Δύο συναυλιακά ραντεβού στο Ωδείο Αθηνών

Το Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» υποδέχεται τις συναυλίες «Ιστορικά και Σύγχρονα» και «Πάθη και Μνήμες» από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών © Spiros Katopodis

Με δύο τελευταίες συναυλίες, στις 2 και 10 Απριλίου (8.30 μ.μ.), συνεχίζεται και ολοκληρώνεται για φέτος ο κύκλος "Συμφωνικές βραδιές", της σειράς συναυλιών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος", τη νέα αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών. 

Η συναυλία με τίτλο "Ιστορικά και Σύγχρονα" είναι η τέταρτη του κύκλου "Συμφωνικές βραδιές", που δίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Φιλαρμόνιας με το Ωδείο Αθηνών. Συνεργασία που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2022 και ήδη έγινε ένας σημαντικός θεσμός στα μουσικά πράγματα της Πρωτεύουσας. 

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
© Spiros Katopodis

Η συναυλία πραγματοποιείται την Κυριακή 2 Απριλίου και περιλαμβάνει σύγχρονες δημιουργίες όσο και συνθέσεις από το ιστορικό παρελθόν της Ελληνικής έντεχνης μουσικής. Στο πόντιουμ θα ανέβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, διακεκριμένος και διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, Βύρων Φιδετζής, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με σπάνιες συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών.

Η μελέτη, η καλλιτεχνική ερμηνεία και η προβολή του έργου των Ελλήνων συνθετών είναι ο κύριος καταστατικός στόχος της Φιλαρμόνιας από την ίδρυσή της και ο παράγων εκείνος που την κάνει να ξεχωρίζει από της άλλες ελληνικές ορχήστρες. Η Φιλαρμόνια και οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι το έργο των δημιουργών της πατρίδας μας δεν ακούγεται και δεν προβάλλεται όσο συχνά του αξίζει. Τα έργα της συναυλίας θα ηχογραφηθούν στο στούντιο της ορχήστρας και θα εκδοθούν στη σειρά δίσκων ακτίνας της Φιλάρμόνιας, που αριθμεί ήδη τρεις δίσκους και ετοιμάζει άλλους πέντε. 

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
© Spiros Katopodis

Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται το "Κοντσέρτο Γκρόσο" για βιολί, βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη και Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππου Τσαλαχούρη, που παίζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Τον ρόλο του σολίστ αναλαμβάνουν τα διακεκριμένα μέλη της Φιλαρμόνιας, Κωνσταντίνος Λούστας βιολί, και Αντώνης Μανιάς βιόλα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα έργο του Βορειοελλαδίτη συνθέτη και ενός εκ των ιδρυτών της Εθνικής Σχολής, Αιμίλιου Ριάδη, με τίτλο "Ο Ρικές με το Τσουλούφι, Μικρή Σουίτα", καθώς και τη σύνθετη "Ενώ χιονίζει…" του ευαίσθητου και λυρικού Μυκονιάτη δημιουργού, Γεωργίου Αξιώτη, πατέρα της πολύ γνωστής συγραφέως, Μέλπως Αξιώτη.

Το πρωτότυπο πρόγραμμα της συναυλίας θα ολοκληρωθεί με συμφωνικά έργα του σπουδαίου Κεφαλλονίτη συνθέτη Διονυσίου Λαυράγκα, εκ των πρωτοπόρων τόσο της Εθνικής Σχολής όσο και του Ελληνικού Μελοδράματος. Σε δύο από αυτά, γραμμένα για άρπα, βιολί, βιολοντσέλο και έγχορδα, εξέχοντες ρόλους έχουν οι κορυφαίοι της ορχήστρας Γιαρεσλάβ Τόκαρεβ βιολί και Ρενάτο Ρίπο βιολοντσέλο, καθώς και η εξαιρετική αρπίστρια, συνεργάτιδα της Φιλαρμόνιας, Λίλια Εσίποβα. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας:
•Αιμίλιος Ριάδης, Ο Ρικές με το τσουλούφι, μικρή σουίτα
•Φίλιππος Τσαλαχούρης, Κοντσέρτο γκρόσο για βιολί, βιόλα και έγχορδα
•Γεώργιος Αξιώτης, Ενώ χιονίζει…
•Διονύσιος Λαυράγκας, Δύο λυρικά intermezzi για άρπα και έγχοδα
•Διονύσιος Λαυράγκας, Μικρή Σουίτα για έγχορδα
•Διονύσιος Λαυράγκας, Εισαγωγή και φούγκα επί Ελληνικών θεμάτων
•Διονύσιος Λαυράγκας, Ρομανέσκα

Σολίστ: Κωνσταντίνος Λούστας, βιολί, Αντώνης Μανιάς, βιόλα
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Η δεύτερη συναυλία με τίτλο "Πάθη και Μνήμες" θα δοθεί στον ίδιο χώρο την Εβδομάδα των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου (8.30 μ.μ.) και περιλαμβάνει αγαπημένες δημιουργίες σε αρμονία με το πνεύμα των ημερών. Στο πόντιουμ τη φορά αυτή θα ανέβει ο προσκεκλημένος Ελληνοαμερικανός πολύπειρος μαέστρος, Peter Tiboris, παλιός γνώριμος της ορχήστρας και επί σαράντα χρόνια δημιουργός και διευθυντής του καλλιτεχνικού γραφείου και της σειράς συναυλιών Mid-America Productions της Νέας Υόρκης. 

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
© Spiros Katopodis

Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η περίφημη Πέμπτη Συμφωνία του μεγάλου Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ, ένα έργο γεμάτο δυναμισμό και ένταση, αλλά και πάθος και μελαγχολία, στην στοχαστική τονικότητα της μι ελάσσονος. Είναι ένα έργο που ο Peter Tiboris έχει ερμηνεύσει με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο έργα για ορχήστρα εγχόρδων, σε παθητικό ύφος, από τα πιο αγαπημένα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Το υπέροχο Adagio για έγχορδα του Αμερικανού συνθέτη του 20υ αιώνα, Samuel Barber, και το λυρικότατο Adagietto από την 5η συμφωνία του Gustav Mahler. 

Τέλος, τιμώντας τους καταστατικούς της στόχους και φροντίζοντας, όπως πάντα, το έργο των Ελλήνων δημιουργών, η Φιλαρμόνια θα ερμηνεύσει και το έργο In Memoriam, του σύγχρονου σημαντικού Έλληνα συνθέτη, πιανίστα και δημοφιλούς ραδιοφωνικού παραγωγού, Χρήστου Παπαγεωργίου. Ειδικά για το έργο αυτό, στο πόντιουμ θα ανέβει ο Πρόεδρος της Φιλαρμόνιας, Καθηγητής Μουσικολογίας, Νίκος Μαλιάρας, ενώ στη θέση των σολίστ θα εμφανιστούν οι δύο κορυφαίες Ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες, Μίνα Πολυχρόνου και Αγγελική Καθαρίου.  

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας:
•Samuel Barber, Adagio για έγχορδα 
•Gustav Mahler, Adagietto από την 5η συμφωνία
•Χρήστος Παπαγεωργίου, In memoriam
•Pyotr Ilyich Tchaikovsky : Συμφωνία αρ.5 σε μι ελάσσονα, έργο 64 

Σολίστ: Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος, Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνος. 
Μουσική διεύθυνση: Peter Tiboris, Νίκος Μαλιάρας

Προπώληση μέσω viva.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Lou is σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Leonard Cohen

Τρεις διαφορετικές καλλιτέχνιδες μας ταξιδεύουν με τις φωνές τους στο θαυμαστό σύμπαν του μεγάλου δημιουργού.

Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης τραγουδούν τα "Δειλινά του κόσμου"

Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδοποιούς και ο σημαντικότερος κιθαρίστας της γενιάς του συναντιούνται ξανά στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Dry Cleaning: Να νιώθεις τα πάντα και να μην κάνεις τίποτα

Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου καταγράφει τις εντυπώσεις του από το πρώτο αθηναίικό live των Dry Cleaning, στο "Gagarin 205" (1/6).

Anne-Sophie Mutter: Μία από τις καλύτερες βιολίστριες στον κόσμο ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα

Κάποτε παιδί-θαύμα της κλασικής Γερμανίας, εξελίχθηκε σε θρυλική σολίστ, με καριέρα που απλώνεται σε πέντε δεκαετίες. Δικαιωματικά, λοιπόν, η επικείμενη έλευσή της (Δευτέρα 12/6, Ηρώδειο) θεωρείται ανάμεσα στα μεγάλα συναυλιακά συμβάντα του καλοκαιριού.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με την ιστορική μπάντα του στο Faliro Summer Theater

Μια ηλεκτρική γιορτή μέσα στα δύσκολα της εποχής μας, μια ολοζώντανη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των μουσικών και του κοινού.

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Ο γνωστός τραγουδιστής κατέληξε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, στο νοσοκομείο "Σωτηρία".