκευάζουν τραγούδια θανόντων rock stars. Για την ιστορία αναφέρουμε πως οι Hollywood Vampires ήταν μία μυστική ομάδα διάσημων μουσικών και ηθοποιών της δεκαετίας του 70’, όπου μαζεύοντας για να γιορτάσουν την αγάπη τους στο αλκοόλ. Εννοείται πως ο Alice ήταν σημαίνον μέλος της ιδιότυπης αυτής λέσχης. Στο "Paranormal” (2017) συμμετέχουν για μία ακόμα φορά οι παλιοί του συνεργάτες όπως και ο Larry των U2, o Glover των Deep Purple και ο Billy Gibbons των ZZ Top και κάπως έτσι φτάνουμε στο "Detroit Stories” του 2021, ένα δίσκο με ξεχωριστή σημασία, αφού σε αυτόν ο Alice κλείνει έναν τεράστιο κύκλο. Επιστρέφει στην πόλη από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα, το Detroit και γράφει μουσική που παραπέμπει ηχητικά στις πρώτες μέρες ενώ παράλληλα διασκευάζει ορισμένα τραγούδια από μεγάλους καλλιτέχνες της γενιάς του (MC 5, Bob Seger, Outrageous Cherry) , υποδέχεται στο studio κάποιους από αυτούς (Wayne Krammer, Mike Farner) ενώ για μία ακόμα φορά έχει μαζί του μέλη της αρχική του μπάντας. Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει συνέχεια στην δισκογραφική πορεία του Alice Cooper, τα πάντα όμως δείχνουν ότι συνεχίζει ακάθεκτος. Στις 6 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε από κοντά και μαζί με αυτόν να ζήσουμε και ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του Rock n Roll. 

Από τον Χάκο Περβανίδη (Metal Hammer, Tv WAR) 

Περισσότερες πληροφορίες

Scorpions - Alice Cooper

  • Rock-pop-folk

Tο θρυλικό συγκρότημα παρουσιάζει το «Rock Believe». Τη βραδιά ανοίγει ο νονός της Shock Rock στη ροκ συνάντηση της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.