Αλκίνοος Ιωαννίδης: Γιόρτασε τα γενέθλιά του στο "Κατράκειο", μπροστά σε πιστό και ενθουσιώδες κοινό

Σε μια χορταστική συναυλία με δύο διαφορετικά μα αλληλοσυμπληρούμενα πρόσωπα, ευτύχησε να παίξει μπροστά σε κόσμο που έχει μεγαλώσει με τους δίσκους του, μα και σε νεότερους που δείχνουν να τον ακολουθούν σταθερά.

Alkinoos22_front © Θάνος Λαΐνας

Λίγο μετά την παρουσίαση της μπάντας και τις ευχαριστίες στους ανθρώπους που είχαν φροντίσει για τη διοργάνωση, τον άψογο ήχο και τα ωραία φώτα, φάνηκε ότι η κανονική ροή της συναυλίας στο Κατράκειο είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της. Όμως οι σχεδόν γεμάτες κερκίδες και το μικρό πλήθος που στεκόταν όρθιο μπροστά στη σκηνή φώναξαν ότι θέλουν κι άλλο. Και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δεν τους χάλασε χατίρι. 

Ξαναβγήκε λοιπόν δίχως καθυστέρηση κι άρχισε ένα νέο πρόγραμμα. Μόνος, με την κιθάρα του· αποφασισμένος να πει και όσα επιθυμούσε, μα και όσα του ζητούσαν από κάτω. Βρισκόταν άλλωστε σε εορταστική διάθεση λόγω γενεθλίων (έγινε 52) και το πιστό, ενθουσιώδες κοινό είχε φροντίσει να δείξει ότι το γνωρίζει, τραγουδώντας του εν χορώ τα χρόνια πολλά.

Αυτό το μακρύ encore, λοιπόν, που ξεκίνησε με μια ωραιότατη εκτέλεση στο "Νερό Των Σταγιατών", αποδείχθηκε απίθανο. Και θύμισε ασφαλώς τις επιτυχημένες "Σόλο" παραστάσεις του δημοφιλούς τραγουδοποιού, στις οποίες είχε τολμήσει να "γδύσει" το ρεπερτόριό του, παρουσιάζοντάς το απλά με μια κιθάρα ή με ένα λαούτο –αν και όταν έφτασε η ώρα του χατζιδακικού "Κεμάλ", εκεί γύρω στα μεσάνυχτα, βγήκε επί σκηνής και ο Μιλτιάδης Παπαστάμου προκειμένου να τον συνοδεύσει με το ηλεκτρικό του βιολί. 

Alkinoos22_01
© Θάνος Λαΐνας
Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου ήταν ένας από τους 4 μουσικούς που συντρόφευσαν τον Αλκίνοο Ιωαννίδη 

Αναμενόμενα, ήταν σε αυτό το τμήμα της βραδιάς που ο Ιωαννίδης διάλεξε να τραγουδήσει το "Ήταν Ανάγκη", το οποίο αποτύπωσε εύστοχα και με χιούμορ την προσγείωση σε μια πραγματικότητα πέραν της νιότης, όταν συνειδητοποιείς λ.χ. ότι για τους μικρότερους μοιάζεις ξάφνου ως "κύριος". Εδώ, επίσης, διασκεύασε –υπέροχα– τη "Σιωπή" των Ξύλινων Σπαθιών, αλλά και τον "Νεοέλληνα" του Τζίμη Πανούση κι εδώ ακούσαμε και τη "Μεγάλη Πέμπτη" του Νίκου Γκάτσου, καπάκι με το "Θεέ Μου Μεγαλοδύναμε". Άρεσε η κατάταξη αμφότερων των επιλογών αυτών στα "θρησκευτικά", μαζί με τα λόγια του Ιωαννίδη για την αντίστιξη του ιερού με διάφορα που ξεστομίζουν εσχάτως κάποιοι παπάδες. Μιας και λέμε για ιερά, όμως, θα την πω την ...αμαρτία μου: μου φάνηκε ότι κόντυνε η εκπληκτική "Μεγάλη Πέμπτη" δίπλα σε ένα τόσο κλισέ και τόσο αδιάφορο κομμάτι "ρεμπέτικου" ύφους.

Γενικά, πάντως, αποδείχθηκε τόσο μαγνητικός ο "σκέτος" Αλκίνοος Ιωαννίδης, ώστε, με αυτά και με αυτά, κοντέψαμε να ξεχάσουμε ότι είχε προηγηθεί μια διαφορετική συναυλία. Με τον τραγουδοποιό ζωσμένο την ηλεκτρική του κιθάρα, να ερμηνεύει δίπλα στον Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο), τον Σταύρο Λάντσια (πιάνο, πλήκτρα), τον Μιχάλη Καπηλίδη (ντραμς) και τον προαναφερόμενο Μιλτιάδη Παπαστάμου στο ηλεκτρικό βιολί. Μια μπάντα από άλλον πλανήτη, όπως λέμε, η οποία ήρθε να θυμηθεί ένα δικό της ορόσημο –τις συναυλίες του μακρινού 2000 στον Λυκαβηττό, που έδωσαν το ζωντανό άλμπουμ Εκτός Τόπου Και Χρόνου. Όχι όμως για να νοσταλγήσει τα περασμένα, μα για να επαναφέρει μια δεδομένη χημεία στο εδώ και στο τώρα, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της και σε όσα δημιούργησε έκτοτε ο Ιωαννίδης.

Alkinoos22_02
© Θάνος Λαΐνας

Το Κατράκειο αποδείχθηκε φιλόξενος τόπος για ένα τέτοιο εγχείρημα, γιατί ο κόσμος που το γέμισε ήταν κατά κύριο λόγο όσοι μεγάλωσαν παρέα με τον τραγουδοποιό και με τους δίσκους του, συν ευάριθμους νεότερους, οι οποίοι δείχνουν να τον ακολουθούν σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ενώ τα διαυγή σουξέ των ραδιοφώνων –π.χ. ο "Προσκυνητής" ή το "Όσα Η Αγάπη Ονειρεύεται"– ξεσήκωσαν αναμενόμενα ζωηρές αντιδράσεις, το κοινό έδειξε έτοιμο να στηρίξει και να σιγοτραγουδήσει και πιο ψαγμένες στιγμές, σαν τον "Τιμονιέρη" ή το "Edgar Allan Poe". Σε κάτι τέτοιες στιγμές του βγάζεις το καπέλο του Ιωαννίδη, γιατί τολμά να σκάβει στα πεπραγμένα του, σε αντίθεση με τα προγράμματα άλλων έντεχνων σταρ, τα οποία κουράζουν πια ακόμα και τους αφοσιωμένους με την προβλεψιμότητά τους.  

Alkinoos22_04
© Θάνος Λαΐνας

Έπεσε επίσης πολύ χειροκρότημα όταν μνημόνευσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τιμώντας τον με το "Πάντα Θα Ξημερώνει", αλλά κι όταν μίλησε για τις κακοποιημένες γυναίκες και όσους υποφέρουν λόγω του στιγματισμού του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, αφιερώνοντάς τους μια διασκευή στο "Υπόγειο" των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα. Τελευταία, βέβαια, αρκετοί αισθάνονται την ανάγκη να εξωτερικεύσουν τη διασύνδεσή τους με αυτό το zeitgeist –και πρόκειται για σημείο που μπορεί να εγείρει διάφορες συζητήσεις, ως προς τα κίνητρα. Όμως ο Ιωαννίδης δεν ξενίζει: το βρίσκεις φυσικό να πρεσβεύει κάτι τέτοιο και όχι φορετό. Με αντίστοιχη θέρμη έγιναν δεκτές και οι χιουμοριστικές στιγμές της βραδιάς, με τον πρωταγωνιστή της να διηγείται π.χ. σκηνικά από προγενέστερες συναυλίες με την ίδια ομάδα ή να ανακατεύει το "Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο" των Τρύπες με τον ρυθμό του "Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη" του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και συναίσθημα, τώρα, προσωπικά δεν τα βρήκα όλα θεσπέσια. Υπήρξαν δηλαδή και επιλογές που δεν τις έκρινα επιτυχημένες (η προαναφερόμενη διασκευή στο "Υπόγειο", λ.χ.), υπήρξαν στιγμές στις οποίες έπληξα με τις απόπειρες εξηλεκτρισμού ενός ρεπερτορίου που παραβγαίνει έντεχνο στο πηλίκο του ώστε να επικοινωνήσει επαρκώς με το rock, ενώ άκουσα και επιλογές που τις έχω αγαπήσει στη δισκογραφική τους έκφανση να εκπροσωπούνται χλιαρά: έλειψε ας πούμε η αγωνία που γνώριζα από τον "Καθρέφτη", ενώ το "Edgar Allan Poe" ειπώθηκε σαν η "σκοτεινιά" του να μην αφορά πια τον Ιωαννίδη. 

Alkinoos22_03
© Θάνος Λαΐνας

Αλλά, κάθε που με τσίγκλαγε η αμφιβολία για όσα παρουσιάζονταν, όλο και κάτι συνέβαινε, όλο και κάτι έκανε ο Ιωαννίδης για να τα ξαναφέρει τούμπα τα πράγματα και να με ξαναβάλει κι εμένα στο παιχνίδι του. Πότε ο τρόπος του στο μικρόφωνο, πότε τα ίδια τα τραγούδια, πότε η στάση του πάνω στη σκηνή, πάντα σχεδόν οι εκπληκτικοί μουσικοί που τον πλαισίωσαν. Καθώς έφευγα από τη Νίκαια παίρνοντας τον μακρύ δρόμο του γυρισμού, αντηχούσε ακόμα στα αυτιά μου η γυμνή πειθώ της παρουσίασης του "Όνειρο Ήτανε" –μόνο φωνή και ο Σταύρος Λάντσιας στα πληκτροφόρα του– και κυρίως η απαράμιλλη εκτέλεση στον εκπληκτικό "Βυθό"

Και το ίδιο ισχύει και τώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, με ακόμα μεγαλύτερη χρονική απόσταση από τα σκηνικά δρώμενα. Εξηγώντας, ίσως, γιατί ο Αλκίνοος Ιωαννίδης "συνέβη" (και εξακολουθεί να "συμβαίνει") όχι μόνο για σημαντική μερίδα έντεχνων μουσικόφιλων, αλλά και για ορισμένους από μας που χρειάστηκαν καιρό να συμφιλιωθούν με τον ήχο της φωνής του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
26/04/2024

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.