Moderat: "Η πραγματικότητα είναι φρικτή. Γι’ αυτό κάνουμε ακόμα μουσική"

Ύστερα από έξι χρόνια σιωπής, το βερολινέζικο supergroup επιστρέφει με το άλμπουμ «More D4ta». Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο (16/7), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλήσαμε με τον Gernot Bronsert.

Moderat © Birgit Kaulfuss

Για τους Moderat όλα ξεκίνησαν το 2002, όταν ο Aparrat (a.k.a. Sascha Ring) και το δίδυμο των Modeselektor (Gernot Bronsert και Sebastian Szary) ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό project που καθόρισε την ηλεκτρονική μουσική και μας χάρισε τρία άλμπουμ και μια σειρά από επικά χορευτικά μπιτ. Η περιοδεία που ακολούθησε την πρόσφατη κυκλοφορία του "More D4ta" περιλαμβάνει και στάση στην Αθήνα, με ένα state-of-the-art οπτικό θέαμα, στις 16 Ιουλίου, στο Ηρώδειο.

Πώς νιώθεις που είστε ξανά σε τουρ ως Moderat; 
Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε ξανά on stage. Είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε! Κάναμε ένα διάλειμμα που χρειαζόμασταν πολύ, όπως όλοι. Όταν δώσαμε το τελευταίο μας σόου, το 2017, αποφασίσαμε να κάνουμε μια παύση. Έπειτα προέκυψε η πανδημία. Βέβαια βρισκόμασταν ήδη σε οικειοθελές λοκντάουν για να ηχογραφήσουμε το νέο άλμπουμ μας, οπότε δεν επρόκειτο να περιοδεύσουμε εκείνο το διάστημα.

Στη διάρκεια αυτής της παύσης επικεντρωθήκατε στα προσωπικά σας projects. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείτε;
Μερικές φορές δεν είναι εύκολο για τον κόσμο να καταλάβει το πώς λειτουργούμε. Θεωρούν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά projects (Modeselektor, Apparat), τα οποία προσπαθούμε να συνδυάσουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, είμαστε τρεις πολύ συναισθηματικοί τύποι και παραμένουμε φίλοι πάνω από μία εικοσαετία. Αράζουμε στο studio και αφήνουμε εκτός ό,τι δεν έχει σχέση με τους Moderat για να φτιάξουμε έτσι κάτι εντελώς διαφορετικό. Σκέψου ότι σε προηγούμενα άλμπουμ είχαμε τραγούδια όπως το "Therapy" ή το "Stars". Κάθε φορά ακολουθούμε μια εντελώς προσωπική διαδικασία που δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική. Δεν ξεκινάμε από μια συγκεκριμένη ιδέα όταν μπαίνουμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε. Δεν λειτουργούμε έτσι, επειδή δεν είμαστε εκπαιδευμένοι μουσικοί. Βασιζόμαστε πάντα στα συναισθήματα, που μερικές φορές μας οδηγούν σε "ευτυχή ατυχήματα". Το αποτέλεσμα είναι πολύ προσωπικό και νομίζω αυτό ακούγεται στη μουσική μας. Για παράδειγμα, ο Sascha (Ring) έγραψε τους στίχους για το "More D4ta" μαζί με τη σύζυγό του. Εγώ είμαι κατά βάση ο παραγωγός. Πέρα από τις παραγωγές των κομματιών, κανονίζω τη σειρά των τραγουδιών για να υπάρχει μια συνέχεια. Βλέπω τη φωνή του Sascha σαν ένα μουσικό όργανο καθοριστικό για τη δημιουργική διαδικασία. Ωστόσο πρέπει να κάνω φοβερή προσπάθεια για να αγνοήσω τους στίχους, διότι δεν με ενδιαφέρει να κάνω μουσική για το περιεχόμενο των στίχων.

Γιατί αυτό;
Όταν προσπαθείς να συγκεντρωθείς καθαρά στη μουσική παίρνεις κομμάτια όπως το "Easy Pray". Με το συγκεκριμένο η πρώτη επαφή ήταν ένα πρόχειρο demo, μόνο ο Sascha και το πιάνο του. Πρόκειται για ένα κομμάτι πολύ συναισθηματικό, σαν μπαλάντα. Μιλάμε βέβαια για έναν τύπο βαθιά ρομαντικό και ευαίσθητο. Απαιτεί πολλή ενέργεια από αυτόν ακόμη και το να βρίσκεται στη σκηνή. Εμένα μου αρέσει ο θόρυβος, η βρομιά και η techno. Οπότε χρησιμοποιώ την ιδέα και τους στίχους του και φτάνω σε ένα αποτέλεσμα πιο αφαιρετικό. Όταν του το δείχνω, η συνήθης αντίδραση είναι ότι δεν του αρέσει. Του παίρνει μία ή δύο εβδομάδες ν’ αλλάξει γνώμη.

Διαβάστε Επίσης

"More D4ta": Moderat 4 (αναγραμματισμός) ή ένα σχόλιο για τον καταιγισμό πληροφοριών στην καθημερινότητά μας;
Όλα ξεκίνησαν με τον Τραμπ. Ήταν η πρώτη εμφανής αλλαγή στις χώρες του "πρώτου κόσμου" και αφετηρία αυτού που αποκαλώ "global panic attack". Ένας υποστηρικτής της επίπεδης γης έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήταν τόσο σουρεάλ όσο αν γινόταν πρόεδρος ο Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ [σ.σ. η μασκότ της αλυσίδας McDonald's]. Οι πρώτες συζητήσεις για την παραγωγή του νέου μας δίσκου έγιναν λίγο μετά το περιστατικό στο Καπιτώλιο και ακολούθησε η εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Οπότε σκεφτήκαμε ότι επρόκειτο για μια αποκατάσταση της λογικής. Αμέσως μετά έσκασε η πανδημία. Δεν μας απασχολούσε από άποψη προγραμματισμού, μιας και δεν είχαμε κανονίσει ζωντανές εμφανίσεις, αλλά νιώθαμε στον αέρα το φόβο. Ακόμη και η Lufthansa έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και αυτός ο παραλογισμός συνεχίστηκε με μια αλυσίδα δυστοπικών γεγονότων. Βέβαια ο κόσμος μπορούσε να ασχολείται με το Tik Tok, το Instagram και τα υπόλοιπα social media, που δεν δίνουν δεκάρα για την πραγματικότητα. Η καθημερινότητα ξεκίνησε να περιστρέφεται γύρω από γάτες, νέα sneakers, καθόλου διασκεδαστικά fun facts και ένα σωρό ωραιοπαθείς ηλίθιους που αποφεύγουν την αλήθεια. Τα social media έγιναν ένα διανοητικό escape room. Το internet ξεκίνησε σαν ένα δωρεάν δημοκρατικό εργαλείο και έχει καταλήξει να ανήκει σε δύο-τρεις πλατφόρμες που πλέον ψάχνουν στο κινητό σου τι περιεχόμενο καταναλώνεις κ.ο.κ. Μιλάμε για μια τρελή εποχή στην οποία παράγουμε όλο και περισσότερα δεδομένα (more data) ή σκεφτόμαστε το νέο αυτοκίνητο ή τις διακοπές, αγνοώντας την πιο μεγάλη αλήθεια: ότι ο πλανήτης πεθαίνει. Μερικές φορές είμαστε στο στούντιο και αναρωτιόμαστε αν έχει ακόμη νόημα να ηχογραφήσουμε ή να κάνουμε άλλη μία περιοδεία. Η πραγματικότητα είναι φρικτή. Γι’ αυτό κάνουμε ακόμα μουσική. Βλέπουμε ότι φέρνουμε κάτι θετικό στους ανθρώπους, προσπαθώντας να έχουμε μια καλή ενέργεια. Και τελικά αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της τέχνης. Καταλαβαίνεις έτσι ότι δεν χρειάζεσαι πολλά για να είσαι ευτυχισμένος. Τα πάντα σε αυτό το άλμπουμ, από τα κομμάτια μέχρι τα εικαστικά, είναι μια σαρκαστική απεικόνιση της τωρινής πραγματικότητας. Προφανώς το "More D4ta" είναι ένας αναγραμματισμός του Moderat 4.

Moderat
© Birgit Kaulfuss

Τι είδους visuals θα ντύσουν το σόου που έχετε ετοιμάσει για το Ηρώδειο;
Συνεργαζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την PFA/Pfadfinderei Studio, με τους οποίους δημιουργούμε πάντα μαζί το live show και το artwork. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει εννιά εμφανίσεις, όλες πολύ ξεχωριστές, αλλά νομίζω ότι ειδικά για τη συναυλία στο Ηρώδειο θα έχουμε προετοιμάσει κάτι διαφορετικό. Πρόκειται για μια τόσο παράξενη και συναρπαστική τοποθεσία. Είναι το μέρος που συμβολίζει την απαρχή αυτού που κάνουμε, των παραστατικών τεχνών. Θέλουμε, επίσης, να κινηματογραφήσουμε τη βραδιά.

Ποια είναι η σχέση σας με το ελληνικό κοινό;
Είναι ένα μοναδικό κοινό. Οι Έλληνες γνωρίζουν πώς να μετατρέπουν τα πάντα σε πάρτι, ακόμα κι αν δεν ξέρουν εσένα ή τη μουσική σου. Έχει τεράστια διαφορά το να παίζουμε στην Ελβετία για παράδειγμα. Ζούμε μια κατάσταση ευφορίας όποτε επισκεπτόμαστε την Ελλάδα. 

Ξέρεις τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και εδώ…
Το γνωρίζω καθώς παρακολουθώ την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώντας με την εταιρεία παραγωγής στην Ελλάδα αποκτήσαμε ακόμη καλύτερη κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι τα κόστη. Για να καταλάβεις από τη συναυλία της Αθήνας δεν πρόκειται να πληρωθούμε. Οριακά θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της εμφάνισης. Κάπως έτσι θα είναι και τα υπόλοιπα live της περιοδείας, αφού μετά την πανδημία οι περισσότ ​​​​​​ερες μπάντες έχουν βγει σε τουρ, πράγμα που σημαίνει ότι όλα είναι πολύ πιο ακριβά – αυτήν τη στιγμή για να νοικιάσεις, ας πούμε, ένα λεωφορείο, θα πρέπει να δώσεις τρεις φορές περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, όμως, ποτέ δεν το κάναμε για τα λεφτά. Θέλαμε απλώς να είμαστε cool! 

Περισσότερες πληροφορίες

Moderat

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια σιωπής, το supergroup επιστρέφει στη δισκογραφία και στις συναυλίες με το άλμπουμ «More D4ta».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

26/04/2024

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.