SONS: "Το rock ‘n’ roll δεν είναι μόνο μάτσο αρσενικά με δερμάτινα τζάκετ"

Από μία μικρή πόλη στα βόρεια της Φλάνδρας, οι SONS θα βρεθούν στο «Six D.O.G.S.» (23/3) με έναν ήχο πολλών μεγατόνων και ακόμα ισχυρότερους στίχους, αλλάζοντας όσα ξέραμε για το punk.

Sons

Θα σας δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οπότε είναι ευκαιρία να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Πώς ξεκίνησε η μπάντα και τι διαφορετικά στοιχεία και επιρροές φέρνει ο καθένας σας στο σχήμα;
Πράγματι και ανυπομονούμε να έρθουμε! Οι SONS αποτελούνται από τους Robin Borghgraef (φωνή και κιθάρα), Arno De Ruyte (κιθάρα), Jens De Ruyte (μπάσο και φωνητικά) and Thomas Pultyn (ντραμς). Είμαστε κολλητοί φίλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, αφού περάσαμε από διαφορετικές μπάντες, παρατηρήσαμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα όσον αφορά όσα θέλουμε να κάνουμε μουσικά, έτσι ξεκινήσαμε ένα κοινό σχήμα. Οι επιρροές μας διαφέρουν αλλά παράλληλα μοιάζουν: αγαπάμε όλα τα μουσικά είδη, με μια προτίμηση στις κιθαριστικές μπάντες του παρελθόντος όπως τους Minor Τhreat, Black Flag, Black Sabbath, Led Zeppelin μέχρι τις νεότερες γενιές, όπως τους Ty Segall, Idles, Fuzz, The Smile και πολλούς άλλους. Ο Thomas ήταν στο παρελθόν μπλουζ ντράμερ! Αλλά όσο βρισκόμαστε στο δρόμο για τις περιοδείες, ακούμε επίσης πολλή ηλεκτρονική μουσική υψηλής ενέργειας, όπως τέκνο ή 90’s επιτυχίες της Βέλγικης δισκογραφικής Bonzai και αυτό το vibe προσπαθούμε να ενσωματώσουμε και στη μουσική μας.

Πέρυσι, συμμετείχατε στην περιοδεία των Jack White και Rise Against. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Εκτός από το ότι σβήσαμε σημαντικά κουτάκια από τη λίστα επιθυμιών μας, ήταν πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο έμπνευση να μοιράζεσαι τη σκηνή με ένα τέτοιο όνομα ή μπάντα. Ήταν τρελό να είσαι μέρος της εμπειρίας όσον αφορά τα venues, την παραγωγή, τον επαγγελματισμό και φυσικά το να συναντάς αυτούς τους θρύλους back stage. Διασκεδάσαμε πολύ, είχαμε ωραία σόου και ελπίζουμε να τους συναντήσουμε ξανά.

Όταν πρωτοξεκινήσατε τη μπάντα, περιμένατε μια τόσο γρήγορη επιτυχία; Πώς διαχειρίζεστε την ξαφνική φήμη και πώς βρίσκετε ισορροπία με την έως τώρα καθημερινότητά σας;
Σίγουρα όχι: στην αρχή δεν θέλαμε καν να κυκλοφορήσουμε τη μουσική μας! Έπειτα, όταν την άκουσαν οι φίλοι μας και μας είπαν ότι πρέπει να παίξουμε live, όλα κύλησαν με μεγάλη ταχύτητα και σοκαριστήκαμε με τις αντιδράσεις του κοινού και τα σόου που μπορούσαμε να δώσουμε. Φυσικά οι ζωές μας άλλαξαν, καθώς το να παίζεις ζωντανά σε μόνιμη βάση απαιτεί χρόνο και ενέργεια, αλλά μας αρέσει πολύ, οπότε έπρεπε να βρούμε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική μας ζωή, τη δουλειά και την μπάντα. Προς το παρόν λειτουργεί, αλλά ελπίζουμε ότι μια μέρα θα χρειαστεί να ακυρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και να τις ανταλλάξουμε με ένα λεωφορείο για τουρνέ.

Διαβάστε Επίσης

Το "Succeed" είναι το πρώτο, καυστικό κομμάτι από το δεύτερο άλμπουμ σας "Sweet Boy". Τι θεωρείτε επιτυχία; Πιστεύετε ότι οι νεότερες γενιές είναι περισσότερο επιβαρυμένες από την πίεση να επιτύχουν σε σχέση με το παρελθόν;
Εξαρτάται… Πιστεύουμε ότι όλοι νιώθουν πίεση από την κοινωνία για να φτάσουν την τελειότητα σε όλες τις πλευρές της ζωής. Από εκεί και πέρα, έχει να κάνει με τον καθένα το πώς διαχειρίζεται αυτή την πίεση, αλλά πιστεύουμε ότι αν ακούς τα συναισθήματα σου και σκέφτεσαι διπλά πώς αισθάνονται οι λιγότερο ή περισσότερο κοντινοί σου άνθρωποι, θα επιτύχεις σε πολλές πλευρές της ζωής σου. Και σίγουρα, οι νεότερες γενιές είναι περισσότερο ειλικρινείς για όλα αυτά και αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας όλων αυτών των ιστοριών επιτυχίας στα social media και τον κόσμο γύρω τους, αλλά είναι θετικό το ότι μπορούν να τα συζητήσουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, τόσο μέσω των social όσο και με τους φίλους τους.

Sons

Ο queer ύμνος σας "LO.V.E." εμπνέεται από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή περιστατικό;
Αφορά ένα περιστατικό που συνέβη στην πόλη μας, όπου ζούσε ένας άντρας με το όνομα David P. Δυστυχώς δολοφονήθηκε μέσω ομοφοβικού εκφοβισμού, στο πάρκο όπου αράζαμε πολλές φορές όταν ήμασταν μικροί. Τα νέα ήρθαν όσο βρισκόμασταν στο στούντιο για την ηχογράφηση του δίσκου μας. Μας επηρέασαν βαθιά και, όσο ολοκληρώναμε μία ηχογράφηση, αρχίσαμε να γράφουμε τους στίχους. Ήρθαν τόσο φυσικά, μιας και όλοι θέλαμε να το βγάλουμε από μέσα μας. Υποστηρίζουμε κάθε άνθρωπο για αυτό που είναι ή για αυτό που θέλει να είναι και το να δολοφονείς ή να πληγώνεις κάποιον για αυτό που πιστεύει, αγαπάει ή για το πώς μοιάζει, είναι η μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Για άλλη μια φορά, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να σκέφτονται διπλά…

Δυστυχώς, η garage και η punk σκηνή δηλητηριάζονται συχνά από την ομοφοβία, αλλά τελευταία αρκετές μπάντες όπως η δική σας προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό. Πώς το σχολιάζετε;
Είναι σημαντικό όλα αυτά να ακουστούν παντού και δυνατά. Ακόμα αντιμετωπίζουμε πολλά θέμα σχετικά με την ομοφοβία το 2023 και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να το φιλτράρουμε έξω από την κοινωνία αλλά και τη μουσική σκηνή. Οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να νιώθουν ό,τι θέλουν, να αγαπούν όποιον θέλουν και να είναι αυτοί που θέλουν. Είναι τόσο απλό. Όπως κάποια μουσική σου αρέσει και κάποια όχι…

"Είμαστε επίσης πολύ ανοιχτοί μεταξύ μας στην έκφραση των συναισθημάτων και των πιστεύω μας. Η μουσική είναι κάτι μέσα από το οποίο μπορούμε να εκφράσουμε πραγματικά τους εαυτούς μας και να απελευθερώσουμε όλον αυτόν τον θυμό, ειδικά στη σκηνή".

Θέτετε πρώτη την ευαλωτότητα από το μάτσο, μια όχι τόσο συχνή επιλογή σε μουσικούς της ηλικίας σας. Πόσο εύκολο είναι να αποφύγετε τις μάτσο συμπεριφορές και παράλληλα να μείνετε πιστοί σε όσα πρεσβεύετε;
Το rock ‘n’ roll είναι μόνο άλφα και μάτσο αρσενικά με δερμάτινα τζάκετ και ξεφτισμένα τζιν. Είναι για όλους. Κατά τη γνώμη μας, έχει να κάνει με το να μαθαίνεις πώς να χειρίζεσαι καταστάσεις ή τα συναισθήματά σου. Αυτό παίρνει χρόνο. Κάποιες φορές είναι δύσκολο, αλλά με τον καιρό βελτιώνεσαι. Πάντα να μένεις πιστός στα συναισθήματά σου για να έχεις την αυτοπεποίθηση να διαχειριστείς ό,τι προκύψει. Αρκεί να μη λες ψέματα στον εαυτό σου, όπως κάνουν πολλοί.

Οι στίχοι σας είναι αρκετά συναισθηματικοί και συχνά υπαρξιακοί. Σας βοηθάει η μουσική να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα; Ποια θέματα προτιμάτε να ερευνάτε στιχουργικά και από πού αντλείτε έμπνευση;
Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πολλά στον κόσμο και τα συζητάμε πολύ. Είμαστε επίσης πολύ ανοιχτοί μεταξύ μας στην έκφραση των συναισθημάτων και των πιστεύω μας. Η μουσική είναι κάτι μέσα από το οποίο μπορούμε να εκφράσουμε πραγματικά τους εαυτούς μας και να απελευθερώσουμε όλον αυτόν τον θυμό, ειδικά στη σκηνή. Τα θέματα που προκύπτουν είναι οι κρίσεις πανικού, το άγχος, η ομοφοβία, το κίνημα #BlackLivesMatters, ο ρατσισμός, η κατάθλιψη… Ζούμε σε ένα εποχή που όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν δυνατά.

Διαβάστε Επίσης

Συνεργάζεστε με τον Michael Badger-Taweel, παραγωγό των King Gizzard & the Lizard Wizard. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και με ποιους τρόπους εξέλιξε τον ήχο σας;
Στην πραγματικότητα, γνωρίσαμε τον Michael πολύ νωρίς στην πορεία μας ως μπάντα, μέσω του μάνατζέρ μας, και υπήρξε απευθείας μία σύνδεση. Μας συνάντησε σε μερικά σόου, πάρτι και διασκεδαστικές βραδιές και ηχογραφήσαμε όσο το πρώτο όσο και το δεύτερο άλμπουμ μας μαζί του. Αποδείχτηκε ένας καλός φίλος, σχεδόν ένα ακόμα μέλος της μπάντα. Πιστεύουμε ότι η ειδικότητα του Michael είναι η ιδέα του για το πώς να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο ήχο για ένα συγκρότημα ή ένα άλμπουμ. Είναι πολύ καλός στο τι ένα τραγούδι, δίσκος ή μπάντα χρειάζεται σε κάθε φάση και φυσικά όλα τα μαγικά εργαλεία και οι ιδέες του για να φτιάχνει τρελούς ήχους είναι φανταστικές.

Ποια ιστορία κρύβει το εξώφυλλο του "Sweet Boy"; Και τι συμβολίζει το φίδι;
Χρησιμοποιούμε το φίδι ως σύμβολο ήδη από τα πρώτα στάδια της μπάντας. Για εμάς απεικονίζει κακά και χαοτικά συναισθήματα. Μόλις νιώσαμε πως το "Sweet Boy" θα ήταν ο τίτλος του δίσκου μας, θελήσαμε να αποδώσουμε αυτά τα σκοτεινά συναισθήματα και σκέψεις του πρωταγωνιστή και δεν υπήρχε καλύτερο σύμβολο από το φίδι. Η φωτογραφία βγήκε στην κρεβατοκάμαρα της γιαγιάς του Jens και του Arno (σ.σ. είναι ξαδέρφια). Το σπίτι της ήταν η ιδανική ατμόσφαιρα για την αντίθεση ανάμεσα στον πρωταγωνιστή και το φίδι. Επίσης, είναι το ίδιο σπίτι όπου τραβήξαμε και το εξώφυλλου του ντεμπούτου μας "Family Dinner".

Πού βλέπετε τους εαυτούς σας και τους SONS το 2030;
Θα συνεχίσουμε να παίζουμε live για όλη τη διάρκεια του 2023 και θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέα τραγούδια. Μέχρι το 2030; Παγκόσμια κυριαρχία, τεράστια φεστιβαλικά σόου και ένα γαμάτο λεωφορείο! (γέλια)

Τι να περιμένουμε από το live σας στο "Six D.O.G.S" και τι περιμένετε εσείς από το ταξίδι σας;
Ανυπομονούμε να βυθιστούμε πλήρως στην Ελληνική κουλτούρα, το φαγητό και τον τρόπο ζωής. Είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφτούμε την Αθήνα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε και θα γιορτάσουμε μαζί σας. Ελπίζουμε όλοι να μας συναντήσουν στο (after) πάρτι!

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

SONS

  • Rock-pop-folk

Οι εκρηκτικοί Φλαμανδοί punk rockers έρχονται με υλικό από τον πρόσφατο δίσκο τους «Sweet Boy» (2021). Ανοίγουν οι δικοί μας Commuter.

Six D.O.G.S.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
26/04/2024

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.